27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Gül:Türk halkı bunlara inanmıyor

Temaslarda bulunmak ve bazı açılışlara katılmak üzere KKTC'ye giden Gül, Ankara'ya döndü.

Esenboğa Havalimanında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Gül'e, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, "Türkiye'de siyasal rejimin tehlikede olduğuna" ilişkin açıklaması hatırlatıldı.

Konuşmayı tam olarak dinleyemediğini belirten Gül, "Ama bu söylediğiniz kapsamdaysa Türk halkı bunlara inanmıyor. Tam tersine Türkiye'ye sadece Türkler değil, Türkiye'ye yabancılar da güveniyor" dedi.

AB ile müzakerelere başlayan Türkiye'nin inanılmaz bir ekonomik kalkınma içinde olduğunu belirten Gül, Türkiye'de 30 yıldır sonuçlandırılmayan projelerin bu dönemde bitirildiğini, temel hak ve hürriyetlerin bu dönemde pekiştiğini söyledi. Gül, "Dolayısıyla böyle bir paragraf varsa ben katılmıyorum o paragrafa" diye konuştu.

-BÜYÜKANIT'IN AÇIKLAMASI-

Gül'den Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın "Türkiye'nin Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon düzenlemesinin faydalı olacağı, ancak bunun için siyasi kararın ortaya çıkması gerektiği" yönündeki açıklamasını değerlendirmesi istendi.

"Bu konuyla ilgili yapılan açıklamaların hepsi planlı ve hazırlıklı açıklamalardır, ayaküstü söylenmiş laflar değildir" diyen Gül, bütün bu açıklamaların dikkatle yapıldığını vurguladı.

Gül, "Şimdi bunun üzerine ben burada bir şey söyleyip sizlere sadece başlık çıkartmış olurum ve bu kararlılığımızı sulandırmış olurum. Onun için bütün bu söylenenlerin hepsi bilinci ve kararlı biçimde söylenmiştir ve hepsi birbirini tamamlar, bütünlüktür" diye konuştu.

Büyükanıt'ın "Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanının Cumhuriyetin temel değerlerine sözde değil özde bağlı olması" gerektiğini söylediğinin hatırlatılması üzerine Gül, "Bundan hiç kimsenin şüphesi yok. Genelkurmay Başkanımızın da şüphesi yoktur ki, TBMM Türkiye'nin Cumhurbaşkanını seçerken şüphesiz ki bunlara dikkat ederek seçecektir, bunun tersini düşünmek zaten mümkün değildir. Zaten Genelkurmay Başkanımız da bundan şüphesi olmadığını açıkça söylemiştir" diye konuştu.

Gül'e, Büyükanıt'ın "Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından hazırlanmış olan raporlarda 'Türkiye'deki dini ve etnik azınlıklar' konusuna ısrarla yer verildiğini ve durmadan yeni azınlıklar üretildiğini" söylediği de hatırlatıldı.

"Bana Sayın Genelkurmay Başkanımızın, Cumhurbaşkanımızın konuşmalarını tefsir ettirmeye çalışmayın" diyen Gül, bütün bunların dikkatli konuşmalar olduğunu yineledi.

AB'nin çoğulcu bir yer olduğunu ve farklı görüşlerin bulunabileceğini belirten Gül, Türkiye'nin hiç tasvip etmeyeceği fikirlerin de olabileceğine işaret ederek, bunların bağlayıcılığı olmayan görüşler olduğunu, bazı yanlışların AB'den geliyor diye görmemezlikten gelinemeyeceğini söyledi.

Gül, çoğulcu bir toplum içinde Türkiye'yi sevenlerin de sevmeyenlerin de bulunabileceğine işaret etti.

Gül, temasları çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Ferdi Sabit Soyer ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı ile kapsamlı görüşmeler yaptığını belirterek, "Bu görüşmelerde Kıbrıs'ın bugünkü durumu, önümüzdeki işler nasıl gidiyor, bunları geniş bir şekilde değerlendirdik. BM sürecini ele aldık. Bu konuları karşılıklı olarak istişare ettik. Bunların çok faydalı olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nu da ziyaret ettiğini bildiren Gül, bu görüşmenin de çok faydalı geçtiğini kaydetti.

Bakan Gül, KKTC ziyaretinin amacının, Türkiye'nin KKTC'yi hangi şartlar altından olursa olsun güçlü bir şekilde desteklemeye devam edeceğini göstermek olduğunu bildirdi.

KKTC'de geleceğe büyük bir güven ve büyük bir ekonomik atılım olduğunu görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha önce bildiğim manzaralarla bugünkü manzaraları yan yana getirdiğimde inanılmaz bir imar faaliyeti vardır. Bir ülkede beş yıldızlı oteller çoğalıyorsa, bir ülkeye eğer uluslararası zincir dahilinde oteller geliyorsa, bir ülkede iş merkezleri yükseliyorsa, bir ülkede havaalanı çok modern bir hale geldiyse bu ülkeyi cazip hale getirir."

Hükümetin çok kararlı bir şekilde, KKTC'nin kalkınma ve atılım çabalarını desteklediğini vurgulayan Gül, bu yıl 450 milyon dolara yakın yardım yapılacağını ve yapılan yardımların hiçbirinin boşa gitmediğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Gül, "Sadece son üç sene içerisinde, 298 bin kilometre yol yapılmıştır. Son 27 sene içerisinde yapılan yol 350 kilometreydi" diye konuştu.

Gül, bugün çok büyük bir otelin, uluslararası bir zincirinin açılışını yaptıklarını söyleyerek, 3 yıl önce bu otelin temelini kendisinin attığını ve otelinin yerinin tamamen kayalık ve boş bir arazi olduğun ifade etti. Gül, ziyareti sırasında ayrıca yeni yapılan golf sahalarını da görme fırsatı bulduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Gül, şöyle konuştu:

"Bütün bunlar şunu göstermektedir ki, KKTC'nin geleceği parlaktır ve güvenlidir. Buna hem Kıbrıslı Türkler inanmaktadır, hem de buna dışarıdan bakanlar inanmaktadır. İnanıyorum ki, KKTC ve Türkiye el ele bir taraftan kapsamlı bir çözümün bulunması için barışçı, yapıcı çalışmalarını devam ettirecektir. Ama diğer taraftan da KKTC'nin kökleşmesi, sağlamlaşması ve ekonomisinin güçlenmesi için her türlü adımı atmaya devam edecektir. Bu asla ihmal edilmeyecektir."

Sadece konuşmalarla, siyasetle ve hamasetle vaktin geçmeyeceğini söyleyen Gül, geri dönüşü olmayan ekonomik yapılanma ve ekonomik kalkınmanın çok güçlü bir şekilde devam edeceğini belirterek, KKTC ziyaretinden büyük mutlulukla döndüğünü sözlerine ekledi.
a.a
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2007 Cuma 19:42:05
Güncelleme :14 Nisan 2007 Cumartesi 13:08:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ender Bozbiyik IP: 84.72.198.xxx Tarih : 13.04.2007 20:10:38
Ben Sizin düsüncenize katilmiyorum ve Sayin Sezer'in ve Sayin Pasamizin dedikleri tam bir gercektir! Foyaniz ortada ve ben senelerden beri avrupada yasayan biri olarak söylenenlere sahit ve destekciyim! Sizin isiniz Cumhuriyetle ugrasmaktan baska bir sey degildir ve T.C. Milletinin gelecegini karartan bir rejim atilimindasinizdir...