28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Fransa ile buzlar eriyor

Viyana’da Başbakan Erdoğan’la görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Jaques Chirac, soykırım iddialarını reddedenlere ceza verilmesini öngören tasarı ile ilgili olarak, “Türkiye’nin kaygılarına hassasiyet göstereceğiz” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB-Latin Amerika Zirvesi çerçevesinde liderler onuruna verilen yemekte Fransa Cumhurbaşkanı Chirac ile biraraya geldi.

Başbakan Erdoğan'ın Chirac'a, Fransa hükümetinin, 'Ermeni soykırımının reddine ceza uygulaması' yolundaki karar tasarısından Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığı ilettiği bildirildi.
 
'Ermeni soykırımı' karar tasarısının gündeme geldiği görüşmede, Chirac'ın, ''Türkiye'nin konuya ilişkin kaygılarına karşın gerekli hassasiyeti göstereceklerini ifade ettiği'' belirtildi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Viyana'daki AB-Latin Amerika liderleri onuruna verilen resmi yemekte başta BM Genel Sekreteri Kofi Annan olmak üzere bazı AB üyesi ülkelerin liderleriyle de kısa görüşmeler yaptığı kaydedildi. 

Erdoğan yemekte bir araya geldiği Annan'la 'Ortadoğu'daki gelişmeler, Irak'taki siyasi süreç gibi konuları' görüşürken, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de toplantının yarınki açılış oturumunda görüşme konusunda mutabık kaldı. 

Başbakan Erdoğan'ın yarın sabah Viyana'daki kongre merkezinde yapılacak AB Latin Amerika liderler zirvesinin açılış oturumu çerçevesinde Yunanistan ve Almanya başbakanları Karamanlis ve Merkel ile birer görüşme yapması bekleniyor.

Bugün Viyana'dan ayrılacak 

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun 17'inci yüzyılda idare merkezi olarak kullanılan tarihi Hofburg Sarayı'nda, AB ve Latin Amerika hükümet veya devlet başkanları onuruna verilen resmi yemeğe, Başbakan Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile katıldı. 

Başbakan Erdoğan, Viyana'da bugün başlayacak AB-Latin Amerika hükümet ve devlet başkanları zirvesinin açılış oturumuna katıldıktan sonra grup fotoğrafının çekilmesinin ardından Endonezya'ya gitmek üzere Viyana'dan ayrılacak.

İki liderin görüşmesinde Türkiye ile Fransa arasında soruna neden olan Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlere ceza verilmesini öngören tasarı gündeme geldi.

Chirac, “Türkiye’nin konuya ilişkin kaygılarını biliyoruz ve buna hassasiyet göstereceğiz” dedi. Fransa’da muhalefetteki Sosyalist Parti’nin hazırladığı sözkonusu yasa teklifi Parlamento’nun Mevzuat Komisyonu’nda reddedilmişti. Buna rağmen teklif, 18 Mayıs’ta genel kurulda görüşülecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Viyana’daki AB-Latin Amerika liderleri onuruna verilen resmi yemekte başta BM Genel Sekreteri Kofi Annan olmak üzere bazı AB üyesi ülkelerin liderleriyle kısa görüşmeler yaptı.

Erdoğan yemekte bir araya geldiği Annan’la Ortadoğu’daki gelişmeler, Irak’taki siyasi süreç gibi konuları görüştü.

Başbakan, bugün ise Yunanistan başbakanı Kostas Karamanlis ve Almanya başbakanı Angela Merkel ile biraraya gelecek ve temaslarını tamamladıktan sonra D-8 zirvesine katılmak üzere Endonezya’ya gidecek..
.
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2006 Cuma 10:59:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?