16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Gül ile Arınç devre dışı mı?

Artık, Gül alternatifsiz değil... Erdoğan, Cumhurbaşkanı adaylığında dayatma değil uzlaşma arayacak... Bülent Arınç, Meclis Başkanlığı için ısrarlı olmayacak... Cumhurbaşkanlığı krizinden sonra, seçim sürecinde,  Başbakan Erdoğan, gerginliği giderici açıklamalar yapmaya başladı... Siyaset kulislerinde sorulan soru şi:  Erdoğan, Gül ile Arınç'tan vaz mı geçti?...  İşte konu ile ilgili iki haber...

Cumhurbaşkanı için alternatifli uzlaşma


Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı’nı Meclis’in seçeceğini söyledi. Erdoğan, cumhurbaşkanının yetkilerinin daraltılacağını ve ‘güçlendirilmiş başbakanlık’ sistemine geçileceğini bildirdi. Başbakan, Köşk seçiminde uzlaşma arayacaklarını ve bu kez muhalefet partilerine alternatifli bir liste ile gideceklerini açıklad.ı


Başbakan Erdoğan, merakla beklenen konulardaki açıklamasını yaptı. 22 Temmuz seçimlerinin ertesi ve yeni cumhurbaşkanının seçim stratejisi Türkiye’de gündemi değiştirecek gibi... Çünkü Erdoğan, 11’inci Cumhurbaşkanı’nı (Sezer’in halefi) yeni Meclis’in seçeceğini söyledi.

Erdoğan bu konuda şöyle konuştu: Şu an gerekçeli kararı bekliyoruz. Arkadaşlarım da çalışma yapıyor. Hem Bakanlar Kurulu’nda hem de MYK’da görüşeceğiz. Ama mahkeme kararı bu seçime yansımayacak, ekime kalacak gibi. Görünen o ki yeni cumhurbaşkanını yeni Meclis’imiz seçecek.

Üstelik Erdoğan bu kez Köşk seçimi için “uzlaşma arayacağım” dedi ve devam etti: Kimse kendi dayatmasını şart koşmasın. Bize, ‘tek bir adayı dayatmasaydın, adaylarla gelseydin’ dediler ya, onu da yaparız. Alternatiflerle gideriz. Anayasa’daki şartlara haiz adaylarla uzlaşı ararız.

12'nci Cumhurbaşkanı'yla ilgili olarak ise şunları söyledi: Ama bundan sonraki cumhurbaşkanlarını kesinlikle halka seçtireceğiz. Kimin cumhurbaşkanı olacağını bizzat milletimiz sandıkta kendisi seçecek. Yoksa her zaman aynı sıkıntıyı yaşarız. Seçim sürecinde yaşananları gördünüz. ‘367’ şartı ortaya çıktı. Bu sorunların tekrarını önlemek için, yeni yasama dönemimizde bu meseleyi çözeceğiz.

Erdoğan'ın halkın seçeceği Cumhurbaşkanı'yla ilgili düşünceleri ise şöyle:
Cumhurbaşkanının yetkilerini daraltacağız. Avusturya ve Finlandiya’da olduğu gibi, gücü daraltılmış bir cumhurbaşkanı olacak. Başbakan’ın gücü artırılacak. Millete hesabı başbakanlar veriyor. Ama her yerden önü kesiliyor. Güçlendirilmiş bir başbakanlık sistemi geliyor.

12’NCİYİ HALK SEÇER

Başbakan, çarpıcı açıklamalarına şöyle ayrıntı getirdi: “Ama bundan sonraki cumhurbaşkanlarını kesinlikle halka seçtireceğiz. Kimin cumhurbaşkanı olacağını bizzat milletimiz sandıkta kendisi seçecek. Yoksa her zaman aynı sıkıntıyı yaşarız. Seçim sürecinde yaşananları gördünüz. ‘367’ şartı ortaya çıktı. Bu sorunların tekrarını önlemek için, yeni yasama dönemimizde bu meseleyi çözeceğiz.”

“Peki bu değişiklikler nasıl olacak?” sorusuna Başbakan’ın yanıtı şöyleydi: “Cumhurbaşkanının yetkilerini daraltacağız. Avusturya ve Finlandiya’da olduğu gibi, gücü daraltılmış bir cumhurbaşkanı olacak. Başbakan’ın gücü artırılacak. Millete hesabı başbakanlar veriyor. Ama her yerden önü kesiliyor. Güçlendirilmiş bir başbakanlık sistemi geliyor.”

Arınç'tan sürpriz: Yeni dönemde Meclis Başkanı olmaya niyetim yok


TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis Başkanlığı için yeniden aday olmayı düşünmediğini belirterek cumhurbaşkanlığı adaylığı için de, Meclis Başkanlığı adaylığı için de seçimden sonraki tabloyu görmek gerektiğini söyledi.



NTV'nin sorularını yanıtlayan TBMM Başkanı Bülent Arınç, seçimlerin yapılmasının ardından toplam 10 günde, yeni Meclis Başkanı'nın seçileceğini belirterek "Meclis başkanlığı seçimi için 367 toplantı yeter sayısı aranmayacak"dedi.

YENİDEN MECLİS BAŞKANLIĞI'NI DÜŞÜNMÜYORUM

Bülent Arınç, görev süresinin yeni Meclis'in açılmasıyla sona ereceğini belirterek Meclis Başkanlığı'na yeniden aday olmayı henüz düşünmediğini söyledi. Arınç "Önümüzü görmemiz gerekiyor. Yeni Meclis'te oluşacak tabloyu görmemiz gerekiyor. Yeni Meclis ne gösterecek buna bakmak lazım.. Bu sözlerim cumhurbaşkanlığı adaylığım için de geçerli" dedi.


ABDULLAH GÜL'ÜN ADAYLIĞI

Önceki süreçte Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığını desteklediğini belirten Arınç, bundan sonraki süreçte cumhurbaşkanı adaylığı konusunda ise seçimden önce bir isim telafuuz etmenin yanlış olacağını söyledi.

Meclis Başkanı, AK Parti'nin Kayseri mitingine katılmasıyla ilgili eleştiriler için ise "Meclis başkanları mutlak tarafsız değildir. Görevimle ilgili tarafsızım ama milletvekili adayı olarak sınırlı propaganda yapabilirim" dedi.

Arınç, Saadet Partisi ve Necmettin Erbakan'dan kendisine gelen eleştirilere üzüldüğünü de belirtti, "Bu sözler Erbakan'ın tarzıdır" diye konuştu.

CHP, Erdoğan'ın "yeni meclis seçer" açıklamasından memnun


CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "11. Cumhurbaşkanını yeni Meclisin seçeceği ve uzlaşma arayacağı" yönündeki açıklamasını "şaşkınlıkla ve memnuniyetle karşıladığını" belirterek, "Bu uzlaşma anlayışı, her pozisyonda AKP'nin zihninde olmalıdır. Bunun taahhüdünü vermesi lazım" dedi.


Topuz, yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın, 11. Cumhurbaşkanı seçiminde uzlaşma arayacağı yönünde Akşam Gazetesinde yer alan haberi hem şaşkınlık hem memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Erdoğan'ın, söylediğini unutmaması gerektiğini belirten Topuz, şöyle devam etti:

"Yeni Mecliste, bugün söylediğini unutmaması gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Çünkü o meclisin içinde kendisinin belirleyici konumda olabileceğini düşünerek bu anlayışı ortaya koyuyor. O Mecliste belirleyici konumda olmadığı taktirde, -ki büyük ihtimalle olmayacaktır-, yani AKP karşısında CHP'nin öncülüğünde bir çoğunluk, CHP'nin kendisi ya da başka partilerle işbirliği halinde, AKP ile karşıt duruma geldiğinde kendisine önerilecek uzlaşmayı reddetmeme taahhüdünü de bugünden kamuoyunun önünde ortaya koyması lazım.

Bu değerlendirme, parlamento içindeki aritmetik nasıl tecelli ederse etsin, her siyasi partinin uymak zorunda olduğunu hissettiği bir model için de düşünülmelidir. Bu uzlaşma anlayışı, her pozisyonda AKP'nin zihninde olmalıdır. Bunun taahhüdünü vermesi lazım. Seçim sonrasında AKP, Mecliste azınlığa düştüğünde, kaytarmaması ve uzlaşma için kendisine sunulacak uygun çözümlere (hayır) dememesi için kararlı davranacağı taahhüdünü de kamuoyuna vermelidir. Çünkü bunlar takiye yapıyorlar. Bir gün başka konuşuyorlar, başka gün başka hareket ediyorlar. Şartlar değişince, fikirleri de değişiyor. Bu çelişkinin yaşanmaması konusunda topluma yeni bir taahhüt vermesi gerektiğini ifade etmek istiyorum.

(Başbakanın), cumhurbaşkanının Anayasaya, 102. maddeye uygun bir şekilde seçilmesini içine sindirme noktasına gelmiş olmasını da memnuniyetle karşılıyorum."




 




kenthaber/ajanslar/aa/ntv
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2007 Pazartesi 17:23:05
Güncelleme :9 Temmuz 2007 Pazartesi 17:23:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gümüş Kapı IP: 88.230.57.xxx Tarih : 9.07.2007 21:30:39
Doğru söylüyorsunuz sayın Arınç; Meclis başkanlığında bir kez daha olmayacaksınız. Çünki; Manisa sizi mebus olarak birdaha seçmeyecek ve sizde O yüce Meclisimizin Başkanı olamayacaksınız. Saygılarımızla...