28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

'Gündemimizden affı kaldırmak lazım'

Katil Mehmet Ali Ağca’nın tartışmalı tahliyesini Yargıtay’a itiraz edip bozduran Adalet Bakanı Cemil Çiçek, dün resmi bir gezi için Fas’a gitti.

Çiçek, hareketinden önce yaptığı açıklamada, Ağca’nın infaz hesabını yanlış yaparak, 5.5 yılda tahliyesine karar veren İstanbul’daki hákim ve savcılar hakkında soruşturma açılmayacağını açıkladı. Çiçek, "Her farklı düşünen yargıçla ilgili soruşturma yapmaya kalkarsanız, yargıç bulamazsanız. Ağca olayından sonra kimi daracağına çekelim demeyelim, bu yanlış olur" dedi. Görevini yaptığını teşekkür de beklemediğini vurgulayan Çiçek, şunları söyledi:

Farklı düşünce de olanların ’düşünceleri hukuki değildir’ demek hukukun tabiatına aykırıdır. İlgili mahkemeler kendilerine göre değerlendirme yapmış. İlgili mahkemeler kendilerine göre değerlendirme yapmış. Biz de kendimize göre itiraz etmişiz. Hukuki hata yine hukuk yoluyla giderildi. Tahliye hesabını da biz yapmayacağız. Bu bir yargısal faaliyettir.

Yargıyı değerlendirirken çıkan çok sayıdaki affı da değerlendirmek gerekmektedir. Bu aflar Türk hukuk sistemini alt üst etmiştir. Cezaların caydırıcılığı kalmamıştır. Yargıda istikrar kalmamıştır. Türkiye’nin gündeminden artık bu afları kaldırmamız gerekir. Buna herkes evet diyor da, yine de bazen bana dağdakini indirmek için af var mı diye sorular soruluyor. Toplum bu beklenti içerisine de sokuluyor. Herkesin aynı kararlılıkta olması gerekir. Ben afların doğru olduğu kanaatinde değilim.

CANPOLAT KARARI YARIN

Bu arada Çiçek, Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Canpolat hakkındaki soruşturma dosyasının yarın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) değerlendirileceğini açıkladı.

Milliyet Gazetesi, çatışmaya karıştığı için oğlu ve damadıyla tutuklanan hayali ihracatçı Turan Çevik’in Başsavcı Canpolat’ın özel talimatıyla 3 mahkeme kararına rağmen serbest bırakıldığını ortaya çıkarmıştı. Çevik’in kızının nikáh şahitliğini de yaptığı anlaşılan Canpolat’ın şüpheli ilişkileri soruşturma konusu yapılmıştı.

3 ŞUBAT’TA EMEKLİ

Çiçek, "Beyoğlu Başsavcısı hakkında soruşturma açılmıştır. HSYK’da gereği yapılacaktır. Beyoğlu Başsavcılığı görevini yürüten kişi 3 Şubat’ta emekli olacaktır. Bu mesleği icra edenlerin etik kurallara dikkat etmesi gerekir" dedi.

Adalet Bakanlığı müfettişleri bu konudaki raporlarını tamamladılar ve Başsavcı Canpolat’a disiplin işlemi yapılması yönünde rapor verdiler. Son sözü HSYK söyleyecek.

Türk adaletini kutluyorum

PAPA’ya suikast girişimde Bulgar bağlantısını araştıran mahkemenin savcısı Antonio Marini, "Yanlış hesap hatasından çabuk dönen Türk adaletini kutluyorum" dedi. Abdi İpekçi suikastiyle Papa’ya suikast girişiminin iki ayrı ülkede, iki ayrı verilmiş ve kesinleşmiş ceza olduğunu hatırlatan Marini, şunları söyledi: "Doğrusu Türk terörist serbest bırakıldığı zaman İpekçi Ailesi adına üzülmüş, bir hukuk adamı olarak da şaşırmıştım. Neyse ki, Adalet Bakanı’nın uyarılarıyla hatadan çok çabuk dönüldü, adalet yerini buldu. Ağca’nın benim hesaplarıma göre de 2012’de cezaevinden çıkması gerekiyor. "

Bırakanlardan hesap sorulsun

İPEKÇİ Ailesi’nin avukatı Turgut Kazan, tüm dünyanın Türk yargısını tartışacağını söyleyerek, "Türk adaletinin dimdik ayakta durması isteniyorsa, Ağca’yı 20 yıl hapis yatmış gibi gösterip, bayramda cezaevinden salıveren savcı ve yargıçlardan mutlaka hesap sorulması gerekiyor" dedi. Kazan, "Bu toplumsal duyarlılığın sağladığı bir kazanımdır. Ama bu böyle kapatılamaz" diye konuştu.
Hürriyet/ Faik kaplan
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2006 Pazar 10:24:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hakan türker IP: 88.245.58.xxx Tarih : 4.09.2008 16:01:20

neden af çikarmıyorsunuz sayın bakan sabıkamvar kımse beni işe almıyor ben evlilim evim kira veliyorum lütfen af velirmısınnız