16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Halk seçimi için de 367 şartı

Cumhurbaşkanlığı seçimini "367 katılım sağlanamadığı için" gerçekleştiremeyen AKP, şimdi de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören anayasa değişiklik paketinde 367 sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı.

Ankara kulislerinde Anayasanın 175. maddesine göre paketin 367’nin altında oy alması halinde referanduma sunulmasına gerek kalmadan reddedilmiş sayılacağı iddiaları gündeme geldi. Anayasanın 175. maddesinde yer alan "Cumhurbaşkanı Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları bir daha görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderebilir. Meclis geri gönderilen kanunu üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu (367) ile aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu kanunu halk oyuna sunabilir" fıkrası ile, "Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iadesi üzerine, Meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabilir" fıkrasının 367’yi zorunlu hale getirdiği iddia ediliyor.

Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, konuyla ilgili "Cumhurbaşkanı’nın kanaatine göre 367 şart, 367 aranması gerekir. Ben o görüşte değilim. Anayasa’nın 175.maddesinin lafzında öyle bir yorum çıkarmıyorum" görüşünü dile getirdi. Prof. Dr. Ergun Özbudun "Türk Anayasa Hukuku" isimli kitabında Toptan’ın görüşlerinin aksine 367 aranması gerektiğini belirtmişti.

KANADOĞLU: ŞART

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ise Sezer’in veto ettiği Anayasa değişikliklerinin 367 oy alması gerektiğini belirterek aksi halde reddedilmiş sayılacağını ifade etti. Kanadoğlu, 330-367 aralığında doğrudan referanduma gidilmesinin iade öncesindeki ilk görüşmeler için geçerli olduğunu belirtti.

İLK TUR YARIN

Anayasa değişikliği paketi dün Anayasa Komisyonu’nda ikinci kez görüşüldü. Komisyonda, paketi 5 gün içinde yeniden Köşk’e göndermeyi planlayan AKP ile CHP’liler arasında tartışmalar yaşandı. Genel Kurulu’da ilk tur oylama pazartesi günü ikinci tur oylama ise 31 Mayıs Perşembe günü yapılacak.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2007 Pazar 08:28:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?