16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Gül, Barzani'yi Rice'a şikayet etti!

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı ve Irak Kürdistan Demokratik Partisi lideri Mesud Barzani’nin son açıklamalarına ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile telefon görüşmesi yaptığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre Gül, Barzani’nin "Türkiye’nin Kerkük’e müdahale etmesi durumunda, kendilerinin de Diyarbakır ve diğer kentlerle ilgili işlere karışacakları" yönündeki sözlerinin ardından, cumartesi günü Rice’ı telefonla arayarak, konuya ilişkin duyulan rahatsızlığı iletti. 

Görüşmede ayrıca, genişletilmiş Irak toplantısıyla ilgili sürecin değerlendirildiği belirtildi. 

Gül: Göreceksiniz cevabımızı

Dışişleri Bakanı Abdulllah Gül, Türk polis teşkilatının 162. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Anıttepe'deki Polis Radyosu Stüdyosu'nda düzenlenen törene gelişinde gazetecilerin, Barzani'nin açıklamalarına ilişkin soruları üzerine, "Göreceksiniz cevabımızı" karşılığını verdi.

ABD'den Barzani'ye uyarı

Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani'nin açıklamaları ve bunlara Türkiye'de gösterilen tepkiler Ankara'daki diplomatik çevrelerde yankı buldu. Bir ABD diplomatı, "Bu tür söylemler yardımcı olmuyor" dedi.

ABD diplomatı, Türkiye ile Irak arasındaki ilişki önemli bir ilişki olduğunu, Türkiye'nin Irak'a çok yardımcı olduğunu ve bu ülkedeki yeniden yapılanma çabalarında çok büyük bir fark yaptığını söyledi. Diplomat şöyle devam etti:

"Türkiye'nin ile Irak'ın, ortak birçok kritik sorunları var ve bu tür söylemlerden uzaklaşarak PKK terörizmi dahil olmak üzere, iki ülkenin paylaştığı sorunlara yönelik pratik çözümlere doğru ilerlemek, iyi olur."

ABD İKİ ÜLKENİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ DESTEKLİYOR

ABD diplomatı, ABD'nin, Türkiye'nin ve Irak'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeyi sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.

Mesut Barzani'nin "Türkiye Kerkük'e karışırsa biz Diyarbakır'a karışız" yolundaki sözleri Türkiye'de büyük bir tepki yarattı.


aa/anka
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2007 Pazartesi 18:31:30
Güncelleme :9 Nisan 2007 Pazartesi 18:37:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?