16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Gürel DSP'den CHP'ye geçiyor

Devlet eski Bakanı Şükrü Sina Gürel, DSP’den istifa etti. Gürel, CHP’ye katılma kararı alırken, istifa gerekçesini de açıkladı.

Devlet eski Bakanı Şükrü Sina Gürel, DSP’den bugün istifa etti. İstifa dilekçesini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na da bildiren Gürel, CHP’ye katılma kararı aldığını belirtti. 

Kamuoyunda “Ecevit’in prensi” olarak bilinen eski bakan Şükrü Sina Gürel, DSP’den bugün istifa etti. İstifa dilekçesini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na da gönderen Gürel, CHP’ye katılacağını açıkladı. 

Gürel, istifa ve CHP’ye katılım kararı ile ilgili olarak ANKA’ya yaptığı açıklamada, Ecevit’in genel başkanlıktan ayrılmasının ardından DSP’nin partileşmesi ve kurumsallaşması için elinden geleni yaptığını ancak sonuç alamadığını belirterek, “2004 kurultayında, vesayet altında olmayan bir parti yönetimi yaratmak için genel başkan adayı da oldum. Gelinen son noktada DSP’nin geleceği ile ilgili hiçbir umudum kalmadı. Benim açımdan DSP eskisi gibi değil artık. Bu nedenle istifa kararı aldım” dedi.

BAYKAL İLE HEP TEMASTAYIM

CHP’ye katılma kararı aldığını, önümüzdeki günlerde bunu gerçekleştireceğini belirten Gürel, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile temasının hiç kesilmediğini, her zaman “olumlu” olduğunu, Baykal’ın CHP’ye katılmak istediğini bildiğini vurguladı. DSP’den istifa dilekçesini bugün parti yönetime ilettiğini belirten Gürel, dilekçesinde gerekçelere yer vermediğini bildirdi.

Gürel, soru üzerine, CHP’ye katılma kararı alması nedeni ile eleştirilebileceğini ancak kendisinin eleştiriyi hak edecek bir tutum sergilemediğini söyledi.

SOLDA ADRES CHP

Solda bütünleşmenin ve birleşmenin adresinin CHP olduğunu belirten Gürel, “Bütün solcuların, ulusal duyarlılıkta geri kalmayanların bugünün koşullarında CHP’de toplanması gerekir. CHP şimdiye kadar Türkiye’nin, cumhuriyetin en önemli kurumlarından biri oldu. Solda olanlar hiçbir zaman CHP’ye uzak durmadı” dedi.

AKP CEMAATLEŞTİRMEK İSTİYOR

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasal gelişmelere de değinen Gürel, AKP’yi “Türkiye’yi cemaatleştirmeye çalışmakla” suçlayarak, şunları kaydetti:

“Küreselleşme diye dünyaya dayatılmak istenen olgu, küresel sermayenin nerede olursa olsun doğal kaynaklara el koyma çabasıdır, emeği köleleştirme çabasıdır. Bu koşulları dünyanın her yerinde dayatmak için ulus devletin koruyucu duvarlarını her yerde ortadan kaldırmaya çabalıyorlar. Amaç, ulusları yerellikten ibaret güruh haline getirmektir. Türkiye’de de bu projenin amaçları ile örtüşen bir iktidar var. AKP iktidarı, Türkiye’de ulus ortada kalmasın, yerellikten, tarikatlardan, cemaatlerden ibaret bir güruh olsun ki kendi idealleri gerçekleşsin istiyor. Dışardan Türkiye’ye dayatılan proje ile içerden Türkiye’nin kuşatıldığı proje aynı. Bu koşullarda çıkış, gerçek sol politikalarla, ulusal duyarlılıkla sürdürerek sağlanır.”

GÖZLER DSP’DE

Şükrü Sina Gürel’in ardından DSP’den başka istifalar gelebileceği belirtilirken, CHP yönetimi, partinin ilkelerinin açık olduğunu, bu ilkelere uyan herkesin CHP’ye katılabileceğini bildirdi.




aa
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2007 Cuma 16:19:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?