30
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Gözler askere çevrildi

CHP 29 Ekim’de Çankaya köşkünde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından verilecek olan resepsiyona katılmama kararı aldı.

Geçen yılki resepsiyona gitmeyen Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, bu yıl da Çankaya köşküne çıkmayacak. Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP yönetimi de resepsiyona katılmayacak.

ASKER ÇIKACAK MI ?

CHP yönetimi, türban hassasiyeti ve Cumhurbaşkanı Gül’ün ‘’Tarafsız olmadığı’’ gerekçesiyle resepsiyona katılmama kararı alırken, gözler askere çevrildi. Geçen yıl dönemin Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanları, konukları eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte karşılayan Cumhurbaşkanı Gül’ün resepsiyonuna katılmamış ve orduevinde alternatif bir resepsiyon düzenlemişti. Bu yıl ise 30 Ağustos kutlamalarını ‘’Başkomutan’’ sıfatıyla Cumhurbaşkanı Gül’e bırakan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in 29 Ekim resepsiyon tavrı merakla bekleniyor.

2009’a kadar Cumhurbaşkanı Gül, devlet erkanına ayrı, diğer konuklara ayrı olmak üzere çift resepsiyon düzenliyor ve devlet erkanı bu resepsiyona eşsiz katılıyordu. Gül de konukları eşsiz karşılıyordu. Ancak 2010’da resepsiyon teke indirildi ve Gül konukları eşli karşıladı. Bunun üzerine dönemin Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanları ‘’Türban hassasiyeti’’ dolayısıyla 2010’daki resepsiyona katılmamış ve orduevinde ayrı bir resepsiyon düzenlemişlerdi.

KOŞANER’İN PROTESTOSU

Gül geçen sene askerlerin ayrı resepsiyon vermesi konusundaki soruyu cevapsız bırakmış, Başbakan Erdoğan ise ‘’Bu gecenin resepsiyonu burasıdır. Bunun dışında resepsiyonu doğru bulmuyorum. Silahlı Kuvvetleri, bugüne kadar hep buradaydı. Gelmeliydiler. Çok güzel bir ortam var’’ demişti. Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, resepsiyona katılmaması için de, ‘’Henüz yeni… Siyasete alışacak'' açıklaması yapmıştı.

2009’da ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Çankaya Köşkü'nde çift resepsiyon vermişti. Devlet erkanına verilen ilk kabulde, davetlileri tek başına karşılayan Gül’ün resepsiyonuna, dönemin TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kabine üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık bin kişi katılmıştı.

Başbakan Erdoğan da bu resepsiyonda yer almıştı. Muhalefet liderlerinin katılmadığı resepsiyonda, CHP'den dönemin milletvekili Bayram Meral, MHP'den ise Behiç Kılıç yer almıştı.

Gazeteport
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2011 Cumartesi 13:18:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?