CHP lideri, ‘Ortada savcının kişisel, sübjektif anlayışından kaynaklanan bir tablo mu var? Tarihi süreç içinde bakıldığında manzara ortaya çıkıyor. Bu bir değil, iki değil dördüncü. Hangi savcının hatası bu?’ diye konuştu
CHP lideri grup toplantısı konuşması öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP hakkında kapatma davası açılmasına sevinmediğini yinelerken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın dava açma yetkisinin kısıtlanması girişimi için, “Kişiler ve partiler gelip geçer. Kendilerine göre hukuk anlayışı ülkeye büyük zarar verir” dedi. Baykal, AKP’lilerin, DTP davasına verdikleri tepkiyle çeliştiklerini vurguladı.
Baykal, dün CHP grup toplantısında kapatma davasının Türkiye’nin konuşulması gereken gerçek gündemi olan Sosyal Güvenlik ile ilgili tartışmaları bir kenara ittiğini ve bundan üzüntü duyduğunu söyledi. Baykal, şu mesajları verdi:
HUKUK SUPAP: Hukukun görevini yapmasını engellersek, sanmayın ki sorun çözülmüş olacak. Hukuk da siyaset de demokrasinin supabı. Siyaset işlemeyince hukuk var, hukuk işlemeyince ne var?
BU DÖRDÜNCÜ DAVA: Savcı iddianameyi ortaya koymadığı zaman demokrasi kurtuluyor mu? Savcının kişisel, sübjektif anlayışından kaynaklanan bir tablo mu var? Eğer öyle olsa kolaydı, hep birlikte o savcının hakkından gelirdik. Keşke öyle olsa. Tarihi süreç içinden bakıldığında manzara tüm gerçekliği ile ortaya çıkıyor. Bu bir değil, iki değil, dördüncü. Hangi savcının hatası bu?
ÖLÜMLE TEHDİT: Çatışmanın temelinde laiklik var. Bu ilkeyi koyanlar, ‘sakın ha el atmayın’ demişler. Hata mı yapmışlar? Bu olmasa Türkiye bugünkü noktaya gelir miydi? Bunu kaldırırsak nereye gideriz? Meydan okuma, şantaj yapma, gerekirse ölümle tehdit etme söylemiyle durumu geçiştirmeye çalışıyorlar.
PARTİLER GELİR GEÇER: Biz Türkiye’nin buraya gelmesinden mutlu olmuyoruz. Ama Türkiye’yi buraya getirenleri de haklı görmüyoruz. ‘Demokrasi ile hukuk çatışırsa hukuku kendimize göre yaparız’ diyorlar, partiler ve kişiler gelir ve geçer. Ama kişiler ve partiler gelip geçmemek için kendilerine göre hukuk yapmaya kalkışırlarsa sadece kendileri değil ülke de çok ağır bedeller öder.