20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Genelkurmay özür diledi

Başkent’teki 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın protokol protestosuna sahne oldu. Kılıç, Genelkurmay Başkanlığı’nda geçtiğimiz perşembe günü düzenlenen devir teslim töreninde, yaşanan koltuk krizine tepki göstererek Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) resmi geçit törenine katılmadı. Protokolde 6’ncı sırada yer almasına rağmen, devir teslim töreninde eski devlet büyüklerinin yanına oturtulan Kılıç, Genelkurmay Genel Sekreteri’ni aradı. Kılıç “Olaydan dolayı özür diledi. Benzer hataların olmaması için tüm kurumlara yazı yazacağım” dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve komuta kademesinin hazır bulunduğu törende, Deniz Baykal ve Devlet Bahçeli de yer almadı. Kılıç’ın gelmemesi nedeniyle Şeref Tribününde Başbakan Erdoğan’ın yanındaki koltuğu boş kaldı.

TEBRİKE KATILDI

Haşim Kılıç, Orgeneral İlker Başbuğ’un 30 Ağustos Zafer Bayramı kapsamında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda düzenlediği tebrik kabul etme töreni ile Gazi Orduevi’nde düzenlenen resepsiyona ise bu törenler protokol düzeni gerektirmediği için katıldı.

Genelkurmay Başkanlığı’nda daha önceki yıllarda düzenlenen devir teslim törenlerinde, Anayasa Mahkemesi Başkanları, görevi devralacak yeni Genelkurmay Başkanı ve eşinin yanındaki koltukta yer ayrılıyordu. Bu kurala, iki yıl önce düzenlenen Hilmi Özkök’ün Yaşar Büyükanıt’a görevini devrettiği törende de uyulmuştu.

Paksüt’e geçmiş olsun telefonu

GAZİ Orduevi’ndeki 30 Ağustos resepsiyonuna katılan Haşim Kılıç, AKM’deki törene katılmama nedeninin devir teslim törenindeki protokol krizi olduğunu doğruladı. Bu durumun yasama, yürütme ve yargı erklerinin eşitliğine aykırı olduğunu vurgulayan Kılıç, “Yasama ve yürütme önde, yargı arkadaydı. Buna tepki gösterdim” dedi. Kılıç, Ergenekon soruşturması kapsamında ifade veren Anayasa Başkanvekili Osman Paksüt’ün eşi Ferda Paksüt’e de ‘geçmiş olsun’ telefonu açtığını sözlerine ekledi. Haşim Kılıç “Konu yargısal süreçte, ben sadece insani açıdan kendisini aradım” diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2008 Pazar 08:05:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?