22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Hangi ünlü kazandı, kaybetti

İşte 22 Temmuz seçimlerinin kaybeden ve kazananları ..


* 34 YIL SONRA İLK SOSYALİST: Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Ufuk Uras, İstanbul 1.Bölge'den bağımsız milletvekili seçildi. Uras 1973'den bu yana TBMM'ye giren ilk sosyalist oldu.

*İBRAHİM TATLISES SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ: Mazot vaadi işe yaramadı, Uzan hüsrana uğradı. Seçimde barajı aşamayan İbrahim Tatlıses, sonuçların ardından sessizliğe gömüldü.

*BAĞIMSIZ MESUT YILMAZ DÖNEMİ: Eski Başbakan Mesut Yılmaz 5 yıl sonra Meclis'e girdi. Yılmaz, Bağımsız aday olarak Meclis'e girdi. Erdoğan'In memleketinin Rize olmasına karşın Yılmaz Rize'de aldığı 41 sir 176 oy ve %22.94 oranıyla Meclis'e girdi.

*SEZER'İN DAMADI MECLİS'E GİREMEDİ: Ankara'dan aday olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in damadı Mustafa Kemal Kısacıklıoğlu seçilemedi. Ankara 2. bölgeden 6. sıra adayı olan Kısacıkoğlu'nun Eximbank'taki görevine geri dönmesi bekleniyor.

*BASKIN ORAN YOK: Prof.Dr.Baskın Oran bağımsız aday olduğu İstanbul 2.bölgede umduğunu bulamadı.

*KAMER GENÇ GERİ DÖNDÜ: Türk siyasi hayatının renkli simalarından olan Kamer Genç, parmalentoya geri döndü.

*OSMAN YAĞMURDERELİ AK Parti İstanbul 2'inci bölge milletvekili seçildi.

*CHP'NİN 20 KİŞİLİK MYK'SINDA 4 İSİM MİLLETVEKİLİ SEÇİLEMEDİ Şanlıurfa milletvekili Mahmuk Yıldız, Muş milletvekili Şerif Ertuğrul, Tunceli milletvekili Sinan Yerlikaya, Diyarbakır milletvekili Mesut Değer Meclis'e giremedi. CHP'nin merkez sağdan transfer ettiği isimlerden sadece İlhan Kesici meclis'e girdi. CMH'nin 2.bölgeden 5.sıra adayı olarak gösterdiği İsmet İnönü'nün torunu Gülsün Bilgenan Toker ise milletvekili seçilemedi.

*MHP'DEKİ ÜNLÜLER: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Osmaniye'den seçilirken Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş, Deniz Bölükbaşı, Meral Akşener, Kenan Tanrıkulu, Bekir Aksoy, Tunca Toskay, Cihan Paçacı, Kürşat Atılgan, Muharrem Şemsek, Gürcan Dağdaş, Mehmet Şandır da Meclis'e gidenler arasında yer aldı. Ancak Genel Başkan Yardımcıları Murat Şefkatli ve Ali Işıklar ile Naim Süleymanoğlu, Serdar Gökhan, Doğan Cansızlar gibi isimler ise Meclis'e giremedi. MHP'nin seçilebilen tek kadın milletvekili Meral Akşener oldu.

*DP'DE ÜÇ ÜNLÜ KADININ HÜSRANI: DP barajı geçemedi, Ağar istifa etti. Demokrat Parti'nin üç kadın adayı Nevval Sevindi, Suna Vidinli ve sunucu Şebnem Kısaparmak'ın milletvekili umutları hüsranla bitti.


*YAZICIOĞLU DA MECLİS'TE: BBP Genel Başkanlığı'ndan istifa ederek Sivas'tan bağımsız aday olan Mushin Yazıcıoğlu Meclis'e giren isim oldu.
*BARAJI GEÇEN PARTİ ÜÇ MECLİS'E GİREN YEDİ :AK Parti, CHP ve MHP barajı geçen partiler. TBMM'de ise CHP'den ayrılmaları beklenen DSP'liler, DTP'liler, BBP lideri Yazıcıoğlu ve ÖDP lideri Uras da olacak..

*24 DTP'Lİ MECLİS'TE: DTP'nin desteklediği 24 bağımsız aday Meclis'e girdi. Bağımsız olarak seçime giren DTP'liler 24 sandalye ile grup kurma hakkı elde etti. DTP eş başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk da seçildi.Terör örgütü PKK üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklu yargılandığı sırada DTP'nin İstanbul 3.bölgeden bağımsız adal gösterdiği Sebahat Tuncel milletvekili seçildi.

*MECLİS'İN YÜZDE 68'İ YENİLENDİ: Genel seçimlere ilişkin sonuçlar, Meclis'in 23. dönemde yüzde 68'inin yenilendiğini ortaya koydu. Yeni dönemde ise 22. dönemden 179 milletvekili yer alacak. AKP'den 137, CHP 42 eski milletvekili 23. dönemde de koltuklarını korudu.

*KADIN VEKİL SAYISI İKİYE KATLANDI: ıÜüYeni dönemde Meclis'te kadın sayısı ikiye katlandı. AKP 31, CHP 10, MHP 2 kadın vekil soktu. DTP'nin bağımsız adaylarından 9 kadın milletvekili seçildi..
ajanslar
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2007 Pazartesi 17:41:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?