22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Gül'den kamuoyuna mesaj

Gül, canlı yayında cumhurbaşkanı olduğunda uygulayacağı ilkeleri açıkladı:

TEK KILAVUZUM ANAYASA OLACAK
Bu makam büyük sorumluluk isteyen bir makamdır. Eğer TBMM beni bu makama uygun görürse tek görevim Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı takip etmektir. Tek kılavuzum Anayasa olacaktır.

MİLLETİN BÜTÜNLÜĞÜ ÖNCELİĞİM
Anayasa'nın ilk dört maddesinde ülkemizin ilkeleri ortaya konmuştur. Anayasa'nın 104'üncü maddesi cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini ortaya koyar. Milletin bütünlüğünü ve bölünmezliğini korumak için çalışacağım. Bütün vatandaşlarımızı kucaklayacağım.

EMPATİ KURACAĞIM
Kendimi onların yerine koyacağım ve yeri geldiğinde öyle düşüneceğim. Çünkü bu ülke ancak böyle ilerleyecektir. Tarafsızlık kesinlikle ilkem olacaktır. Bundan kimsenin şüphe etmemesini rica ediyorum.

AÇIK TOPLUM ÖNEMLİ
Hakkımda bir çok yorumlar yapıldığını biliyorum. Hepsini iyi niyetle yapıldığını düşünüyorum ve hepsi geride kalmıştır. Hakkımda yazılanları açık toplumun bir parçası olarak görüyoum.

LAİKLİK DEĞİŞMEZ İLKE
Laiklik bu ülkenin değişmez bir ilkesidir. Bu ilkeden geri dönülmeyeceğine dair teminat veriyorum. Devlet organlarının uyum içinde çalışmasını sağlayacağım.

KURUMLARIN HASSASİYETİNE SAYGILIYIM
Bütün kurumlarımızın hassasiyetini biliyorum. Şayet cumhurbaşkanı seçilirsem, görevim, çabam Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkelerini uygulamaktır. Türkiye güçlü bir ülkedir. Türkiye'de demokrasi giderek güçleniyor. Bu seçimlerde daha da güçlendi. İnsan haklarına saygı demokrasinin en önemeli unsurlarından biridir. Bu ilkelerin gerçekleşmesi için elimden gelen bütün çabayı harcıyacağı. Bugüne kadar reformalrı hızlandırma çabası içinde oldum.

TÜRKİYE'NİN PRESTİJİ İÇİN ÇALIŞACAĞIM
Kurumlar arasındaki uyumun sağlanması temel görevlerimden biridir. Türkiye'nin prestiji çok önemlidir, elimden geleni yapacağım. Eğer seçilirsem büyük bir titizlik içerinde çalışacağımdan kimsenin şüphesi olmasın.

Tam bir tarafsızlık içinde görevimi yapacağımdan kimsenin şüphesi olmasın. Görevimi anayasanın rehberliğinde yapacağım. Seçimde milletvekilleri kendi vicdanlarıyla karar verecek.

ADAYLIĞIMI MEYDANLAR DESTEKLEDİ

Genel seçimden sonra milletin iradesi açık bir şekilde ortaya kondu. Meclis, tazelenen güven ile bunun üstesinden geleceğini ortaya koydu.

Benim adaylığım meydanlara ve büyük kitlelere mal oldu. Bu dürüstlüğü korumak için bunu seçim sonra derin bir şekilde düşündüm ve arkadaşlarla istişare ettim. Başta Genel Başkanımız olmak üzere partimizin yetkili organlarla konuştuktan sonra adaylığımı koymaya karar verdim. Anayasa'dan aldığım güçle ve hakla bu müracaatı yaptım.


TOPTAN: KENDİSİNİ KUTLUYORUM

Abdullah Gül'ün başvuru dilekçesini vermesinin ardından Meclis Başkanı Köksal Toptan bir açıklama yaptı:
"Geçen hafta TBMM Başkanlık Divanı'nın teşkilinin ardından Cumhurbaşkanlığı seçim süreci başladı.
Bu çerçevede Anayasa'nın öngördüğü şartlar içerisinde ilk başvuruyu sayın Gül yaptı. Kendisini kutluyorum."

Daha sonra Mehmet Ali Şahin 34 milletvekili arkadaşı adına Abdullah Gül'ü aday gösteren bir dilekçe verdi.
Şahin'in ardından Köksal'a Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da aralarında olduğu 17 milletvekilinin imzasının bulunduğu diğer dilekçe verildi.
Hürriyet internet
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2007 Salı 16:26:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?