19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

'Helal gıda laiklikle çelişmez'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, "Halal Food" adıyla, helal gıda standartına ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, bunun laiklik anlayışıyla çelişmeyeceğini savundu.

Coşkun, CHP Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun'un yazılı soru önergesine gönderdiği yanıtta, "Halal Food" standartının dünyada uygulandığını ve bazı ülkelerin bu standartı araması nedeniyle Türk sanayicisinin haksız rekabetle karşı karşıya kaldığını belirtti. Coşkun, dünya pazarında 200 milyar dolarlık büyüklüğü olan Halal Food standartıyla ilgili çalışmalara Türkiye'nin de girmesi gerektiğini vurguladı.

İmamlı standart

Coşkun, bu çalışmalar sırasında gerekirse "din adamlarından" teknik destek alınacağını da bildirdi.
ABD ve Avrupa'dan pekçok firmanın ürünlerinde bu standartı kullandığını kaydenen Coşkun, özellikle komşu İslam ülkelerine ihracatın artmasında bunun etkili olacağını söyledi. Coşkun, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yapmazsa Türkiye'de bu pazarın yabancıların eline geçeceğine dikkat çekerek, "TSE bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Atatürk ilke ve inkılaplarının ışığında, laik ve çağdaş bir yaklaşımla üreticimizin, tüketicimizin ve diğer ilgili tarafların menfaatlerini korumaya ve yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik çalışmalarını südrdürecektir" dedi.
Coşkun'un açıkladığı bilgilere göre halen Codex Alimentarius Komisyonu'na göre Halal Food, İslami kurallara göre izin verilen gıda anlamında kullanılıyor ve özellikleri şöyle sıralanıyor:
* Helal gıda, İslami kurallara göre yasak olarak değerlendirilen herhangi bir unsuru içermemelidir.
* Helal gıda, İslami kurallara göre yasak olan unsurlardan arındırılmış yerlerde veya cihazlarda hazırlanmalı, işlenmeli, taşınmalı veya depolanmalıdır.
* Helal gıda, bu durumlar dışında üretilen herhangi bir gıda ile hazırlama, işleme, taşıma ve depolama aşamasında direkt temas etmemelidir.

Milliyet/Saliha Çolak
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2006 Cuma 11:49:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?