27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Gensoru reddedildi

Maliye Bakanı hakkındaki gensoru önergesinin öngörüşmesi 179’a karşı 345 oyla reddedildi.

Genel Kurul’da Unakıtan’ın oğlunun İsrail’e giderek Ofer ailesiyle bağlantı kurduğu, Maliye Bakanı’nın ise Ofer’in uçağıyla seyehat ettiği ileri sürüldü.

Maliye Bakanı Unakıtan hakkında verilen gensorunun gündeme alınıp alınmaması görüşülürken Meclis’te sert tartışmalar yaşandı.

Genel Kurul’da önerge sahibi olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, “Kemal Bey eğer Maliye Bakanı olmasaydı, açılan davalarda sıradan bir sanık olacaktı. Vergi kaçakçılığından yargılanan bir kişi Maliye Bakanı olabilir mi?” diye sordu.

Unakıtan hakkında daha önce açılmış davaları hatırlatan Koç, kürsüden Erdoğan ve Unakıtan’ın geçmişte bir tarikat lideriyle çekilmiş fotoğrafını gösterdi. Konuşmasında Üsküdar’daki kaçak villaya da değinen CHP’li Koç, Unakıtan’ın zaman kazanarak villasını yasal hale getirmek istediğini ileri sürdü. Koç, Maliye Bakanı’nın şimdiye kadar gazeteci Nedim Şener’in ‘Fırsatlar Ülkesi’nde Bir Kemal Abi’ kitabı hakkında neden dava açmadığını da sordu.

Maliye Bakanı’nın eşinin devletin gümrükte el çektirilmiş arabayla kaza yaptığını öne süren CHP Grup Başkanvekili, Unakıtan’a Bakan olmadan önce Bandırma civarında ne kadar arazileri ve tesisleri olduğunu sordu. Unakıtan’a ait yumurta fabrikasının arıtma tesisi olmadığını bu yüzden de Belediye tarafından ceza kesildiğini ancak bunun ödenmediğini açıkladı. Bakan’ın cezayı ödememek için Belediye’ye devletin bütçesinden kamyon ve para aktararak sulh yoluna gittiğini öne sürdü.

Maliye Bakanı’nın oğlu Abdullah Unakıtan’ın Ofer ailesiyle bağlantı kurmak için birkaç kez İsrail’e gittiğini de ileri süren Koç, Unakıtan’ın bu iddiaları Meclis kürsüsünden yanıtlamasını istedi.

‘UNAKITAN OFER’İN UÇAĞIYLA GEZDİ’
Görüşmede CHP adına konuşan İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise gensorunun Kemal Unakıtan adına verildiğini hatırlatarak Maliye Bakanlığı bürokratlarının Genel Kurul salonundan çıkarılmasını istedi. Ancak Meclis Başkanvekili Sadık Yakut bu öneriyi reddetti.

Daha önceki gensoru sırasında Unakıtan’ın söylediklerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, TÜPRAŞ hisselerinin borsadaki satışı konusunda da yalan söylendiğini ileri sürdü. Kılıçdaroğlu bu konuda bir takım belgeleri meclis kürsüsünden milletvekillerine gösterdi. Kılıçdaroğlu “Bu operasyonla 750 trilyonu bir gecede birilerine peşkeş çekildi” dedi. Unakıtan’ın bir kez Hong Kong’a iki kez de Roma’ya Ofer’in uçağıyla gittiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, Maliye Bakanı’ının bu konuya açıklık getirmesini istedi.

UYGULAMALARIMIZ RAHATSIZ ETTİ
İddiaları yanıtlayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise “İktidarımız tarafından yürütülen politikalar sayesinde ülkemiz çok önemli kazanımlar elde etti. Ak Parti yıllardır gerilim üzerine kurulu siyaset anlayışını yıkarak halka hizmet anlayışını getirdik. Bu halk tarafından da benimsendi. Ancak muhalefet buna ayak uyduramadı. Politika üretemedikleri için geri kaldılar ve kısır çekişmelerle gündemi doldurmaya çalışıyor” diyerek muhalefeti suçladı.

Kendisi hakkımda verilen gensorunun tamamen yanlış olduğunu öne süren Unakıtan tartışmaların çıktığı gazete haberini mesnetsiz olarak tanımladı. Bir parti genel başkanının mal varlığını açıkladığı yolundaki gazete haberini yalanladığını, tekzip ettiğini ve gazete hakkında dava açtığını hatırlatan Unakıtan “Daha ne yapmalıyıdım” diye sordu.

Anamuhalefetin planlı ve sistematik bir karalama kampanyası yürüttüğünü öne süren Unakıtan Tüpraş hisselerinin gizli kapaklı satılmadığını yineleyen Unakıtan satıştan önce SPK’ya ve İMKB’ye bilgi verildiğini söyledi.

Galatport ihale sürecinin Danıştay tarafından durdurulmasına da değinen Maliye Bakanı, “Muhalefet gensoruda ihalede usulsüzlük yapıldığını ileri sürüyor. Oysa Danıştay’ın gerekçesi usulsüzlük filan değil. Projede Turizm Bakanlığı’nın imzası olması. Muhalefet dersini iyi çalışmıyor” dedi.

Özelleştirmelere devam edeceklerini ve bunun halkın çıkarına olduğunu savundu.

Ofer Ailesi’nin 1960’tan beri Türkiye’de olduğunu söyleyen Unakıtan, bu ailenin yanında çalışanların büyük bölümünün Türk olduğunu öne sürdü. Maliye Bakanı, “Ofer ile bir çıkar ilişkisi içinde olduğum ileri sürülüyorsa bunu gelin erkek gibi açık açık söyleyin. Ama ispat da edin. İspat etmeyen adidir, müfteridir” dedi.

Hakkındaki naylon fatura davasıyla ilgili iddialara da değinen Unakıtan bu davaların ortadan kalktığını açıkladı. Unakıtan “Maliye Bakanı kendine af çıkarıyor diyenler yalan söylüyor.”

Unakıtan çocuklarının ticaretiyle ilgili iddiaları yanıtlarken ise “Çocuklarım ticaretle uğraşıyor. Çocuklarım daha Ak Parti kurulmadan önce de bu işi yapıyordu. Benim çocuklarım devletten bir ihale mi almışlar, ben onları bir devlet makamına mı getirmişim. Mısır ithalatında verginin düşürülüp artırılmasının her yıl yapılan rutin bir işlem” dedi.

BAYKAL KAMU ARAZİSİNİ İŞGAL ETTİ
CHP lideri Baykal’ın oturduğu Angora evlerinin imarı ve tapusu olmadığını söyleyen Unakıtan, Baykal’a “Oraya kaçak yaptığınız bölümler var mı yok mu? Baykal kamuya ait yeri de bahçesinin içine aldı” diye seslendi.

Unakıtan Ofer’in uçağıyla seyehat edip etmediği, çocuklarının Ofer ailesiyle görüşmek üzere İsraile’e gidip gitmediği, eşinin gümrüğe ait aracı kullanıp kullanmadığı sorularınaysa yanıt vermedi.

ERKAN MUMCU’YLA TARTIŞMA
Unakıtan’ın Galataport ihalesi nedeniyle yaptığı konuşma sırasında kendisine sataşma olduğunu söyleyerek gelen Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ise Danıştay’ın kararından önce de Başbakan Yardımcısı Şener’in kararı imzalamadığını hatırlatarak “Kimse ona buna laf atarak vicdanının sesini bastırmaya çalışmasın” dedi. Mumcu Galataport ihalesinin aslında birinci değil üçüncü olan Ofer’e verildiğini ileri sürdü. Mumcu’nun konuşması oturumu yöneten Başkanvekili Sadık Yakut tarafından kesilince Genel Kurul’da sert tartışmalar yaşandı.

Yapılan oylamada gensorunun gündeme alınması 179’a karşı 345 oyla reddedildi.

.
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2006 Çarşamba 18:36:43
Güncelleme :15 Şubat 2006 Çarşamba 19:34:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?