19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Gözler 'hayırlı cuma'ya çevrildi

Başbakan Erdoğan’ın kabinede revizyon sinyali vermesiyle hareketlenen kulislerde heyecanlı bir bekleyişe girdi.

Gözler, bugün Gül’le olağan haftalık görüşmesini yapacak olan Erdoğan’a çevrilirken, kulislerde de olası kabine değişikliğinin açıklanacağını ima eden “Hayırlı Cuma” esprileri duyulmaya başladı

ANKARA- Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kabinede revizyon sinyali vermesiyle hareketlenen kulisler, heyecanlı bir bekleyişe girdi; kabine revizyonuyla ilgili senaryolar da çoğaldı. Kulislerde, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le haftalık olağan görüşmesini yapması beklenen Erdoğan’ın kabine değişikliği listesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e götürmesi ve onaylanması halinde yeni bakanları açıklayabileceği konuşuluyor. Buna karşılık, kabine değişikliğinin Cuma günü ya da önümüzdeki hafta içinde gerçekleşeceği yönünde iddialar da ortaya atılıyor. Başkent kulislerinde dillendirilen kabine revizyonuna ilişkin senaryolardan öne çıkanlar şöyle:

İki gün dinlenecek: Başbakan’ın yoğun seçim çalışmaları ve Obama ziyaretinin ardından bir iki gün evinde ya da bir başka yerde ailesiyle birlikte dinleneceği iddia ediliyor. Erdoğan’ın kabine değişikliğine de bu sakin sürede karar vereceği, bunun da en erken önümüzdeki hafta olabileceği belirtiliyor.

50 kişilik gruplar halinde: Başbakan’ın kabine değişikliğinden önce milletvekillerini 50 kişilik gruplar halinde toplayacağı ve bu görüşmeleri bitirdikten sonra değerlendirme yapacağı dillendirilen bir başka senaryo. Kasım’da yapılacak AKP’nin Olağan Büyük Kongresi’nin, Eylül ayına çekilerek, hem parti vitrininde, hem de kabinede köklü bir revizyon gerçekleştirileceği de belirtiliyor. Buna göre önce seçim analizi yapılacak, parti politikası da gözden geçirilecek.

Meclis Başkanı değişecek: TBMM Başkanlığı seçimlerinin 9 Ağustos’ta yenileneceği ve Toptan’ın yerine Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in getirilerek, revizyonun düğmesine basılacağı, bir başka senaryo.

Açıklama yarın: Başbakan bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le olağan görüşmesinde kabine değişikliğini gündeme getirecek. Bu görüşmenin ardından nihai halini alacak olan değişiklik planını, Cuma günü açıklanacak.

Bakanlıklar ikiye bölünecek: Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ile Madencilik ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı olarak ikiye ayrılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı da, Kültür ile Turizm Bakanlıkları olarak ikiye ayrılacak. Enerji Bakanlığı’na, Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Madencilik ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na da Karaman Milletvekili Lütfü Elvan getirilecek. Elektrik Mühendisi olan Taner Yıldız’ın Başbakan Erdoğan’a da bu konuda özel danışmanlık yaptığı biliniyor.

Kabine dışı kalacaklar: Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Devlet Bakanları Mehmet Aydın, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ile Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen.

Adı geçenler: İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın, Cemil Çiçek’ten boşalacak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevine kaydırılacağı, Atalay’dan boşalacak İçişleri Bakanlığı’na ise AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin’in getirileceği konuşuluyor. Hüseyin Çelik’ten boşalacak Milli Eğitim Bakanlığı’na, Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam’ın getirilmesi bekleniyor. Amasya Milletvekili Akif Gülle’nin adı Devlet Bakanlığı için geçiyor.

Maliye kime emanet: Olası bir kabine değişikliğinde ismi ön sıralarda geçen bakanlardan biri Maliye Bakanı Kemal Unakıtan. Sağlık sorunlarının yanısıra, uzun bir süredir parti teşkilatından da tepki toplayan Unakıtan’ın ailesi ve çocuklarıyla ilgili ticari girişimlerinin Başbakan Erdoğan’da da rahatsızlık yarattığı konuşuluyordu. Kulislerde Unakıtan’ın yerine AKP Sivas Milletvekili Mustafa Açıkalın’ın getirileceği konuşuluyor. Maliye Bakanlığı Başmüfettişliği yapan ve bakanlık teşkilatında tanınan bir isim olan Açıkalın Başbakan’a çok yakın isimlerden biri olarak kabul ediliyor.

Şahin gidecek mi?: Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in aktif olarak çalıştığı Antalya’nın yerel seçimlerde sürpriz bir şekilde CHP’ye gitmesiyle gözler Bakan Şahin’e çevrilmişti. Ancak Şahin’le ilgili kulisler ikiye bölünmüş durumda. Bir görüşe göre Şahin’in görevden alınacağı tahminleri yapılırken, bir grup Başbakan’ın böyle bir karar almasını olası görmüyor.

İstanbul’daki mini zirvede ne konuşuldu?

BaŞbakan Erdoğan, önceki gün İstanbul Üsküdar’daki evinde 3 saatlik bir zirve yaptı. Mini zirveye Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Devlet Bakanı Egemen Bağış ve Cüneyd Zapsu katıldı. Bakanların görüşmenin ardından ellerindeki dosyalar dikkat çekti. Toplantının ardından herhangi bir açıklama yapılmadı. Erdoğan, daha sonra AKP İstanbul İl Başkanlığı’ndaki toplantıya katıldı.

Vatan
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 12:25:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?