23
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Gül: Bütün unsurlar Irak'ın kuruluşunda yerini almalı

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, bütün unsurların Irak`ın kuruluşunda yerini alması gerektiğini belirterek, ``Daha önceki seçime katılmayanların bu seçime katılıp siyasi mücadele içerisinde söyleyeceklerini söylemesi ve Irak`ın kuruluşunda rol alması gerekir`` dedi. Gül, Conrad Otel`de, ABD`nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad`ı kabul ederek, 1 saat 15 dakika görüştü.

Görüşmenin ardından Abdullah Gül; Halilzad ve Irak`taki Sünni toplumunun temsilcisi Tarık Haşimi ile ortak basın açıklaması yaptı. Irak`ın Türkiye`nin komşu ülkesi olduğunu ve burada önemli olaylar yaşandığını belirten Gül, 15 Aralık`ta Irak`ta seçimlerin yapılacağını hatırlatarak, ``Türkiye`nin arzusu, siyasi birliğini, toprak bütünlüğünü koruyacak demokratik bir Irak`ın ortaya çıkması, kendi halkı ve komşularıyla barışık bir Irak`ın oluşması... Bu süreç için önemli bir adım 15 Aralık`ta atılacak`` dedi.

Bakan Gül, konuşmasını İngilizceye çeviren görevlinin eksik çeviri yapması üzerine, ``Dediklerimi tam tercüme edin`` diye uyarıda bulundu.

Gül, Irak`ta Anayasa referandumunun daha önce yapıldığını ve buna göre de bir Meclis`in ortaya çıkacağını belirterek, şunları kaydetti: ``Bu Meclis Irak`ı yeniden kuracak. Irak yeniden kurulurken Irak`ın bütün unsurlarının bu kuruluşta tam yerini alması gerekmektedir. Daha önceki seçimlerde, referandumda bazı gruplar, özellikle Sünni gruplar seçimlere katılmamışlardır.

Bu Meclis, Irak`ın geleceğini tayin edecek bir Meclis olacağı için, Irak`taki bütün unsurları, Irak halkını en iyi şekilde yansıtması gerekmektedir. Daha önceki seçime katılmayanların bu seçime katılıp siyasi mücadele içerisinde söyleyeceklerini söylemesi ve Irak`ın kuruluşunda rol alması gerekir. Biz Türkiye olarak bütün gruplarla yakın görüşme içindeyiz. Hiçbir ayrım yapmadan Irak`ın bütün unsurlarıyla Araplar, Şiiler, Sünniler, Türkler, Kürtler hiçbir ayrım yapmadan hepsiyle bu yakın temas içerisinde, hepsine bu vizyonumuzu anlatıyoruz. Bir süreden beri daha önce seçime katılmamış olan çeşitli Sünni gruplarla da görüşmeler yapılıp, onların da bu siyasi sürecin içerisine katılmalarıyla ilgili İstanbul`da çalışmalar yapılmaktadır.``

Bütün farklı grupların İstanbul`da olduğunu, ancak onların temsilcisi olarak Tarık Haşimi`nin burada bulunduğunu kaydeden Gül, Halilzad`ın dün akşam Bağdat`tan gelerek bu görüşmelere katıldığını ve bugün de bu görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Gül, ``Bu süreç nasıl en iyi şekilde tamamlanır ve herkesin Irak`ın kuruluşunda en iyi şekilde temsil edilebilmeleri için seçimlere katılır, bunlar görüşülmüştür. Bizim bütün arzumuz; Irak`ta bu acıların dinmesi, yeni Irak`ın, yani demokratik, siyasi birliğini, toprak bütünlüğünü muhafaza eden, kendi halkıyla ve komşularıyla barışık bir Irak`ın bir an önce en iyi şekilde yerini alması. Bu bir süreçtir. Bu sürece Türkiye olarak elimizden gelen katkıyı vermeye devam edeceğiz`` dedi.

aa
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2005 Pazar 20:06:41
Güncelleme :4 Aralık 2005 Pazar 20:10:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İBRAHİM ÇAMKERTEN IP: 212.156.205.xxx Tarih : 5.12.2005 19:43:30
Sayın Gül, Irak Anayasası oylanmadan önce nerdeydiniz? Barzani Beyaz Saray'da Devlet Başkanlarına özel törenle karşılanırken neden duyarlılığınızı iletemediniz? Saygılarımla.