18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Gül: Suriye ve İran'a karşı ortak politika yok

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye ve ABD`nin Suriye ile İran`a karşı ortak bir politika geliştirdikleri yönündeki haberleri ``hayal ürünü`` olarak nitelendirdi.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in Mısır`a yaptığı çalışma ziyaretine eşlik eden Gül ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ikili görüşmeler yaptı.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ile bira araya gelen Gül, görüşmeden sonra yaptığı kısa açıklamada, Geyt ile ikili ilişkiler ve bölgesel konuları değerlendirdiklerini söyledi.

Gül, FBI ve CIA başkanlarının Türkiye`ye yaptıkları ziyareti anımsatarak, ``Türkiye ve ABD`nin Suriye ile İran`a karşı ortak bir politika geliştirdikleri`` yönünde haberler bulunduğunu belirten bir gazeteciye şu karşılığı verdi: ``Düzenlediğim basın toplantısında ve Meclis`te yaptığım konuşmada bu konulara açıklık getirdim. Türkiye ve ABD, iki yakın dost. Bu yüzden üst düzey ziyaretler olmaktadır. Bunlar rutin ziyaretlerdir. Bu tür iddialar gerçek değildir.`` Daha sonra, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile bir araya gelen Gül, bu görüşmeden sonra yaptığı kısa açıklamada da Irak ve Ortadoğu konusunda değerlendirmelerde bulunduklarını belirterek, verimli bir görüşme yaptıklarını kaydetti.

Abdullah Gül, Türkiye ve ABD`nin Suriye ve İran`a karşı ortak politika geliştirdiği yönündeki iddiaların yeniden hatırlatılması üzerine, ``Bunlar hayal ürünü`` dedi. Gül, Türkiye`nin İsrail ile ilişkileri konusundaki bir soru üzerine, Türkiye`nin, İsrail ile ilişkisi olan tek ülke olmadığını belirterek, Mısır`ın da İsrail ile ilişkileri olduğuna işaret etti.
Gül, ``Mısır ile de ilişkilerimiz gayet iyi. O yüzden buradayız`` diye konuştu.
aa
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2005 Pazartesi 20:52:46
Güncelleme :26 Aralık 2005 Pazartesi 20:58:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hakan k IP: 81.214.32.xxx Tarih : 27.12.2005 09:33:24
sayın dış işleri bakanı diyorki: ''Türkiye ve ABD iki yakın dost'' bu cümleyi yaklaşık on defa okudum, size nasıl oy attım ben yaa kahrettsin yaa ya sayın bakan hangi dost ne dostu ya uyunın artık yada neden korkuyorsunuz söleyin onlar iranı bitirirse sıra nerde bilin bakalım sayın bakan...........