22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Gürtuna'ya ihale davası

Taksim Meydanı'ndaki gösteri havuzu inşaatının yerine başka işler yaptırdığı iddia edilen Turkuaz Hareketi lideri ve eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna'nın üç yıla kadar hapsi istendi.

Turkuaz Hareketi adı altında yeni parti kurma çalışmalarını sürdüren eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ali Müfit Gürtuna'ya, ihale ettiği Taksim Meydanı'n-daki ses ve müzik sistemli gösteri havuzu yerine başka işler yaptırdığı gerekçesiyle dava açıldı.
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Gürtuna'nın belediye başkanlığı görevinin sona ermesinin ardından yeni yönetim tarafından eski yönetim dönemindeki ihalelere yönelik inceleme yaptırıldığı ve birtakım olumsuzluklar tespit edildiği öne sürüldü.
Mülkiye başmüfettişlerinin ön soruşturması sonucunda da 8 ihaleyle ilgili soruşturma açıldığı belirtilen iddianamede, bunlardan birinin de Taksim Meydanı'na "Ses ve Müzik Sistemli Gösteri Havuzu" inşaatı ihalesi olduğu ifade edildi. 

İddiaya göre, belediye encümenince 6 milyon YTL, artı KDV ile Güçlü Peyzaj İnşaat Şirketi'ne verilen ihale Gürtuna tarafından 5 Şubat 2003'te onaylandı. 28 Şubat 2003'de Sayıştay tescili alınan ihalede, işin bitiş tarihi 30 Ağustos 2003 olarak belirtildi.

'Anlaşılamayan işler!'
Gürtuna'nın 8 Temmuz 2003 tarihli "olur"u ile ihale edilen iş kapsamında çevre düzenlemesinin yapılması da kararlaştırıldı. Ancak Taksim Meydanı'na ses ve müzik sistemli gösteri havuzunun inşa edilmediği, bunun yerine ayrıntısı anlaşılamayan ihalenin keşif özetinde bulunmayan birtakım işler yaptırıldığı belirlendi. İhale kapsamının tamamen dışında yapılan işler için yüzde 59.99 keşif artışı bildirildi.

'Yeni ihale gerekirdi'
Bu işlemin 2886 sayılı İhale Yasası'na aykırı olduğu, zaruriyet ve aciliyet bulunmayan ihale dışı bu işlerde yüzde 30'un üzerinde keşif artışı ödendiği belirtildi. Bu orandaki artışın yeni bir ihale düzenlenmeden yaptırılmasının usul ve yasaya aykırı olduğu savunulan iddianamede, Gürtuna'nın bu usulsüz işlere "olur" vermek suretiyle suçu işlediğinin müfettiş raporlarından anlaşıldığı ifade edildi.
Davada, Gürtuna'nın "görevi suistimal" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
Milliyet
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2007 Perşembe 01:58:41
Güncelleme :4 Ocak 2007 Perşembe 07:12:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?