28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Gül: Tam üyelik hedefine bağlıyız

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefine bağlı olduğunu belirterek, reform sürecinin kararlı bir şekilde sürdürüleceğini söyledi. 

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gül, "Biz noksanlarımızın farkındayız. Önemli olan budur" dedi. 

Gül, tarama sürecinin çektiği fotoğrafın Türkiye'nin izlemesi gereken yol haritasını çizdiğini belirterek, "Geldiğimiz aşama, bunun hiç de görüldüğü kadar zorlu, aşılamayacak bir süreç olmadığını ortaya koydu" diye konuştu. 

Gül, şöyle devam etti: 

"Eksikliklerimizi gidermede nelerin yapılacağı belli olduğuna göre, siyasi irade bunun arkasında olduğu sürece, süratli şekilde bunları yapacağız. Gerektiğinde bu fasılların açılıp kapatılmasını kendimiz bile yapabiliriz. Önemli olan mesafe almak, ulaşmak istediğimiz standartları Türkiye'de gerçekleştirebilmektir. Türkiye ile ilgili sürecin sadece teknik içerikli olmadığı açıktır." 

AB'nin önemli bir yol ayrımında olduğunu belirten Gül, AB'de hissedilen en temel sorunların başında vizyon eksikliğinin geldiğini belirtti.
Gül, bu eksikliğin AB'nin öteden beri sahip olduğu yumuşak güç faktörünü önemli ölçüde zayıflattığını ifade ederek, şunları kaydetti:
 
"AB kendi gücünün farkında olmayacak kadar kafa karışıklığı içinde. Ama bunun konjonktürel olduğuna ve geçeceğine inanıyorum.
Şimdiye kadar aldığımız yolu, atılan imzaları, verilen sözleri bunları bir kızgınlıkta unutacak ve Türkiye'nin geleceğini tehlikeye atacak durumda değiliz. Yapacağımız şey tam tersine attıkları imzaları hatırlatmak, attıkları imzaları şereflendirmelerini sağlamak ve aldıkları kararlar istikametinde hareket etmelerini temin etmektedir."

"GERİLMEYE GEREK YOK" 

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Cumhurbaşkanı seçimleri konusunda ''gerilmeye gerek olmadığını'' ifade ettiği öğrenildi.
 
Gül'ün, toplantının basına kapalı bölümünde, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türkiye'de bugüne kadar hep sorunlu geçtiğini dile getirdiği, ancak her zaman bu dönemin aşıldığını söylediği öğrenildi. 

Gül'ün istikrardan vazgeçilmeyeceğini ve bugüne kadar yapılanlardan geri dönmeyeceklerini ifade ettiği de belirtildi. 

Toplantıda Gül'ün, popülist politikalar uygulamayacaklarını yinelediği de belirtildi.
A.A
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2006 Cuma 13:23:38
Güncelleme :22 Aralık 2006 Cuma 14:40:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?