19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Genelkurmay'a ilk tepki: Meclis'in yedeği yok

Genelkurmay Başkanlığı'nın Şemdinli savcılığına izin vermemesine ilişkin kararını değerlendiren AKP Grup Başkanvekili Ergin, "Askerin de yargının da yedeği yok, ama buna ilave ediyorum, parlamentonun da yedeği yoktur" dedi.

AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Genelkurmay Başkanlığı'nın Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile ilgili olarak Şemdinli Başsavcılığı başvurusunu reddine dair kararındaki görüşleri değerlendirdi.

Ergin, "Askerin de yargının da yedeği yok, ama buna ilave ediyorum, parlamentonun da yedeği yoktur" dedi.
TBMM'de gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen AKP'li Sadullah Ergin'e, Genelkurmay'ın, Org. Büyükanıt ile ilgili olarak Şemdinli Savcılığı'na soruşturma izni vermemesiyle ilgili kararı soruldu.

PARLAMENTONUN DA YEDEĞİ YOK

Soruya hazırlıklı olduğu ve elindeki metni okuduğu gözlenen Sadullah Ergin, şöyle konuştu:
"Anasayal kurumların yıpratılmasına dönük her türlü girişimi çirkin ve yakışıksız bulduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu tür girişimlere karşı son derece dikkatli ve titiz olunması gereğine inanıyoruz. Askerin de yargının da yıpratılmaması, yargı bağımsızlığına gölge düşürülmemesi gereğine inanıyoruz.

Sayın Adalet Bakanımız Cemil Çiçek'in 'askerin ve yargının yedeği yok' şeklindeki sözlerini hatırlatıyorum ve ilave ediyorum; parlamentonun da yedeği yoktur. Askerin, yargının ve parlamentonun yıpratılması girişimlerine karşı topyekün mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu kurumlardaki görevliler gelip geçicidir. Biz de parlamenterler olarak bugün varız, yarın yerimizi farklı arkadaşlara bırakacağız. Ama milletimize sonsuza kadar hizmet edecek bu kurumların tüzel kişiliklerine karşı, kurum imajlarının sarsılmasına karşı yapılmış her türlü girişimi elbirliğiyle geri çevirmeliyiz diye düşünüyoruz."

Bu olaylarla ilgili olarak tüm kurumların üzerlerine düşeni yaptığını kaydeden Ergin, "Her türlü çalışma, tahkikat, soruşturma, anayasamızın öngördüğü amir hükümler işler haldedir. Dolayısıyla bu konuyla ilgili gelişmelerde şu an için herhangi bir eksiklik söz konusu olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Orgeneral Büyükanıt için yargılama izninin verilmemesini nasıl değerlendirildiği sorulunca ise AKP'li Ergin, "Genelkurmay başkanımızın yetkisinde olan bir husustur ve takdirini bu şekilde kullanmıştır. Yetki sayın başkanındır" demekle yetindi.

Genelkurmay'ın söz konusu kararında savcı ile ilgili değerlendirmelerinin yargı bağımsızlığıyla ilgili olup olmadığı yönündeki soruya ise Sadullah Ergin'in yanıtı şöyle:

FİTNE SOKMA GAYRETLERİNİ ŞİDDETLE KINIYORUZ

"Ben öyle bir şey ifade etmedim. Genel olarak anayasal kurumların, kendi anayasadaki görev ve yetki alanlarıyla ilgili çalışmaları yapmaları gerekiyor. Bu işleri yaparken de diğer anayasal kurumlarla olan ilişkilerde son derece dikkatli ve titiz olunması gerektiğinin altını çizdim. Dolayısıyla yargımız da bağımsız Türk milleti adına faaliyet gösteren yargıdır. Bunun da faaliyetlerini icra ederken anayasadaki bağımsız yargının istifade etmesi gereken korumadan da istifade etmesi gerekir.

Bu noktada bu kurumlar arasına fitne sokma gayretlerini şiddetle kınadığımızı da daha önce ifade etmiştik. Dolayısıyla şu anda aksayan herhangi bir konu söz konusu değil. Her kurum kendi görev alanına ilişkin çalışmalarını devam ettiriyor. Soruşturma gerektiren yerlere görevliler gönderilmiş, çalışmalar başlatılmıştır. Yargı kendi açısından tahkikatını yapmıştır, Genelkurmay Başkanlığımızın yaptığı açıklamada da askeri savcılığın da bölgedeki olaylarla ilgili sürdürmekte olduğu bir tahkikatın da altı çizilmiştir.

Dolayısıyla hem sivil hem askeri yargının kendi alanlarına giren olaylarla ilgili çalışmaları devam etmektedir. Bundan sonraki süreçte de yargı faaliyetlerinin rahat bir şekilde yapılması için herkesin hassasiyet göstermesi gerekir."

.
Yayın Tarihi : 20 Mart 2006 Pazartesi 15:21:11
Güncelleme :20 Mart 2006 Pazartesi 15:27:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?