16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Gül'ün şakası yok!

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kıbrıs Rum yönetiminin Doğu Akdeniz'de petrol arama faaliyetlerinin ''şakası olmayan bir konu'' olduğunu belirterek, ''Eminim ki bütün Avrupa, NATO, Akdeniz'e kıyısı olan herkes, bunun nasıl bir provokasyon olduğunu, kalıcı bir çözüm ortaya çıkmadan bu işlerin ne kadar tehlikeli olduğunu görmüşlerdir'' diye konuştu. 

Orta Doğu konulu uluslararası toplantıya katılmak üzere Pakistan'ın başkenti İslamabad'a giderken gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Gül, Rum yönetiminin ada etrafında petrol arama faaliyetlerine ilişkin bir soru üzerine, ''Eminim ki Avrupa, NATO, durup dururken, dünyada daha büyük işbirliği ve dayanışmaya ihtiyaç olduğu bir dönemde bütün bunları zedeleyecek adımları Rumların nasıl attığını görmüştür'' dedi.
Gül, adayı Rumların temsil etmediğini vurgulayarak, ''Adayı temsil ediyorlarsa niye o zaman Girne'de, Karpaz'da polisi, memuru yok'' ifadesini kullandı.
Rum yönetiminin, tamamını temsil etmediği bir adanın böyle etrafını paylaşmaya kalkmasının çok büyük bir provokasyon olduğunu kaydeden Gül, ''Eminim ki bu görülecektir, görülmüştür'' dedi.
Gül, İslamabad'da bir araya geleceği yetkililerle de bu konuyu gündeme getireceğini belirtti.

DANİMARKA YAYIN KURULUŞUNDA PKK RÖPORTAJLARI
Gül, Danimarka'daki bir yayın kuruluşunda terör örgütü PKK ile ilgili röportajların yayımlanmasına ilişkin bir soru üzerine, bu konuyla ilgili hemen girişimlerde bulunduklarını bildirdi.
Bakan Gül, ''Bütün bunları, dosyaları dokümanter haline getiriyoruz, müracaatlarımızı yapıyoruz. Ama bu yayınlarla ilgili başka faaliyetlerimiz de var'' diye konuştu.

HAREMÜŞŞERİF'E HEYET GÖNDERİLMESİ
Gül, İsrail'in Haremüşşerif'te yaptığı kazı çalışmalarıyla ilgili olarak Türkiye'den heyet gönderilmesi planlarına ilişkin bir soru üzerine, bu konunun sadece Filistinlileri değil, bütün Müslümanları ilgilendirdiğine dikkati çekti.
Türkiye'nin görüşlerini beyan ettikten sonra, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in de geldiğinde, yaptıklarını anlattığını söyleyen Gül, ''Başbakan (Recep Tayyip Erdoğan) da o zaman, 'İslam Konferansı Teşkilatı'ndan (İKT) heyet yollayalım da, bu anlattıklarınızı onlara da gösterin' dedi. O (Olmert) da 'Yok, İKT'den istemeyiz, siz gelirseniz olur' dedi. Onun üzerine böyle bir heyet işi ortaya çıktı'' diye konuştu.
Gül, sözlerine şöyle devam etti:
''Tabii ki Haremüşşerif Filistin topraklarıdır. Ürdün'de eski anlaşmalar, orada bir vakıf vardır. Bütün bu vakfın yöneticileri vardır. Oralardan şimdi heyetler gelecek bize. Onlar da çok sevindiler. Bazı buna tepki gösterenler de olmuş İsrail parlamentosundan. Ama İslam dünyası çok memnun oldu. Ürdün'den, Filistin'den Türkiye'ye bazı heyetler gelecek. Onlar da bu konuyla ilgili bizi bilgilendirecek. Biz bu konunun aslının ne olduğunu onlara soracağız, ona göre bakacağız duruma.''

TÜRK KÖKENLİ PARLAMENTERLERİN ZİYARETİ
Gül, Avrupa'daki Türk kökenli parlamenterlerin Türkiye'yi ziyaretinin ve konuyla ilgili bazı eleştirel haberlerin hatırlatılması üzerine, ''Ben onlara bakmadım doğrusu. İlk defa bir şey yapıyoruz. Türk vatandaşı olarak gitmişler, Avrupa'ya yerleşmişler, uğraşmışlar, milletvekili olmuşlar, bakan olmuşlar, ilk defa bunları hatırlamışız. Ben Türk'üm diyen, benim Türkiye ile bağım var diyen insanları Türkiye'ye davet etmişiz'' diye konuştu.
Parlamenterlerin bazılarının birbirlerini ilk kez tanıdığını ve çok memnun olduğunu anlatan Gül, ''Bu, Türkiye'nin gücünü gösteriyor, ne kadar büyük bir aile olduğumuzu gösteriyor. Türkiye, kabına sığmıyor... (Onlara) 'Türkiye ile bağlarınız var, sen Alman milletvekilisin, Belçikalı bakansın, senatörsün, ama bu topraklara da bir borcun var' demişiz. Onlar da bunun farkında'' dedi.
A.A
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2007 Pazar 11:58:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?