19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Gül, D'Alema'yı Türkiye'ye davet etti

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İtalya'nın başkenti Roma'daki Uluslararası Lübnan Konferansı'ndaki çalışma yemeği sırasında, bazı bakanlarla ikili temaslar yapma olanağı bulduğunu söyledi.

Abdullah Gül, toplantı bitiminde, İtalya Dışişleri Bakanlığı binası olan Farnesina Sarayı'nda Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Roma'daki konferans sırasında ikili temaslarım da oldu. D'Alema'yı Türkiye'ye davet ettik. Ekim ayında Türkiye'ye gelecek” dedi.

Uluslararası Lübnan Konferansı'nın, katılımcılarının çalışma yemeği akabinde yapılan Gül-D'Alema görüşmesinin yaklaşık yarım saat sürdüğü öğrenildi.

Gül, İtalya'daki merkez-sol hükümetin Dışişleri Bakanı D'Alema ile ilk kez biraraya geldiğine işaret ederek, “D'Alema, evsahibi konumunda olduğu için aslında çok yoğundu. Buna rağmen yaptığımız ikili görüşmeden ikimiz de son derece memnun ayrıldık” diye konuştu.

Gül, İtalyan meslektaşıyla yaptığı ikili görüşmenin içeriğini ise şu ifadelerle özetledi:

“Gayet faydalı bir görüşme oldu. Bütün önemli konuları öyle bir ele aldık. Türkiye-İtalya arasındaki ilişkileri, aynen daha önceki dönemlerde olduğu gibi güçlü bir biçimde devam ettirme kararlılığımızı tekrarladık. Birçok konuda ayrı görüşlerimizin aynı doğrultuda olduğunu gördük. Türkiye'nin Ortadoğu'da oynayabileceği rolün çok farkında. AB konusundaki desteklerinin devam ettiğini ve edeceğini söyledi. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler daha da gelişecek”.

Gül, Roma'daki konferansta kendileriyle ikili görüşme olanağı bulduğu diğer kişilerin ise BM Genel Sekreteri Kofi Annan, AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos'tan oluştuğunu da sözlerine ekledi.
A.A.
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2006 Çarşamba 21:09:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?