22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Güya stratejik ortağız...

Başbakan Erdoğan, "Güya stratejik müttefiğiz. ABD’nin canı yandığında hep beraber seferber olacağız, bizim canımız yandığında niçin hep beraber seferber olmuyoruz" diyerek ABD’ye Irak ile ilgili bir mesaj daha iletti.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, PKK ve Kerkük konularında sert çıktığı ABD’ye bu defa "Güya stratejik müttefiğiz" diyerek yüklendi.

AKP MKYK toplantısının ardından gazetecilere açıklamalar yapan Erdoğan, "ABD’nin canı yandığı zaman hep beraber seferber olacağız, bizim canımız yandığı zaman niçin hep beraber seferber olmuyoruz" dedi. "Sıkıntılarımızı paylaştığını söylüyor ama kuru kuruya paylaşmak yetmiyor" sözleriyle de, yeni Irak politikasını açıklayan ABD Başkanı George W. Bush’a mesaj veren Erdoğan, PKK konusunda ortak adıma hazır olduklarını belirtip şu mesajları verdi:

HALİLZAD’A SERT YANIT

(ABD’nin Irak Büyükelçisi Halilzad’ın, Türkiye’nin Kerkük’le ilgili çıkışlarının Irak’ın iç işlerine müdahale olduğu sözleri için) Şimdi doğrusu ben merak ediyorum, ABD’nin on binlerce km uzaktan gelip koalisyon güçleriyle müdahalesi, Irak’ın iç işlerine müdahale olmuyor. Bu sayın Büyükelçi, Irak vatandaşı olmadığı halde kalkıp ’Kerkük Irak’ın iç meselesidir’ derken, benim konuşmama atıfta bulunuyor. Ben sınır komşum olmaktan öte soydaşlarımın yaşadığı Kerkük’e yönelik düşünce beyanında bulunmayacağım. Ama kendileri, güya stratejik müttefikiz, her türlü alış verişimizin olduğu ABD, orada terör örgütü konuşlanacak, bu konularla ilgili herhangi bir açıklama yapmayacağız. Böyle şey olmaz. Özel temsilcilerimizi belirledik ve ’Teröre karşı ortak mücadele’ dendi. Ama soyut ifadelerle oyalanmak istemiyoruz. 11 Eylül’de ABD’nin canı yanmıştır. Afganistan’da bir operasyonel harekete başladı, biz Türkiye olarak iki kez ISAF’ın komutasını üstlenmişiz. Neden, teröre karşı mücadele için. ABD’nin canı yandığı zaman hep beraber seferber olacağız, benim canım yanıyor, bizim canımız yandığı zaman niçin hep beraber seferber olmuyoruz. Terörde verdiğimiz kayıp 40 bin. Bu sıkıntılarımızı sayın Başkan, ilgililer paylaştığını söylüyor. Kuru kuruya paylaşmak yetmiyor. Atılacak adımı biz Irak hükümetiyle atmaya hazırız. ABD’nin orada bir güç olarak bulunduğunu bilerek müşterek atmaya da hazırız.

VAKTİ SAATİ GELİNCE

(Özel Temsilci Edip Başer’in, sınır ötesi operasyonun bir seçenek olarak masada durduğu açıklaması için)Bu konularla ilgili açıklamalar tabii durup dururken yapılmaz. Yani ülkemizi terör noktasında tehdit eden unsurlar neyse ve buna karşı da yapılması gereken neyse bütün bunların hepsini TC devleti vakti saati geldiğinde yapar. Ama bunu ilan etmez.

ajanslar
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2007 Cumartesi 09:36:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
OFLU FAHRI IP: 84.63.189.xxx Tarih : 13.01.2007 17:07:51
SAYIN BASBAKANIN SIYASI GÖRÜSLERINE VE DÜSÜNCELERINE AYNEN HEM FIKIR HEMITE KATILIYORUM BIR IKI LAFIMDA SU SIYASI YORUMLARTA BULUNANLARIN BAZI LARINA ABD DEN ONAY ALMIS AKP BASKANI NASIL BÖYLE USLUPLA ABD YI ELESTIRIYOR AKLINIZ ALIYORMU BEKI O IFTIRALARI NASIL ZIHININIZDEN YOK ETECEKSINIZ VARSAYIMLARLA SUCLAMALAR YAPIYORSUNUZ LAFI UZATMIYALIM TESTEK VERELIM O SIZLERIN CAHILLIGINIZI BAGISLAR O BASBAKAN ÜLKEMIZIN CIKARLARINI EN AZ BIZIM KATAR BILENTIR KENDI CIKARLARINA UYANLARDAN OLMAMISTIR OLMIYACAGINA YAPTIKLARI KEFILTIR MILLI DAVALARDA SAHIB CIKALIMBÖYLE SEYLERIN SAGI SOLU OLMAZ SAYGILAR VATAN SEVER OFLU