22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Gül'den yeni vitrine: 'Bak Mehmet...'

Financial Times gazetesi, AKP'nin, merkez oylarını çekme çabaları çerçevesinde "vitrin" olarak seçtiği Merill Lynch iktisatçı Mehmet Şimşek'e ilgili bir anekdot yazdı.

Şimşek'in aday ilan edildikten sonra ilk konuşmasının pek iyi geçmediğini kaydeden gazete, etkinliğin ardından Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'un, Şimşek'i bir kenara çekerek "Mehmet, sana biraz politikayı öğretmemiz gerekecek" diye fısıldadığını kaydetti.

AKP'nin, merkez oy oylarını çekmeyı amaçlayan "vitrin" yineleme çabaları yurt dışında da dikkat çekti. Financial Times gazetesi, AKP'nin aday gösterdiği Merill Lynch'nin iktisatçısı Mehmet Şimsek konusunda bir anekdot da yazdı. Şimşek'in aday ilan edildikten sonra yaptığı ilk konuşmanın pek iyi geçmediğini kaydeden gazete, etkinliğin ardından Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Şimşek'i bir kenara çekerek "Mehmet, sana biraz politikayı öğretmemiz gerekecek" diye fısıldadığını kaydetti.

Ekonomi gazetesi Financial Times, AKP'nin merkez oyları çekmek amacıyla "vitrin"inde yaptığı yenilikleri "AKP, vitrin olarak bir ekonomist seçti" başlıklı haber analizinde değerlendirdi.

AKP'nin, Merrill Lynch'nin tanınmış iktisatçısı Mehmet Şimşek'i Gaziantep'te birinci sırada aday gösterdiğine dikkat çeken gazete, Şimşek'in, adayı gösterildikten sonra AKP'nin önde gelenlerinin bulunduğu toplantıda yaptığı "kabul konuşması"nın pek iyi geçmediğini belirtti.

Gazeteye konuşan Şimşek, yaşadığı tecrübeyi anlatırken "Ekonomi konusunda bütün o saçma şeyler söyledim, 'Toplam faktör verimlilik' cümlesini bile kullandım" diye konuştu.

Ancak toplantının ardından Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Şimşek'i bir kenara çektiğini belirten gazete, şunları yazdı:
"Etkinliğin ardından Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, onu (Şimşek'i) bir kenara çekerek 'Mehmet sana biraz politikayı öğretmemiz gerekecek' diye fısıldadı."


Şimsek'in çok çabuk öğrenen biri olduğunu kaydeden gazete, seçim kampanyasının kapsamında Gaziantep'e bağlı İslahiye kasabasında çoğu çiftçi ve esnaftan oluşan kalabalığa yaptığı konuşmanın büyük alkış topladığını yazdı.

LAİK MERKEZ SAĞI ÇEKME STRATEJİSİ


Financial Times, son yılları Londra'da geçiren, eşi de Amerikalı olan Şimşek'in doğuştan siyasetçi olmadığını kabul ettiğini belirtirken "Ancak partinin siyasetin merkezine kaydığı iddiası için vitrin haline geldi" ifadesini kullandı. Gazete şöyle devam etti:
"AKP, İslamcı köklerinden uzaklaştırmak amacıyla aday listesinden en gerici milletvekillerinden 150 kadarını tasfiye etti ve onların yerine akıllı genç profesyonelleri getirdi. Bu grupta Sayın Şimşek'in yanı sıra, finansal hizmetler ve iş dünyasından insanların yanısıra profesyonel kadınları da dahil. Aynı zamanda kısa bir süre öncesi kadar Alman Marshall Fonu'nun Türkiye Temsilciliği başında bulunan Suat Kimiklioğlu gibi tecrübeli analistleri de içeriyor. Bu, AKP'nin 22 Temmuz seçimi öncesi laik merkez sağı çekme stratejisinin bir parçasıdır."


6 YAŞINA KADAR TÜRKÇE ÖĞRENMEDİ


İngiliz gazetesi, İslahiye halkının dikkatini çeken bir unsurunun Mehmet Şimşek'in, yaşam öyküsü olduğunu belirterek 40 yaşındaki Şimşek'in, 9 çocuklu, çok yoksul, annesi babası okuma yazma bilmeyen, bir Kürt ailesinin çocuğu olduğuna dikkat çekti. Şimşek'in altı yaşına kadar Türkçe öğrenmediğine işaret eden gazete, ancak zekası ve hırsı sayesinde çok iyi bir eğitim alarak Merrill Lynch'de yükselen piyasalar konusunda Londra'da önde gelen uzmanlarından biri haline geldiğini yazdı.

Mehmet Şimşek kimdir?


TÜRKİYE'nin geri kalmışlığıyla ünlü illerinden Batman'a bağlı Gercüş ilçesi'nin Arıca Köyü'nde 9 çocuklu bir ailenin son çocuğu olarak dünyaya gelen Mehmet Şimşek, geçen hafta Merrill Lynch Avrupa Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanı oldu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin bitirdiğinde ailesinin 'kaymakam ol da rahat edelim' baskısına direndiğini söyleyen Mehmet Şimşek, Etibank Bursu ile İngiltere'de master yaptıktan sonra mecburi hizmet için geldiği Türkiye'de çok basit bir işe konulduğunu söylüyor ve 'Bir gün canım sıkıldı Hürriyet Gazetesi'ndeki iş ilanlarına baktım, AB Büyükelçiliği ekonomist arıyormuş. Mürcaat ettim, işe alındım. Etibank'a da burs borcumu 5 yılda taksitlerle ödedim' diyor. İşte 23 Kasım 2005'de Hürriyet'e yayınlanan söyleşisinden bazı başlıklar...

9 KARDEŞTİK, ANNEM ERKEN ÖLDÜ:

'Arıca Köyü'de birkaç dönüm bağı ve birkaç baş hayvanı olan Hasan Şimşek'in 9'uncu çocuğu olarak dünyaya geldim. Ailede yaşayabilen 5'i erkek 4'ü kız 9 çocuktan biriyim. Annem de ben 5 yaşındayken öldü. Annem de babam da okuma yazma bilmezdi. İlkokulun büyük bölümünü köyde okudum Ağabeyim öğretmendi onun öğretmen olduğu köyde okudum. Batman'a tayini çıkınca ben de orada devam ettim okumaya. Benim en büyük şansım ağabeyimin yatılı okuyarak öğretmen olmuş olmasıydı. Ortaokul ve Liseyi de Gercüş'te bitirdim.' Üniversite'ye başlayana kadar kölde babasına bağda bahçede ve hayvanların bakımında yardım ettiğini anlatan Mehmet Şimşek, ağabeyi öğretmen Nazmi Şimşek'in desteği ile okumaya yönelir. Sonra bir ağabeyi daha öğretmen olur. İki ağabeyi de öğretmen olduğu için bölgedeki diğer çocuklara göre çok önemli bir avantaja sahipti.

GAZ LAMBASINDA DERS ÇALIŞTIM:

Ortaokul ve lise okurken Şubat tatillerinde köye gittiğini anlatan Mehmet Şimşek, 'Bizim köy Turgut Özal'ın Başbakanlık dönemine kadar elektriği ve suyu olmayan birköydü. Özellikle orta ve lise dönemlerinde, Şubat tatillerinde köye giderdim ve ders çalışırken ödev yaparken gaz lambasıyla aydınlanırdık' diyor. Liseyi bitirdikten sonra Ankara'ya giden Mehmet Şimşek Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne başlar ve çok başarılı bir öğrenci olarak hocalarının dikkatini çeker.

ÜNİVERSİTEYİ DE BURSLU OKUDUM:

Mehmet Şimşek, 'Hiç kolay olmadı üniversite okumak' diyor ve şöyle devam ediyor: 'Ailemde iki öğretmen olsa da malum durumları çok iyi değildi. İlk yıl bana çok destek oldular sonra okulda çok başarılı olduğum için burslar alabildim. Her yaz tatilinde de biryerlerde çalıştım. Benim gibi öğrenciler üniversitedeyken genellikle geldikleri yeri bildikleri için fazlaca dağılmazlar. Ben de hep ders çalışırdım. Siyasal'ı en yüksek ikinci ortalamayla bitirdim.'

Okul bitti hadi kaymakam ol Mehmet

LİSANS eğitimini Siyasal Bilgiler'de yaptığı için bütün ailesinin doğal olarak kendisinden kaymakam olmasını beklediğini anlatan Mehmet Şimşek, 'Ailem, kaymakam olmamı çok istedi. Baskı da yaptılar ama ben bu fikri hiç beğenmiyordum. Üniversitede hocalarım ısrar edince sınavlara girdim ve araştırma görevlisi oldum. Ama bir süre sonra hem bilimsel açıdan hem de mali açıdan burada pek tatmin olamayacağımı anladım ve arayışa girdim. O sırada 1416 Sayılı Kanun'la kamu kurumlarına yurt dışında eleman yetiştirme programı vardı. Ben de sınavına girdim ve Etibank'ın bursuyla İngiltere'de burslu olarak master imkanı kazandım.'

Bu kadar okuduğun yeter oğul

MEHMET Şimşek, İngiltere'de burslu master kazandıktan sonra Babası Hasan Şimşek'in yanına köye gittiğini ve kendisinden izin istediğini söylüyor. Mehmet Şimşek, 'Babama; İngiltere'ye gidip okuyacağımı söyleyince pek inanmadı. Toprağı avuçladı ve bana gösterek, 'Bu kadar okuduğun yeter be oğul, okudun okudun üniversitede bile hoca oldun' dedi. Dinlemedim, master için Londra'ya geldim. Ben okurken rahmetli oldu.'

Hürriyet'teki ilanla ABD Büyükelçiliği'nde iş buldum

LONDRA'daki eğitimin ardından Türkiye'ye döndüğünü ve Etibank'ta burs karşılığı mecburi hizmete başladığını anlatan Mehmet Şimşek, '1993'tü o kadar eğitim aldıktan sonra Etibank'ta bana 'ingilizce biliyorsun' deyip basit bir iş verdiler. Hayal kırıklığına uğradım ve sıkıldım' diyor ve iş aramaya başladığını söylüyor. Şimşek şöyle devam ediyor: 'Bir gün Hürriyet Gazetesi aldım, iş ilanlarına bakarken Amerikan Büyükelçileği'nin ekonomist aradığını okudum. Müracaat ettim ve sınavlara girdim. İşe başladım. Kendilerine de mecburi hizmetim olduğunu ve peşin ödeyecek gücüm olmadığını anlattım. Sonra onlar da destek oldu ve 5 yıl taksitle Etibank'a borcumu ödedim. ABDbüyükelçiliğinde Türkiye ekonomisi üzerine bir takım analizler yapılan bir bölüm vardı. 4 yıl orada çalıştım. 1997'de Amerika'da oturma iznim çıktı, New York'a gittim. Orada da UBS Bank'ta iş buldum ama aradığım iş değildi.'

Önce Bender'de sonra ML'de işbaşı

NEW YORK'tan istanbul'a dönen Mehmet Şimşek Bender Menkul Değerler'de çalışmaya başlar ve 2 yıl kadar bu işte kalır. Bu sırada iki büyük yabancı yatırım ve danışmanlık şirketinden teklif alır. Merrill Lynch'i (ML) tercih ederek 'evet' der. Türkiye'nin de içinde bulunduğu geliyen ülkelerin makro analizlerini yapan birimde çalışmaya başlayan Mehmet Şimşek geçen hafta bu bölümün başkanı olarak atandı. Mehmet Şimşek, 'Ailem 'memleketine de bize de faydan yok, hep yurt dışındasın' diyordu. Ama artık ülkemize faydalı işler yapıyorum. Burada Türkiye'nin uluslararası yatırımcılar tarafından iyi anlaşılmasına katkım oluyor' diyor.

AKP'li bakanlar konuştuktan sonra alışverişe gitmiyor

HÜKÜMETİN çok ciddi bütçe disipliği tutturduğunu söyleyen Mehmet Şimşek, 'Ak Parti iktidara geldiğinde yatırımcıların en büyük kaygısı bunların yeterince deneyimli olmamasıydı. Makro ekonomiyi yönetecek entellektüel sermayeleri de yok sanılıyordu. Ak Parti bu endişeyi kısa sürede giderdi' diyor ve şöyle devam ediyor: 'Bu hükümet yanlışlardan sakındı ve siyasi istikrar oluşturdu. AB ve IMF çerçevesinde önemli reformları devam ettirdi. Ak Parti'lilerin öğrenme eğrisi (Learning Case) çok yüksek çıktı.' Mehmet Şimşek, AKP ekonomi kurmaylarının seçimden önce Londra'ya gelerek sunum yapmalarını da çok önemsediklerini söylüyor ve iktidara geldikten sonra da geceleri gündüzleri birbirine katıp yatırımcılarla görüştüler. Önceki hükümetlerde buraya gelen bakanlar, bir yerde 50 dakika konuşur sonra da alışverişe giderdi. Bunlar öyle değil' dedi.



anka
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2007 Salı 13:26:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?