22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Hákim yasasına gece yarısı onay

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, muhalefetin, ’AKP yargıda kadrolaşacak’ iddiasıyla sert tepki gösterdiği, 4 bin 62 hákim-savcı kadrosuna atama yolunu açan Hákimler ve Savcılar Yasası’nı, bir günden kısa bir sürede imzalayarak, onay rekoru kırdı.

Geçen Cuma gecesi TBMM’de geç saatlerde kabul edilen yasa, 3 Aralık Pazartesi günü Çankaya Köşkü’ne gönderildi. Pazar günü resmi ziyaret için gittiği Pakistan gezisinden dün gece 01.40’ta dönen Gül, yasayı jet hızıyla onadı. Hakimler ve Savcılar Yasası dünkü Resmi Gazete’de yayınlandı.

Buna karşın Cumhurbaşkanlığı’ndan dün geçilen faksta, kanunun onaylanarak Başbakanlığa gönderildiği duyuruldu. Saat 10.30 da basın yayın organlarına geçen faks metninin üzerindeki, saatin 03.25 olması dikkat çekti. Hükümet ve Gül’ün bu hızlarının altında, yasayı 5 Aralık’tan önce çıkarma telaşı yatıyordu.

99 HÁKİME İŞBAŞI Yasa 5 Aralık’tan önce yürürlüğe girmeseydi, Adalet Bakanlığı’nın aldığı 99 stajyer hakim, Danıştay ilgili yönetmeliği durduğu için bu görevlerinden ayrılmak zorunda kalacaktı. Bu düzenleme ile 99 hakime işe başlama imkanı sağlandı. Yasaya eklenen bir madde, Adalet Bakanlığı’nca geçen yıl alınan 99 idari hakim adayının iptal edilen sınavını da geçerli hale getirdi.

Danıştay, bu sınavla ilgili 5 Kasım’da verilen yürütmeyi durdurma kararının 30 gün içinde uygulanmasına hükmetmişti. Yeni yasa ise mülakatla ataması yapılan 99 hakim adayının haklarının saklı kalmasını düzenliyor. Aynı dönemde yazılıyı kazanıp mülakatta başarısız sayılanların da yeniden mülakata girmesine olanak sağlanıyor. Danıştay’ın yönetmeliğin yürütmesini durdurmasından sonra 500 kişilik kadroya mülakat için çağrılan 750 kişinin sınavı Ocak ayında yapılacak.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2007 Çarşamba 08:24:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?