18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Gül: Türkiye'de ifade özgürlüğü var

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, yazar Orhan Pamuk'un da yargılanmakta olduğu Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi nedeniyle Türkiye'de ifade özgürlüğü yokmuş gibi göstermenin büyük bir haksızlık olacağını söyledi.

Meclis Genel Kurulu'nda bakanlığının bütçesinin görüşmelerinde konuşan Gül, 301. madde kapsamında henüz tek bir mahkeme kararı olduğunu ve beraatla sonuçlandığını öte yandan takipsizlik kararları bulunduğunu belirterek, "Bütün bunlar varken Türkiye'de ifade özgürlüğü yokmuş gibi göstermek, insanlar görüşlerini ifade ettikleri için hapse tıkılıyorlarmış gibi göstermek, yaptığımız reform sürecine karşı bir haksızlıktır. Kendimize verdiğimiz zarar dışarıda çok açık bir şekilde görülmektedir" dedi.

Gül, "Bugün Türkiye'de arkasında şiddet olmayan, hakaret olmayan herhangi bir düşüncenin ifade edilmesinden dolayı hapse giren insan yoktur" dedi.

TCK'nın değiştirilmesinin mümkün olduğunu ancak yaklaşık altı aydır uygulanmakta olduğunu ve içtihatların yeni yeni ortaya çıktığını söyleyen Gül, savcıların açtığı davalarda hakimler tarafından takipsizlik kararları çıktığına dikkat çekti.

Gül, bu konularda bakanlar arasında farklı görüşler olduğu iddialarını da yalanladı.

HAYATİ ÇIKARLARDAN TAVİZ YOK

Konuşmasında Kıbrıs'la ilgili eleştirilere de cevap veren Gül, "Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ile bağlantılı olsun veya olmasın hiçbir konuda haklılığından veya hayati çıkarlarından taviz vermesi kesinlikle söz konusu değildir. Bu konuların başında Kıbrıs meselesi gelmektedir" edi.

"Kıbrıs konusunda alnımız açık, politikamız net, yolumuz da bellidir" diyen Gül, Kıbrıs Türk halkının ve Türkiye'nin çıkarlarını koruyacak kapsamlı ve yaşayabilen bir çözüm peşinde olduklarını vurguladı.

Türkiye BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın hazırladığı Kıbrıs planını desteklemiş ve 2004 yılının Nisan ayında yapılan eş zamanlı referandumda Türk tarafındaki evet sonucuna karşılık Kıbrıs Rum tarafından hayır oyları çoğunluk sağlamıştı.

Gül, "Geçmişte BM'nin kapsamlı çözüm planının hazırlanmasında olduğu gibi bundan sonra da kalıcı bir çözüm için gerekli her türlü atılımı yapmaya hazırız. Ancak Bu konuda gösterdiğimiz yapıcı tutum kimse tarafından yanlış algılanmamalıdır. Kıbrıs Türk dış politikasının onur meselesidir. Kıbrıs Türk halkı ile ortak haklı davamızı hiçbir zaman başka çıkarlar uğruna feda etmeyeceğimizi herkesin bilmesi gerekir. Nitekim AB sürecinde de bu konuda hiçbir yanlış adım atılmamıştır" dedi.

Gül, AB'nin henüz yerine getirmediği taahhütlerini yerine getirmesini beklediklerini de vurguladı.

aa
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2005 Çarşamba 17:29:19
Güncelleme :21 Aralık 2005 Çarşamba 17:48:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?