27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Gökçek 'yasak' dinlemedi

Melih Gökçek’in başında bulunduğu Ankara Anakent Belediyesi’nin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından satılması yasaklanmış olan süper benzini almak için akaryakıt ihalesine çıktığı, ihaleyi kazanan firmanın da TÜPRAŞ maliyetinden daha ucuz teklif verdiği ortaya çıktı. Kamu İhale Kurulu ihaleyi “yasaya aykırı olduğu” gerekçesiyle iptal etti. Buna karşın belediye alımı yine de yaptı.

Kamu İhale Kurulu’nun 2006/UM.Z-833 sayılı kararına göre Gökçek’in akaryakıt ihalesinde süreç şöyle gelişti:

Belediye itirazı kabul etmedi: Belediyenin 17 Ocak 2006 tarihindeki “Akaryakıt Alım İşi” ihalesine, Damla Petrol 10 Şubat 2006’da itiraz etti. Belediye itirazı “süresi içinde başvurulmadığı” gerekçesiyle değerlendirmeye almayınca Damla, 20 Şubat 2006’da Kamu İhale Kurumu’na itiraz etti.

TÜPRAŞ’tan bile ucuz fiyat: Damla Petrol’ün itiraz dilekçesinde, “ihale üzerinde kalan firmanın teklif bedelinin TÜPRAŞ taban ve minimum satış fiyatları değerlendirildiğinde asgari maliyeti dahi karşılamadığı” gerekçesi de yer aldı.

Teknik daire iptal istedi: Kamu İhale Kurumu’nun ilgili uzmanlarının hazırladığı raporda “ihalenin iptal edilmesi” önerildi.

Kurul iptal etti: Raporu dikkate alan Kamu İhale Kurulu 27 Mart 2006’da ihaleyi oybirliğiyle iptal etti. Kurul iptal gerekçelerini şöyle açıkladı:

“Belediye yasadışı davrandı: Başvuru sahibinin 10 Şubat 2006 tarihinde kayıtlara alınan dilekçeyle idareye şikâyet başvurusu süresi olan 15 gün içinde başvuruda bulunduğu anlaşıldığından, idarenin şikâyet başvurusunu süre yönünden reddetmesi işlemi Kamu İhale Kanunu’nun 55. maddesine aykırılık taşımaktadır.

Yasaklı mal alınamaz: İdareler tarafından yapılan akaryakıt ihalelerinde EPDK tarafından belirlenen akaryakıt isimleri kullanılması ve piyasaya sunulması yasak olmayan ürünlerin alımı konusu olarak belirlenmesi gerekmektedir. İdare tarafından ihale konusunda 500.000 litre süper benzin alımı yapılacağı belirtilmiş olup söz konusu akaryakıt ürününün EPDK kararı doğrultusunda 01.01.2006 tarihinden itibaren piyasaya sunulması yasaklandığıdan, yükleniciler tarafından bu ürünün temin edilmesi ihale tarihi itibarıyla fiilen imkânsızdır.

Olmayan mal alınamaz: Yine alım konusu olarak belirtilen 3.000.000 litre Euro Dizel ürünü de piyasada yapılan bir isimlendirmedir. Süper benzin piyasada bulunmadığından alım satım fiyatının mümkün olmaması, Euro Dizel’in EPDK tarafından belirlenen akaryakıtlar arasında sayılmaması nedeniyle baz alınacak fiyatı belirleme imkânı da bulunmadığından, ihale komisyonu tarafından ihalenin asgari maliyetinin belirlenmesi ve isteklilerce teklif edilen bedellerin de değerlendirilmesi imkânı bulunmamaktadır.”

Belediye kurulu dinlemedi: Buna karşın belediye, kurul kararını beklemeden, akaryakıt alımını 11 milyon 764 bin YTL’lik bedelle Altınbaş Petrol AŞ şirketinden yaptı.

Cumhuriyet
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2009 Cuma 11:12:07
Güncelleme :23 Ocak 2009 Cuma 11:15:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?