16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Hem densiz hem usulsuz Başkan

Atatürk hakkında anlattığı uygunsuz fıkra nedeniyle kamuoyunda "Densiz Başkan" olarak tanınan AKP'li İstanbul Mimamarsinan Beldesi Belediye Başkanı Cuma Bozgeyik'in usulsüz ve hukuk dışı işlemler yaptığı öne sürüldü. İddialar, soru önergesiyle Meclis'e taşındı. 

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Bozgeyik hakkında İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya yönelttiği soru önergesine yazılı cevap istedi.
Soru önergesinde, "Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik çirkin ifadeleri ile gündeme gelen AKP’li İstanbul Mimarsinan Belediyesi Başkanı Cuma Bozgeyik’in belediye başkanı olduğu tarihten bu yana, görevini ve yetkilerini kişisel çıkarlarına kullandığı, usulsüz ve hukuki dayanağı olmayan iş ve işlemlerde bulunduğu yönündeki haberler yerel ve ulusal basın organlarında yer almıştır" diyen Kadademir, söz konusu haberlere ve noter tespitlerine göre şu iddiaların ortaya atıldığını vurguladı:

İŞTE İDDİALAR

"1- AKP’li işadamı ve belediye Meclis üyesi Sadullah Şişman’ın ‘Ömür Hafriyat’ adlı şirketine ait kamyonların Bababurnu Sahil Şeridine hafriyat dökümü yaptığı,

2- 4 kilometrelik sahil şeridine dökülen binlerce kamyon inşaat hafriyatı ile sahilin 7 metre doldurulduğu,

3- Yapılan kaçak hafriyat dökümünden kamyon başı 100 YTL para alındığı; Tahsilatın belediyenin garaj amiri tarafından yapıldığı,

4- Kaçak hafriyat tahsilatının fişlerinin belediyenin kayıtlarında bulunmadığı, milyonca YTL'nin akıbetinin belli olmadığı,

5- AKP’li Cuma Bozgeyik’in inkar etmesine karşın, Bababurnu’na kamyonlarla hafriyat döküldüğünün 13.10.2006 tarihinde Büyükçekmece 2. Noteri Mehmet Orhan Batmaz tarafından tespit edildiği,

6- AKP’li Bozgeyik’in kullandığı 34 MSB 70 plakalı sıfır km Ford Mondeo ve 34 AB 2800 plakalı Mercedes Jip’in bazı imar planı değişiklikleri karşılığı kendisine verildiği,

7- Mimarsinan Beldesi Belediyesi'nin, bölgeye gelen misafirlerin ağırlanması için Batıköy Mahallesi Mustafa Kemal Bulvarı Gökhan Sokak 3578 nolu parseldeki villayı encümen kararı ile misafirhane olarak kiraladığı, ancak misafirhane olarak kiralanan villayı Bozgeyik’in kendisine lojman yaptığı, noter tespit tutanağı, basında yer alan fotoğraflar ve yerinde yapılan video çekimleri vd. belgeler, AKP’li Belediye Başkanı Bozgeyik’in kamu olanaklarını ve kamu görevini kişisel çıkarları doğrultusunda kullandığını ortaya koymaktadır."

İŞTE SORULAR

Bu bilgiler ışığında;

"1- İstanbul Mimarsinan Belediyesi'nin sınırları içerisinde, AKP’li Cuma Bozgeyik kişişel çıkar karşılığı Bababurnu Sahil Şeridine hafriyat dökümü yaptığının ve 4 km’lik sahil şeridinin hafriyatlarla doldurulmasının 13.10.2006 tarihinde Büyükçekmece 2. Noteri Mehmet Orhan Batmaz tarafından tespit edilmesinin ardından Bakanlığınızca ne gibi bir işlem yürütülmüştür?

2- Kıyıda yapılan dolgular, yürürlükteki Kıyı, Çevre ve İmar yasalarına uygun mudur? Kıyıda yapılan dolgu, plan ve proje dahilinde mi yapılmıştır?

3- Kıyı şeridinde yapılan dolgu, anılan yasa hükümlerine uygun değilse, dolguyu yaparak ve dolguya izin vererek doğayı, çevreyi ve kıyıyı tahrip edenler hakkında Bakanlığınız tarafından bu güne kadar ne tür bir işlem gerçekleştirilmiştir?

4- Bugüne kadar Bababurnu sahil şeridine dökülen hafriyatın metre küp ya da kamyon sayısı olarak miktarı nedir?

5- Kıyıda yapılan hafriyat dökümünden elde edilen gelir nedir? Bu gelir Belediye'nin kayıtlarında mevcut mudur? Değil ise, bu para kimin tarafından nerelerde kullanılmıştır?

6- Belediye Başkanı Bozgeyik’in yönetime geldiği günden bu yana Mimar Sinan Beldesi'nde ruhsatsız ve imara aykırı yapı sayısı nedir?

7- Mimarsinan Beldesi'nde ruhsatsız ve imara aykırı yapılar hakkında 3194 sayılı İmar yasasının 32. ve 42. maddeleri uygulanmış mıdır? Uygulanmamış ise, imar yasasının kaçak yapılara ilişkin hükümlerini uygulamayan Belediye Başkanı Bozgeyik hakkında inceleme başlatılmış mıdır?

8- AKP’li Belediye Başkanı Bozgeyik göreve geldikten sonra imar planı değişikliklerine gittiği, imar planındaki 5 kat olan yerleri 10 kata çıkararak kişisel çıkar sağladığı iddiaları doğru mudur?

9- Daha önce Mimarsinan Belediyesi imar planlarında yeşil alan olarak ayrılmış olup, imar planlarında yapılan değişikliklerle konuta dönüştürülen alan var mıdır? Varsa, bu alanların büyüklüğü hektar olarak nedir?

10- Yerel ve ulusal basınımızda konuya ilişkin yer alan haberler ve noter tespit tutanağı ihbar kabul edilerek İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulunca ve/veya Bakanlık Kontrolörlerince yapılan inceleme veya soruşturma var mıdır? Var ise, yapılan inceleme veya soruşturmanın sonucu ne olmuştur?

11- Misafirhane olarak kiralanan ve kira bedeli belediye bütçesinden karşılanan villanın, belediye başkanı tarafından lojman olarak kullanması doğru mudur?

12- AKP’li Cuma Bozgeyik’in kullandığı söz konusu Mercedes Jeep kendisine hangi şartlarda verilmiştir? Bozgeyik’in kullandığı Mercedes Jeep kimin üzerine kayıtlıdır?

13- AKP’li belediyeler, iddia edildiği üzere, sayın Başbakan’ın, 'Kimsenin bu ülkenin kaynaklarını tüketmesine, bu milletin sırtından geçinmesine müsamaha göstermeyeceğiz.' Açıklamasından muaf mı tutulmaktadırlar?"


hürriyet
Yayın Tarihi : 9 Mart 2007 Cuma 12:47:19
Güncelleme :9 Mart 2007 Cuma 12:48:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?