22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Gül'den Kerkük uyarısı

Türkmenler ve Araplar Kerkük'te gövde gösterisi yaptı... Gül'den tarihi uyarı: Kerkük'teki ateş etrafa yayılabilir... 

Irak'ın kuzeyindeki Kerkük'ün statüsünün belirlenmesi için 2007 yılında yapılacağı ilan edilen referandum yaklaşırken, bölgede yaşayan gruplar da tavırlarını netleştiriyor.

Kerkük ve çevresinde yaşayan Sünni Araplar ve Türkmenler bugün bir araya gelerek, bu yılın sonunda yapılması halinde referanduma kesinlikle katılmayacaklarını duyurdu. 

Kerkük Arap İstişare Meclisi ile Türkmen İstişare Meclisi bugün Kerkük'ün Vasit semtinde Meclis Es- Sağir salonunda bir toplantı düzenledi. Sünni Araplar ve Türkmenler Irak Anayasası'nın 140. maddesi gereği Kerkük'te 2007 yılı sonunda yapılacağı açıklanan referanduma kesinlikle katılmayacaklarını duyurdu. Sünni Arap ve Türkmenler, referandumun yapılmaması için izleyecekleri stratejiyi ele aldı.

Amerikan güçlerinin temsilcilerinin de katıldığı toplantıda ABD Başkanı George Bush'un yeni Irak stratejisi ışığında bölgedeki meseleler de ele alındı.

Toplantının ardından CİHAN muhabirinin sorularını cevaplandıran Arap İstişare Meclisi Üyesi Abdurrahman Hurşid El Asi, Sünni Araplar olarak 140. maddeyi kesinlikle kabul etmediklerini söyledi. El Asi, Kerkük'te hangi vatandaşa sorulursa sorulsun anayasaya zorla yerleştirilen bu maddeyi kabul etmeyeceğini öne şöyle konuştu: "Kerkük, bütün Irak'ındır. Kerkük küçük bir Irak'tır. Kerük'ün herhangi bir federe devlete bırakılması söz konusu olamaz. Bunu bütün dünya bilsin. Bağdat hükümeti bilsin. Komşu ülkeler bilsin."

Hurşid El Asi, kentte Araplar ve Türkmenlere yönelik haksız tutuklamalar olduğuna da değinerek, tutuklanan kişilerden haber alamadıklarını dile getirdi. El Asi, yetkililerden bunun önüne geçmelerini istediklerini vurguladı.

Türkmen İstişare Meclisi Koordinatörü Telal Kasapoğlu da Kerkük'teki referanduma katılmama konusunda Araplarla birlikte hareket ettiklerini söyledi. Kasapoğlu, sene sonunda referandumun yapılması konusunun da netleşmediğini ifade etti.

Kerkük'ün statüsünün bu yıl sonunda yapılacak bir referandumla belirlenmesine Türkiye de karşı çıkıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Kuzey Irak ve Kerkük'te referandum 'oldu bittisine' seyirci kalmayacağını söylemişti. 

Gül'den tarihi uyarı: Kerkük'teki ateş etrafa yayılabilir 

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak'ta savaş başlamadan önce Saddam'dan sonra ikinci adam olan Taha Yasin Ramazan'ı gizlice Türkiye'ye davet ettiklerini ve gelişmelerden dolayı uyarılarda bulunduklarını söyledi.

Bakan Gül, "Taha Yasin Ramazan'ı Türkiye'de uyarmıştık. 'Oradaki durum dışarıdan daha net görünüyor' demiştik. Birleşmiş Milletler kararlarına uymaları konusunda kendilerini uyarmıştık. ama içinde bulundukları girdaptan kurtulamadılar." dedi.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın Grand Cevahir Otel'de düzenlediği "AK Parti İstanbul'a hesap veriyor" konulu toplantıya Dışişleri Bakanı Abdullah Gül katıldı. Partililerin Türkiye'nin dış politikası konusundaki sorularını yanıtlayan Bakan Gül, burada bu zamana kadar kamuoyuna yansıtılmayan bir olayı açıkladı. Irak'ta savaş başlamadan önce Saddam'dan sonra ikinci adam olan Taha Yasin Ramazan'ı gizlice Türkiye'ye davet ettiklerini ve gelişmelerden dolayı uyarılarda bulunduklarını söyleyen Bakan Gül, "Taha Yasin Ramazan'ı Türkiye'de uyarmıştık. 'Oradaki durum dışarıdan daha net görünüyor' demiştik. Birleşmiş Milletler kararlarına uymaları konusunda kendilerini uyarmıştık. ama içinde bulundukları girdaptan kurtulamadılar." şeklinde konuştu.

Irak'ın istikrarı için Başbakan Erdoğan ve kendisinin yoğun çaba sarfettiğin belirten Gül, "Ümit ederiz; Irak anayasasındaki yanlışlıklar yine Iraklıların işbirliği ile düzeltilir. Kendi aralarında bu halledilirse çatışmalar azalır." diye konuştu.

Kerkük sorununa da değinen Bakan Gül, "Kerkük'teki olaylar etnik bir çatışmaya dönüşebilir. Oradaki ateş etrafa yayılabilir. O yüzden mutabakat sağlanarak hareket edilmelidir." dedi.

" 'Kıbrıs kaybedildi' lafları doğru değildir. 2004 yılında Annan Planı'na Türk tarafının 'evet' demesiyle Rumların oyunu bozuldu. O zamana kadar hep biz suçlu görülürdük. Ne zaman ki biz 'evet' dedik, onlar 'hayır' dedi, bütün foyaları ortaya çıktı." ifadelerini kullandı. Annan Planı'nın oylanmasının ardından KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın birçok dışişleri bakanı ve devlet bakanı ile görüştüğünü ifade eden Gül, "Bunların hiçbiri önceden olmazdı. Niçin bu yalanlar millete empoze ediliyor?" şeklinde konuştu.

Türkiye dışında yaşayan yaklaşık 5 milyon Türk vatandaşının konsolosluklarda yaşadıkları sıkıntılarla ilgili yeni bir düzenleme yaptıklarını söyleyen Bakan Gül, gurbetçileri sevindirecek bir haber verdi. Türk vatandaşlarının konsolosluklara gitmeden evlerindeki bilgisayardan işlerinin yüzde 80'ini halledebileceklerini açıklayan Gül, "Vatandaşlar konsolosluklara çok uzaklardan geliyorlar. Niye bunu evdeki bilgisayardan yapmasınlar? Bütün bunları evden yapılır hale getirdik. Bu en büyük yardımdır." dedi.

Toplantıya, Bakan Gül'ün yanı sıra; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti Milletvekili Güldal Akşit, AK Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve TESEV Başkanı Can Paker ile Vatikan Türkiye Temsilcisi George Marovitch de katıldı.


CHA/aa/zaman
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2007 Cumartesi 17:36:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?