22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Herkes aynı soruyu soruyor

Gündem

Başbakan Erdoğan, Hannover Fuarı'nın açılışına katılmak üzere gittiği Almanya'daki temaslarını tamamlayarak bu akşam Türkiye'ye döndü. Eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı Ali Babacan ve bir grup milletvekilinin de eşlik ettiği Başbakan Erdoğan'ı taşıyan 'ANA' uçağı saat 22.00'de Esenboğa Havalimanı'na indi. Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve AK Parti yetkilileri tarafından karşılandı.

Ziyaretine ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, dünyanın en prestijli fuarlarından biri olan Hannover Fuarı'nı ortak ülke sıfatıyla Almanya Başbakan'ı Merkel ile birlikte açtıklarını belirterek, Türkiye'nin fuara 270 firmayla katıldığını söyledi.

Almanya'daki Türk müteşebbislerin de fuara büyük ilgi gösterdiğine işaret eden Erdoğan, fuar sırasında Türk ekonomisinin ve sanayiinin ulaştığı noktayı ve potansiyeli tüm ziyaretçilerin gördüğünü kaydetti. Erdoğan, fuarın Türk işadamlarının rekabet gücünün göstergesi olduğunu kaydetti.

Almanya'da Başbakanı Merkel ile ikili bir görüşme yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, görüşmede Türkiye ve Almanya arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkileri geniş şekilde değerlendirdiklerini bildirdi. Erdoğan, Almanya'nın dönem başkanı olduğuna dikkat çekerek, bu dönem içinde üç müzakere faslının daha açılması noktasındaki beklentilerini Merkel'e ilettiğini, Merkel'in de bu konuda faaliyet göstereceğini söylediğini dile getirdi. Erdoğan, görüşmede bölgesel sorunlar ve Türkiye'nin Ortadoğu'daki hassasiyetleri üzerinde durduklarını da açıkladı.

Açıklamalarının sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, Almanya Parlamentosu'nda gündeme gelen sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan tasarıyla ilgili Merkel'den aldığı izlenimin sorulması üzerine "Sözde Ermeni Soykırımı ile ilgili destek noktasında 'Ben destekliyorum' veya ' Böyle bir şeyi kabul ediyorum' havası yok. Berlin'de bir organizasyon bize iletildi. Biz de bununla ilgili hassasiyetimizi ilettik. Bunun yanlış olduğunu, doğru olmayacağını belirttik. Kendisi bununla ilgileneceğini söyledi. Başta parlamento başkanı olmak üzere görüşmelerde bulunacağını söyledi" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, 'Merkel'le cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda diyalogunuz oldu mu?' sorusuna ise, "Sizler kadar merak etmiyor. Bundan emin olabilirsiniz" karşılığını verdi.
iha
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2007 Salı 00:37:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?