16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Fransa, TİKKO'yu da çembere aldı

Hafta başında yaptığı operasyonlarla PKK'nın malî yapısına darbe vuran Fransa, TİKKO'yu da hedefine aldı. Örgütün parasını yöneten ve militanları yönlendiren 8 kişi tutuklandı. Soruşturma ekibinde yer alan bir hakim, bilgi teatisi için Türkiye'ye geliyor.

Terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarını artıran Fransa, TİKKO'yu da çembere aldı. Derinleşerek devam eden operasyonlarda aralarında örgütün önde gelen isimlerinin yer aldığı 8 kişi tutuklandı. Soruşturma, PKK operasyonunu da yöneten ünlü terörle mücadele hakimi Jean-Louis Bruguière denetiminde yürütülüyor. Konuyla ilgili olarak Türk makamlarını bilgilendiren Fransa, soruşturma ekibinde yer alan bir hakimi çeşitli görüşmelerde bulunmak üzere önümüzdeki günlerde Ankara'ya gönderecek.

Alınan bilgilere göre, yasadışı Türkiye Komünist Partisi/Marksist Leninist (TKP/ML) örgütü ve silahlı kanadı TİKKO'ya yönelik operasyon 17 ay önce alacak-verecek kavgasıyla başladı. Fransız işverenden alacağı olan bir örgüt yandaşı, bu kişinin ülkeyi terk etmesi üzerine borcunu ortağından istedi. Ardından da Almanya'dan gelen iki arkadaşıyla birlikte firarî işadamının ortağını ölümle tehdit etti. Mağdurun polise başvurması üzerine, olayın terör örgütüyle bağlantısı ortaya çıktı. Sanıkların peşine düşen polis, Fransa ile Almanya'yı birbirine bağlayan otobanda söz konusu 2 kişiyi yakaladı. Bunların ifadeleri doğrultusunda Rıza kod adlı. D.P.'ye ulaşıldı. Gözaltına alınan D.P.'nin çantasından TKP-ML'nin yapılanması ve örgütün Avrupa kuruluşlarıyla ilgili çok sayıda özel doküman çıktı. Bunun üzerine soruşturma terörle mücadele birimine aktarıldı. Operasyonu derinleştiren polis, 7 kişiyi daha gözaltına aldı. Sanıklardan ikisi serbest bırakılırken, diğerleri tutuklandı.

Fransa'daki hukuk sistemi, 4 günlük gözaltı süresinden sonra terörle mücadeleyle ilgili soruşturma için yetkililere 4 yıl zaman tanıyor. Bu süre içinde sanıkların tutukluluk hali devam ediyor. Yakalanan kişilerin peşinde olduğu paranın örgüte ait olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan pazartesi günü yakalanan terör örgütü PKK üyelerinin yasal dört günlük gözaltı süresi bu sabah sona eriyor. Konuya yakın kaynaklar, gözaltı sürecinin ardından bu kişilerin serbest bırakılmasının çok zor olduğuna dikkat çekerek, soruşturmanın dört yıla kadar sürebileceğini kaydediyor. Fransa'da terör suçuyla gözaltına alınan kişiler hakkında yürütülen soruşturma süreci için dört yıl zaman veriliyor. Bu kişiler daha sonra mahkeme önüne çıkıyor.


Ali İhsan Aydın/zaman
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2007 Cuma 13:54:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?