29
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Gazeteci değil örgüt üyesi'

CUMHURBAŞKANI GÜL:

Varşova'daki ziyareti kapsamında Avrupa Koleji öğrencilerine Türkiye'nin AB perspektifi ve AB-Polonya ilişkileri ile ilgili bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İspanyol bir öğrencinin Türkiye'de çok sayıda tutuklu gazeteci bulunması ve anayasanın 301. maddesi ile ilgili sorusuna yanıt verdi.

Gül, "Türkiye'de herkes istediği fikri açıklamada özgürdür. Bu fikir rahatsız edici olabilir veya beğenilmeyebilir ama bunun önünde bir engel yoktur, yeter ki arkasında şiddet olmasın. Bu tip engellemeler eskiden vardı ama artık bugün yok. Siz tabii ki haklı olarak 'o zaman niye bu kadar gazeteci tutuklu var?' diye sorabilirsiniz. Bunun sebebi yedi-sekiz yıl önce hükümete karşı hazırlanan bir darbe planı içerisinde sadece askerlerin değil sivil kanattan da birçok kişinin yer aldığına ilişkin güçlü belgeler elde edildi ve bu kişilerin arasında gazeteciler de yargılanıyor. Yargılamalar devam ediyor, bu nedenle bu konuda fazla şey söyleyemem ve müdahalede bulunamayız ancak şunu belirtmek isterim ki, yargılananlardan bazıları var ki dışarıda gazeteci olarak geçiyor fakat aslında kendileri bizzat illegal örgütlerin içerisinde olan, şiddetin içerisinde olan insanlar" dedi.

Gül, bir Türk öğrencinin Türkiye-AB ilişkilerinde hedeflerin ne kadar örtüştüğü konusundaki sorusunu ise şu şekilde yanıtladı: "Aslında Türkiye'nin değerini bilen ülke çok. Esas konu şu ki; bu meseleye stratejik bir vizyonla mı bakacaksınız yoksa güncel ve konjonktürel bir şekilde mi bakacaksınız? Bazı AB ülkeleri var ki meselelere çok domestik yaklaşıyorlar ve günlük olaylarla uğraşıyorlar."

Avrupa'nın Türkiye olmadan tam potansiyeline ulaşamayacağını anlatan Gül, Türkiye'nin üyeliğinin Asya'nın yükselen ekonomik ve siyasi gücünü dengeleyeceğini ileri sürdü.

CUMHURBAŞKANI GÜL:
İHA
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2011 Salı 12:08:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?