22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Halkı kandıran vaatler veremeyiz

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, seçim çalışmaları çerçevesinde bulunduğu Kayseri'de FOX TV'nin canlı yayınına katılarak iç ve dış politika konularını değerlendirdi.


Gül, meydanları en çok ziyaret eden partinin AK Parti olduğuna işaret
ederek, bütün Türkiye'yi dolaştıklarını kaydetti. Seçimin yaz sıcaklarının hüküm sürdüğü Temmuz ayının ortasında yapılmasının bir tercih olmadığına işaret eden Gül, erken seçim kararının cumhurbaşkanı
seçiminin çıkmaza girmesinin ardından alındığını hatırlattı.


"Cumhurbaşkanı seçimlerinin tıkanmış olması bu seçimleri olağanüstü bir
seçim haline getirdi" diyen Gül, seçim meydanlarındaki argümanların ve heyecanın da buna göre şekillendiğini ifade etti.


Seçim meydanlarında, öncelikle halkın hafızasına ülkenin 4,5 yıl önceki durumunu getirdiklerini, daha sonra da hükümet olarak 4,5 yıl içerisinde her alanda kaydettikleri başarıları anlattıklarını belirten Gül, "Maalesef seçim meydanlarında, 'Hükümetin yapamadığını daha iyi yaparım' denileceği yerde bazı yalanlar, iftiralar, bildiğimiz, alışkın olduğumuz polemikler, birbirini suçlamalar, bunlara da maalesef şahit oluyoruz. Halbuki bunlar Türkiye'ye çok şey kaybettirdi" diye konuştu.

-"HALKI KANDIRAN VAATLER"-

Abdullah Gül, "Siz niye mazotun 1 YTL olacağını, ÖSS'nin kaldırılacağını söylemiyorsunuz?" şeklindeki soruya karşılık, "Bu kadar öğrenciyi üniversiteye imtihansız alacağım derseniz bu inandırıcı olmaz. Bu sadece o anda halkı kandırıcı bir vaat olur. Biz bunun yerine 39 tane yeni üniversite açtığımızı anlatıyoruz" dedi. Gül, şöyle devam etti.


"Su bile parayla, 'Mazotu parasız yapacağız' diyecek halimiz yok ki...Türkiye eğer petrolü olan bir ülke olsaydı, petrol üreten bir ülke olsaydı, onu diyebilirdiniz. O zaman da diyemezdiniz. Suudi Arabistan'da bile mazot parayla, ayrıca bir de vergi var. Siz 'Mazotu 1 YTL'ye satacağım' derseniz, satabilirsiniz. Ama o zaman yol yapamazsınız." Önemli olanın alınan vergiyi halka hizmet için kullanabilmek olduğuna işaret eden Gül, vergilerin eskiden batan bankalar için kullanıldığını ifade ederek, AK Parti döneminde batan banka olmadığına dikkati çekti.


Partisinin Türkiye'ye "gerçekçi, açık ve dürüst" bir siyaset şekli getirdiğini söyleyen Gül, "Böyle uçuk fikirler, hayali vaatler, bunları asla
yapmıyoruz. Çünkü biz iktidar partisiyiz, yarın da iktidar olacağımıza inanıyoruz. Yarın iktidar olacağına inanmayanlar böyle vaatlerde bulunabilirler" dedi.


Bir soru üzerine cumhurbaşkanı seçim sürecine de değinen Gül, gelecek dönemde nasıl bir meclis olacağının, meclise giren partilerin kendi adaylarını gösterip göstermeyeceklerinin şu anda bilinemeyeceğini ifade ederek, bununla beraber AK Parti olarak hep beraber anlaşarak cumhurbaşkanını halkın seçmesini tercih ettiklerini söyledi.


Bir soruyu yanıtlarken "kadrolaşma" söylentilerine de değinen Gül, şunları kaydetti: "Ben 4,5 yıldır dışişleri bakanıyım. Ben geldiğimden bu yana özel kalemimdeki bana çay kahve getiren, gelen misafirlerime hizmet eden garson arkadaşları bile değiştirmedim. Ben geldim, daha önceki bakanın özel kalem müdürü kim ise onunla çalışmaya devam ettim. Onun tayini geldi, tayin ettik. Başka bir arkadaşımız geldi" diyen Gül, kadrolaşma iddialarının inandırıcı olmadığını söyledi.


"Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, daha önce bakanlık içindeki bazı atamaları ve MGK Genel Sekreterliği için gösterilen adayı uygun bulmamasını nasıl değerlendirdiğinin" sorulması üzerine de Gül, "Cumhurbaşkanının takdiri demekten öte bir şey söyleyemem. Ama ben bunları hiç bir zaman polemik konusu da yapmadım. Ama ortada böyle bir gerçek var. Bu gerçek de, Cumhuriyet tarihi boyunca Dışişleri Bakanlığında ilk defa olan bir olay " yanıtını verdi.

-"BÜTÜN KESİMLERİ TEMSİL EDİYORUZ"-

Gül, AK Parti'nin farklı bir listeyle seçime gittiğinin hatırlatılması ve parti olarak kendilerini nasıl tanımladıklarının sorulması üzerine, "Türk
halkının yarısına yakınının oyunu alan bir parti Türkiye'nin zaten merkezinde olan bir partidir. Biz kendimizi muhafazakar demokrat parti olarak tarif ettik" dedi.


Partiler içinde yeni bir kan dolaşımın her zaman olabileceğine işaret eden Gül, "Biz herkese kucak açıyoruz. Bizim ilkelerimiz gayet açıktır. Gelen arkadaşlarımız da çok değerli arkadaşlarımızdır. Onlar da onların kıymetini bilmemişler açıkçası, biz görüyorsak o da takdir edilecek bir iş. Türkiye'nin bütün kesimlerini temsil ediyoruz" diye konuştu.


Bakan Gül, seçime katılan bağımsız adaylarla ilgili olarak da, "Seçen kim? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Nasıl seçiliyor? Anayasa ve kanunların çizdiği çerçevede birisi aday oluyor ve halk onu seçiyorsa, o da milletvekili oluyorsa sadece saygı göstermemiz gerekir" dedi.

-TÜRKİYE'NİN AB YOLCULUĞU-

Türkiye'nin AB'ye üyelik süreciyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Gül, Türkiye'nin AB ile fiili müzakerelere başlamış bir ülke olduğuna işaret ederek, 1960 yılından beri bütün siyasi partilerin bunu hedeflediğini ancak onların "zaman kaybettirdiğini" ifade etti. "Ben inanıyorum ki müzakere sürecini Türkiye başarıyla bitirecek ve üye olacaktır" diyen Gül, bundan sonraki süreçte AB'nin yapacağı bir şey olmadığını, Türkiye'nin üzerine düşeni yapmayı sürdürmesi gerektiğine işaret etti.

A.A
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2007 Cuma 22:53:54
Güncelleme :21 Temmuz 2007 Cumartesi 11:31:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?