22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Gül: "Türkiye'ye yazık ediyoruz."

Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi'nin ret kararının ardından ilk kez konuştu. Gül, mahkemenin kararının sürpriz olmadığını ancak asıl sürprizin TSK'nın açıklaması olduğunu söyledi,fakat darbe tehlikesini görmediğini açıkladı. 

Abdullah Gül Cumhuriyet gazetesinin kendisini direkt hedef alarak yayınladığı reklamlardaki sözünün kendisine ait olmadığını söyleyen Gül,söz konusu yazıyı tekzip ettirdiğini açıkladı.

Abdullah Gül kendisine yönelik iftiraların her dönemde olduğunu hatta kendisini kadınlarla beraber fotoğraflarını gördüğünü fotoğrafların fotomontaj olduğunu belirlediklerini açıkladı.


Adaylık tercihinde eşinin başörtülü adaylardan kim olabilir? Bunun siyasal bir tercihmidir?

Demokrasinin temel ilkeleriyle bağdaşmaz bu. Bunların hepsi anayasanın ilkelerinde bellidir. Eğer başörtüsüne gelirsek Türk halkının yüzde 70 başörtülü. Bunlar insanların tercihleridir. Muhafazakar bir parti ise, bu sadece bir tercih meselesidir. İnsanların kiliseye gitmesi, hatta Avrupa'daki örneklerini değerlendirirsek bunu böyle bilmek gerekir. Burada önemli olan bireysel tercih midir, yoksa baskı unsuru mudur? Burada tercih yaparken bunları karıştırıyor musunuz aslında ön önemli tehlike burdadır. Biz bunlara dikkat ediyoruz. Ben nasıl olur, nasıl böyle ayrım yapabilirilirim. 5 vakit namazına 40 vakit ekler ama dürüst değildir. Birisi de vardır ki hiç ibadetini yapmaz, ama dürüst bir insandır. Bunları bilemessiniz bunlar cok bireysel şeylerdir. Özellikle siyasete dini karıştırmak çok yanlış bişeydir. Bu konuda biz çok hassas bir siyasi anlayışa sahibiz. 

Fehmi Koru:"Yurtdışı tepkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?"

Beni yurtdışındaki tepkiler veya tenkitler beni hiç ilgilendirmiyor. Bu tür tepkilerin açıkçası benim için hiç bir önemi yok. Bunu samimiyetle söylüyorum bunu lütfen böyle algılamınızı istiyorum.


Ekrem Dumanlı (Zaman): "Ekonomik boyutlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" 

Abdullah Gül: Bakın önce şunu söyleyeyim. Sağlam bir ekonomi, sağlam  bir demokrasinin olabilmesi için öncelikle sağlam bir hukuk sistemi olması gerekmektedir. Bunun için biz hukuk sisteminde çok köklü değişiklikler yaptık yapacağızda. Bu reformları çok iyi bi şekilde sürdürmemiz gerekiyor. Eğer bu sarsılırsa, özellikle hukuk sistemi sarsılırsa öncelikle ekonomik sistem bundan çok etkilenir. Siz milim milim yükseliyorsunuz. Eğer dikkat etmiyorsanız o zaman sorun başlıyor demektir. Bazı sarsıntıları siz kontrol etmek zorundasınız dönüp eğer bir hasar varsa bunları tespit etmek zorundasınız. Şimdi öncelikle bizi eleştirenlerin lütfen ellerini vicdanlarına koysunlar. Biz onlara ne yaptık. Bir puanlık faiz bize nelere maal oluyordu. Bunlara baksınlar biz faizleri milim milim indirdik. Bunların tümü tabi son bir haftada yaşanlardan etkilenecektir. Biz kanun çıkarıp kadınların haklarına mı müdahale ettik. Modern insanların gidecekleri yerleri mi kapatacaktık. Ne oldu bu son bir haftada. Biz anayasada belirtildiği gibi kanunlara bakarak bi seçim yaptık. Türkiye bunu hiç haketmedi. Bunun etkilerini hepbirlikte göreceğiz. İnanın bazen hayret ediyorum. Ne oldu da böyle oldu. 

Fikret Bila (Milliyet): "Yurtdışı tepkilerini değerlendirdiniz ancak yeterli değil."

Abdullah Gül: İnanın beni hiç ilgilendirmez. Bu inanın öncelikle benim milli hassasiyetlerime ters. Bence sanırım bu çok açık bir açıklama. Avrupa Birliği öncelikle kimin yaşamlarını garanti altına alıyor biliyor musunuz? Öncelikle bu birlik Çağlayan'da yürüyenlerin
yaşamlarını önemsiyor ve onları garanti altına alıyor. Eğer bizim gizli bir amacımız olsaydı öncelikle AB için bu kadar çaba sarfetmezdik. Onlardan mümkün olduğunca kopmak, bağları zayıflatmaktır, laiklikle ilgili diyorum. Şimdi düşünün İran, AB için çalışabilir mi? Bunları anlamıyorum, eğer böyle kaygılar varsa tabiki bu kaygıların birlikte giderilmesi için hepbirlikte çaba sarfetmemiz gerekir. Eğer okullarda böyle şey varsa ki bunu sayın Milli Eğitim Bakana açıkladı. Yani böyle bir hata yok kurumsal olarakta. Ama bugüne kadar hiç mi hata yapılmadı, mutlaka yapmışızdır. Önemli olan bu yanlışları görüp düzeltmek.  

Ergun Babahan (Sabah)

Ben sadece şunu söyleyeyim. Bugün arkadaşlar bana Turgut Bey, cumhurbaşkanı olduğu zaman gazetelerin manşetlerini gösterdiler. Aman Allahım, inanın neler yazılmış. Ben onlara inanamadım ama bugün gösteriyor ki biz hakikatten çok gelişmişiz. Sizle bir hatıramı paylaşacağım belki ANAP'a bu ders olur. Bir gün Ramazan ve bize yemek verdi Sayın Özal. Bunların hepsi bu yemeği boykot ettiler ben bir türlü bunu kavrayamadım. Israr ettim ve biz gitmemiz lazım diyerek, tüm muhalefette tek başına yemeğe giden bendim. Ben tüm anamuhalefeti temsil

Kenthaber
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2007 Salı 20:21:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?