19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Hatemi: Türkiye'nin istikrarı önemli

İran'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, dünyada İran ve Türkiye'nin işbirliğini istemeyen güçlerin olduğunu savunarak, "İstikrar ve güvenlik Türkiye'nin ilerlemesini sağlayacaksa, emin olun ki bu güvenlik İran için en önemli noktadadır" dedi. 

İran'ın eski Ankara Büyükelçisi Firooz Dowlatabadi, Medeniyetler İttifakı Buluşması için Türkiye'ye gelen İran Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi onuruna bir resepsiyon verdi. Hilton Oteli'nde düzenlenen resepsiyona İran'ın yeni Büyükelçisi Bageri, Filistin, Lübnan, Mısır, Cezayir Tunus büyükelçileri ve eşleri, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Halkın Yükselişi Partisi (HYP) Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk'ün yanısıra İhlas Ankara Medya Grubu Başkan Yardımcısı Murat Odabaş, İhlas Haber Ajansı (İHA) Ankara Haber Müdürü Behçet Aksoy ve çok sayıda gazete temsilcileri katıldı. İran eski Cumhurbaşkanı Hatemi'nin konuşması sırasında ilginç diyolaglar yaşandı. Hatemi, konuşmasına İran'ın ünlü şairlerinden birisinin şiirini okuyarak başladı. İran Cumhurbaşkanı Hatemi'nin şiirinin Türkçe'ye çevrilmesi sırasında tercüman şiiri anlamayınca salonda espirili anlar yaşandı. İran eski Cumhurbaşkanı Hatemi de tercümanına yaptığı esprilerle karşılık verdi. Hatemi şunları kaydetti: 

"Türkiye, doğu ile batını birleştiği çok önemli bir noktada bulunuyor. İran da dünyanın en stratejik bölgelerinden birisidir. Birçok medeniyete beşiklik eden bir yerde yer alıyor. Batı ve doğunun tarihteki ilişkisine bakarsak bu noktanın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. İran ise dünyanın en stratejik bölgelerinden birisidir. Medeniyetleri ve kültürleri 4 taraftan birbirine bağlayan bir noktadadır. Biz bu ülkede çok büyük medeniyetleri tecrübe etmişiz. Özelikle İran ve Türkiye'nin İslam medeniyetinin yayılmasındaki rolü büyüktür. Bugün ise iki ülke birbirine çok yakın bir şekilde hareket etmektedir. Biz bütün gayretimizi sarf ediyoruz. Tarihteki noksanlıklarımızı gidermek için gayret sarf ediyoruz. Bilim, eğitim ve bir çok alanda kalıcı genişlememizi sağlayacak alanlarda çalışıyoruz. İki ülkede bulanan çok değerli kaynaklar, geleceğe yönelik hızlı bir şekilde hareket etmelerini sağlamaktadır. İstikrar ve güvenlik Türkiye'nin ilerlemesini sağlayacaksa, emin olun ki bu güvenlik İran için en önemli noktadadır. Görev yaptığım sürece Türkiye ve İran'ın yakın işbirliğinin güvenlik ve ekonomik açıdan ne kadar önemli olduğunu bilerek hareket ettim. Bizim bu konudaki işbirliğimizi, bölgede ve dünyada istemeyen güçler vardır. Türkiye ve İran'ın çok boyutlu işbirliğini göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Çok hassas bir bölgede yaşıyoruz. Maalesef dünyanın en kritik noktası bizim bölgemizdir. Türkiye ve İran'ın işbirliği bölgede problemler gidermek açısından değil, dünyada bir çok problemin çözümü olması için çok önemlidir. Ben nerede olursam olayım bu kutsal hedefim doğrultusunda hareket deceğim. Kesinlikle bu ziyaretim sırasında çok güzel fırsatlar yakaladım. Bunların hepsi benim için bir hatıra olarak kalacaktır." 

İran'ın eski Ankara Büyükelçisi Firooz Dowlatabadi de bir veda konuşması yaptı. Dowlatabadi uzun yılardır Türkiye'de bulunduğunu, İran ve Türkiye için çok çalıştığını ancak İran'ın yeni Ankara Büyükelçisi Bageri'nin de Türkçe'yi çok iyi bildiği ve görevini çok iyi bir şekilde yerine getireceğini söyledi. İran'ın yeni Ankara Büyükelçisi Bageri de, Türkiye ve İran ilişkilerinin bundan sonra da her alanda gelişmesi için her türlü çabayı sarf edeceklerini söyledi. Büyükelçi Bageri'nin Türkçe yapılan konuşmasının tekrar Türkçe'ye çevirilmesi salonda neşeli anların yaşanmasına neden oldu.
iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2006 Çarşamba 03:43:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?