22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Gül, Köşk oylamasından çekildi

Abdullah Gül, saat 18.00'de basın toplantısı düzenledi... Abdullah Gül şunları söyledi:

"Bana oy veren de vermeyen miletvekili arkadaşlarıma teşekkür ederim...
Bugün gelinen noktada yeni bir turun yapılmasını anlamsız görüyorum...
Bundan böyle adaylığımın devam etmesini istemiyorum...
Bundan sonra söz milletindir...
Adaylıktan çekiliyorum...

Adaylıktan çekilmemde partimde farklı görüşler yoktur...
Milletin bağrındayız...
Meclis cumhurbaşkanı seçiminde kilitlenmiştir... 

En doğrusu Cumhurbaşkanını halkın seçmesidir...
Tüm bu yaşananlar Türkiye'nin büyüme sancılarıdır.."


Saat: 18:15

Fransız basın ajansı AFP ve Amerikan haber ajansı AP, Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiği açıklamasını, "acil" koduyla dünyaya duyurdu.

Saat: 18.13

Gül, adaylıktan çekilmesine rağmen cumhurbaşkanı seçimi sürecinin devam ettiğini belirtti.
Saat: 18.06
Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildi. Bugüne nasıl gelindiğini başından beri anlatan Gül, bu koşullarda işin doğrusunun cumhurbaşkanını halkın seçmesi olduğunu kaydetti.

Saat: 17.20
AKP, anayasa değişikliği paketine devam kararı aldı.

Saat: 17.10
Abdullah Gül saat 18.00'de basın toplantısı düzenleyecek

Saat: 15.20
Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, parti genel merkezine gelişinde gazetecilerin, “cumhurbaşkanı adaylığından ne zaman istifa edeceğine” ilişkin sorusunu yanıtsız bıraktı.
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ise Anayasa gereği bakanlık görevinden ne zaman ayrılacağı sorusuna “Salı günü akşama kadar süresi var” yanıtını verdi.

Saat: 15.10
AKP MYK ve Bakanlar Kurulu üyeleri parti genel merkezinde bir araya geldi.

Saat: 14.30
Başbakan Erdoğan, parti genel merkezinde hukukçu kurmayları Burhan Kuzu ve Köksal Toptan'labir araya gelerek bundan sonraki süreci görüştü.

Saat: 13.30


CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, “Seçimlerin 22 Temmuzdan daha öne alınması mümkünse, bunun yapılması gerekir” dedi. “Meclisin cumhurbaşkanı seçememesi halinde, Anayasa gereği derhal seçime gidilir” diyen Topuz, 45 günlük sürede seçimin yetiştirileceğini; bu sürenin ise 24 Hazirana denk geldiğini kaydetti.

YSK'nın, makul hareket eden, yansız ve tarafsız bir kurum olarak düşünülmesi gerektiğine dikkati çeken Topuz, “YSK'nın üyeleri takvimi inceleyecek olurlarsa bu takvimin sıkıştırılabileceğini görürler. 24 Hazirana önce 'evet' demişler. YSK'dan daha çok bu işlemlere muhatap olmuş biri olarak söylüyorum. Anayasa bu sıkıştırmayı emrediyorsa YSK'nın, Anayasanın bu gerekliliğini dikkate almayacağını düşünemeyiz. Seçimlerin 22 Temmuzdan daha öne alınması mümkünse, bunun yapılması gerekir. Öne almazlarsa bizim yapacağımız bir şey yok. Kimsenin zorla bir şey yaptırması söz konusu değildir” diye konuştu.

Saat: 12.55
AKP Merkez Yürütme Kurulu, son gelişmeleri değerlendirmek üzere saat 15.00'de toplanıyor

Saat: 12.38
Erdoğan-Gül, görüşmesi sona erdi. Gül'ün çekilme kararında değişiklik olmayacağı bildirildi.

Saat: 12.10
AKP'li Faruk Çelik: YSK kararı kesindir değişmez. Seçim tarihini etkileyecekse 25 yaştan vazgeçebiliriz.

Saat: 11.57
AKP kurmayları Erdoğan'ın TBMM'deki odasında toplandı. Bu aşamadan sonra nasıl bir strateji izleyeceklerine karar verecekler

Saat:11.55
Başbakan Erdoğan, Genel Kurul çıkışında gazetecilerin sorusu üzerine, sonucu değerlendirdikten sonra bir açıklama yapacaklarını bildirdi. Erdoğan, bundan sonra izlenecek yolun ne olduğu yönündeki soruya, “İzlenecek yolu daha sonra açıklarız” karşılığını verdi.

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin sorusu üzerine, MYK ve Bakanlar Kurulunun çalışmalarının muntazaman devam ettiğini söyledi. Erdoğan, Meclis kararını arkadaşlarıyla değerlendirdikten sonra bir açıklama yapacaklarını da kaydetti.

Saat: 11.53
Abdullah Gül, bir burukluk yaşamadığını belirterek adaylıktan çekileceğini açıkladı.
Gül, Meclis toplantılarıyla ilgili soruları da “Onları ben bilmem. Onu bu işten anlayan arkadaşlar bilir” diye cevaplandırdı.
Gül, bir gazetecinin, “Durumu arkadaşlarınızla istişare mi edeceksiniz?” sorusu üzerine, “Hayır, hayır... Ben kararımı söyledim zaten” diye konuştu.

Saat: 11.48
İkinci oylamada da 367 bulunamadı. Arınç bir sonraki oylamanın 9 Mayıs'ta yapılacağını açıkladı.
Arınç ilk yoklamada 356, ikinci yoklamada ise 358 sayısına ulaşıldığını belirtti.
Ancak Gül'ün adaylıktan çekilmesi bekleniyor...

Saat: 11.36
TBMM Başkanı Arınç, ikinci oylamanın yapılacağı oturumu açtı. İkinci oylama başladı.

Saat:11.25
TBMM Başkanı Bülent Arınç 367 yeter sayısına ulaşılamadığını açıkladı. Yoklama 10 dakika sonra bir kez daha tekrar edilecek.

Saat:11.10
TBMM Genel Kurulu toplandı. Şimdi salonda 367 milletvekilinin bulunup bulunmadığına yönelik oylama yapılıyor.

Saat: 11.07
TBMM Genel Kurulu'nu açan Arınç, toplantı yeter sayısının olduğunu belirterek, gündemin cumhurbaşkanı seçimi kısmına geçti.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, Genel Kurul salonuna girerek, Anayasa Mahkemesinin, cumhurbaşkanı seçimi için toplantı yeter sayısının 367 olması yönündeki kararını hatırlattı. Bunun üzerine Arınç, “Arayacağım efendim, niye acele ediyorsunuz. Beni dinleyin lütfen. Ben yine de sonra görüşlerinizi alacağım” dedi.

“367 vardır, gündeme geçiyorum” demediğini vurgulayan Arınç, “Yanlış anlıyorsunuz. Kafanızdaki düşünceleri lütfen ağzınıza getirmeyin. Tekrar ediyorum; 'toplantı yeter sayısı vardır, gündeme geçiyoruz' dedim. 2 saniye içinde, söylediklerinizin ne anlama geldiğini göreceksiniz” diye konuştu.

Arınç, gündemin seçim kısmına geçtiğini, bu kısımda yer alan cumhurbaşkanı seçimine devam edileceğini söyledi.

Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Koç, Genel Kuruldan ayrıldı. AK Parti'li milletvekilleri, Koç'un arkasından “Yürü, yuh” diye tepki gösterdi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, daha sonra elektronik cihazla yoklamaya geçti.

Saat 11.05
Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, Meclis'teki oylama sırasında 367 oyu bulunmazsa, adaylıktan hemen çekileceğini açıkladı.

Saat: 10.10
AKP'li milletvekilleri TBMM'ye gelmeye başladı. Muhalefet partilerinin milletvekilleri ise ortalıkta görünmüyor.

Saat: 10.00
Büyük gerginliklere sahne olan Cumhurbaşkanlığı ilk tur oylaması, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra bugün yenileniyor.

Kulislerde bugün 367 katılımın sağlanamayacağı havası hakim. Daha önce "367 bulunamazsa turlara devam edilmez" diyen Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün, bugün ilk tur sonrası Başbakan Tayyip Erdoğan ile istişare yaparak adaylıktan çekilebileceği konuşuluyor.

AKP'nin kafasındaki bir diğer formül ise 9 Mayıs'ta yeniden "ilk tur"u zorlamak. AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik, "Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda hareket ederiz" demekle yetindi.

Abdullah Gül'e, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından önceki ilk turda destek veren Anavatan Partisi Muğla Milletvekili Hasan Özyer, Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi yönündeki anayasa değişikliği hazırlıklarına işaret ederek bugünkü oturuma katılmama kararı aldı.
Gül, iptal edilen oylamada, Hasan Özyer'in de içinde bulunduğu CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan, ANAVATAN Partisi Miraç Doğan, AKP'den istifa eden Hamza Albayrak ile bağımsız milletvekilleri Süleyman Bölünmez, Ülkü Güney, Fuat Geçen, Göksal Küçükali'den oy desteği almıştı. İlk oylamaya katılmayan Anavatan, DYP ve bağımsız milletvekillerinin tavrında da bir değişiklik olmadı.

CHP YİNE MAHKEMEYE BAŞVURDU

CHP önceki akşam sürpriz bir şekilde Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak, Cumhurbaşkanı seçimi turlarına ilişkin takvimle ilgili Meclis kararının iptali ve yürürlüğünün durdurulması istedi. CHP, başvuru dilekçesinde, AKP grup önerisi doğrultusunda kabul edilen ve 6, 9, 12 ve 15 Mayıs olarak öngörülen takvimin, oylamalar arasında en az 3 tam gün bulunması gerektiği yönündeki Anayasa'nın 102. maddesine aykırı olduğu savundu. CHP, 9 Mayıs'ta yeniden ilk tur oylama yapmayı planlanmasının da ''eylemli İçtüzük değişikliği'' niteliği taşıdığını ileri sürüyor.

ERKEN SEÇİM KARARI ALAMAZ

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, kendileri için cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin bittiğini savunarak, "Bu Meclisin cumhurbaşkanı seçemeyeceği ortaya çıkmıştır. Bize göre, cumhurbaşkanı seçilemediği için meclis çalışmaları çok zorunlu olmadıkça devam edemez. Meclisin aldığı 22 temmuz seçim kararı da bu nedenlerle geçerli değildir. Anayasa Mahkemesi yeni bir seçim takvimi belirleyebilir" dedi. CHP'nin başvurusu, bugün bir sürpriz olur da ilk turda 367 milletvekili bulunması durumunda önem kazanacak.

MAHKEMENİN TAVRI

Anayasa Mahkemesi CHP'nin isteğini bir kez daha kabul ederse, cumhurbaşkanlığı seçimleri için belirlenen ikinci takvim de geçersiz olacak. Böylece, cumhurbaşkanlığı seçimi için öngörülen süre olan 15 Mayıs'a kadar cumhurbaşkanlığı seçimi yetişmeyecek. Bu durumda da, yeni cumhurbaşkanınının seçiminin, oluşacak yeni parlamento tarafından yapılması zorunlu hale geliyor.

AKP CEPHESİ

AKP ise, CHP'nin 'Seçim tarihi değişebileceği ve Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı son başvuruyu' da dikkate alarak, yeni taktik arayışına girdi.
Bugün iç tüzük doğrultusunda iki kez 367 aramayı planlayan AKP kurmayları; bu sayının bulunamaması durumunda 9 Mayıs'ta bir tur denemesi daha yapılabileceğini belirttiler. Bu turu da Anayasa Mahkemesi'nin gerekçesine dayanarak ilk tur sayacak olan AKP, böyle bir durumda cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin devam ettiği iddiasını sürdürecek.

25 YAŞ İÇİN İKİNCİ TUR

TBMM Genel Kurulu'nda bugün genel seçimlerde 25 yaş ve üzerindekilerin de yapılacak ilk genel seçimlerde de aday olabilmesine dönük ikinci tur oylama da yapılacak. Tüm patilerin destek verdiği 25 yaş düzenlemesinin ikinci turda da kabul edilmesi bekleniyor.



PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK 

- GÜL İSTİFA ETTİ

İkinci oylamada da 367 bulamayan Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çekildi.
Gül'ün çekilmesinin ardından Anayasa'ya göre yeni bir seçim takvimi işlemesi gerekecek.
Ancak bu kararı sadece YSK verebilir.
Şimdi gözler YSK'da, daha önce aldığı 22 Temmuz'daki seçim tarihini değiştirecek mi merakla bekleniyor.
YSK'nın daha erken bir seçim tarihini belirlemesi mümkün görünmüyor. AKP 1 Temmuz tarihini istemiş ancak YSK en erken 22 Temmuz'da seçim yapabileceğini belirtmişti.
Anayasa Mahkemesi'nin ardından YSK da tarihinde bir ilke imza atabilir ve yeni içtihat oluşturabilir. Bu durumda da seçim tarihi yine değişecek.

- ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NE OLACAK
Bu gelişmelerin ardından AKP'nin Anavatan'ın desteğini alarak hazırladığı, cumhurbaşkanını halkın seçmesi maddesinin de bulunduğu Anayasa değişikliği paketinin de geleceği belirsizleşti.
CHP'nin iddiasına göre bu Meclis artık yasama yapamaz. AKP ise cumhurbaşkanını halkın seçmesi için teklif ettiği Anayasa değişikliğini bugün oylamaya alacak.
Bu pakete destek verdiğini açıklayan Anavatan bu arada DYP ile birleşti. Ve tavrını değiştirebilir.
Anavatan destek vermezse AKP'nin oyları Anayasa'yı tek başına değiştirmesine yetmiyor. Ve referandum yolu görünüyor.
Ancak yasaya göre referandum en erken 120 gün sonra yapılabiliyor. Bu durumda da AKP'nin Köşk seçimini halka yaptırma taktiği işlevsiz kalacak. Ve Cumhurbaşkanını yeni Meclis seçecek.

SEZER İKİ OYLAMANIN AYNI ANDA YAPILMASINI ENGELLEYEBİLİR

- Cumhurbaşkanını halkın seçmesine sağlayan Anayasa değişikliğinin erken seçimin yapılacağı 22 Temmuz'a yetişip yetişmeyeceği henüz belli değil. Yetişse bile AKP 367 oyu bulamazsa önüne Sezer engeli çıkabilir.
- Sezer, önüne gelen Anayasa değişikliğini 15 gün beklettikten sonra Meclis'e geri gönderebilir. Meclis aynı kararı alırsa Sezer, yine 15 gün bekleyip referanduma götürülebilir.

- Yasaya göre referandum en erken 120 gün sonra yapılabiliyor. Ancak AKP'nin kanunu tek başına değiştirerek 120 günlük süreyi kısaltma imkanı var. Böyle bir durumda referanduma genel seçimden yeterli bir süre önce gidilirse ve halk değişikliği kabul ederse 22 Temmuz'da genel seçimle birlikte cumhurbaşkanı seçiminin birinci turu yapılabilecek.

- Ancak AKP yasa değişikliği yaparak 120 günlük referandum süresini kısaltsa bile Sezer bunu da 15 gün beklettikten sonra veto edebilir.

- Meclis'in referandum süresinin kısatılmasına ilişkin yasayı aynen kabul ederse Sezer, bunu Resmî Gazete'de yayımlatmadan önce 15 gün daha bekletebilir. 

Sezer'in bu şekilde Anayasa değişikliğini 60 gün geciktirerek iki oylamanın bir arada yapılmasını engelleme imkanı bulunuyor.




kenthaber/hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2007 Pazar 18:03:21
Güncelleme :6 Mayıs 2007 Pazar 18:24:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Remzi CANGÜVEN IP: 81.213.105.xxx Tarih : 6.05.2007 19:16:29
Cumhurbaşkanlığı şeçimleri ve sonuçlarını halk, görsel basından izledi ve gördü.Siyasi partiler konu ile ilgili konuştuklarında biz haklıyız diyorlardı.Hocayı hatırladım. Nasirettin hocaya bir adam gelir ve yaşadıklarını anlattığında.Anlatılışa göre, hoca; adama haklısın der ve adam gider.Sonradan olayda taraf olan diğer adam gelir ve konuyu anlattığında da hoca onada haklısın der ve bu adamda gittikten sonra, olayları ve anlatılanları duyan hocanın hanımı hoca efendi bu nasıl iş sen iki tarafada haklısın dedin.Oysa; bunlardan bir tanesi haksız dediğinde hoca eşine; hanım sende haklısın demiş.Burada herkes kendine göre birşeyler anlattı ve anlatılıyor.Eğri oturup doğruyu konuşalım olay bana göre yanlışta olsa bu durum CHP'nin zaferi AKP'nin bu kadar Milletvekili olmasına ramen sonuç alamamasını hüsrana uğrama olarak algılıyorum.Uzlaşma yapılsaydı olanlar daha farklı olurdu.Sayın Abdullah GÜL'ün bu durumunuda ilahi Adalet olarak yorumluyorum.Geçmişte Sayın Abdullah GÜL'ün konuşmaları,Eşinin türbanı ile ilgili AİHM'sine gitmesi ve Başbakan olunca AİHM'sine vermiş olduğu dilekçeyi geriye çekmesi ve kayıp paralarla ilgili dosyasının dondurulduğu ABD Askerlerinin Askerlerimizin başına çuval geçirmesi unutulacak olaylar değil ve TBMM Başkanı Sayın Bülent ARINÇ'ın konuşmaları,agrasif tavırları ve ileriyi görememe olarak algılıyorum.Halkın çoğunluğu Cumhurbaşkanını Meclis veya halk kim seçerse seçsin.Toplumun genelini kucaklıyacak,hakkında şahibe bulunmayan kişinin Cumhurbaşkanı olmasını istiyor.Bana görede öyle olması gerekir.Seçilecek Cumhurbaşkanı şimdiden Vatanımıza,Milletimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.Saygılarımla.

Olcay GENÇTÜRK MANİSA/TURGUTLU IP: 88.251.47.xxx Tarih : 6.05.2007 22:13:12
BU MİLLET YAPILANLARI ASLA UNUTMAZ 80 GÜN SONRA ADALET YERİNİ BULACAKTIR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ ENGELLEYEREK KENDİNİ BİR MARİFET YAPTI SANANLAR ELBETTE MİLLET ONLARI AFFETMEYECEKTİR.