15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Hilton'da lokmalar boğazımda kaldı

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, partisinin Doğu Anadolu Bölgesi'nden çıkardığı 3 milletvekilinden biri. CHP, Doğu ve Güneydoğu'da oyunu baraj altına düşürürken, o Ardahan'daki oyunu yüzde 50 oranında artırdı. Bunun en büyük sebeplerinden biri çalışkanlığı. 22. yasama döneminde bakanlara yönelttiği yaklaşık 7 bin soru önergesiyle yakalanması güç bir rekora imza attı. 

Doğduğunda, amcası Kur'an-ı Kerim'in bir sayfasını rastgele açıp sayfanın başındaki kelimeyi okudu: "Ensar". Kulağına ezan okunup, bu isim fısıldandı. Çevreden "Adı gibi yaşasın" duaları yükseldi. Dualar kabul oldu. Ensar Öğüt büyüyüp işadamı olduğunda kurduğu dernek ve vakıflarla on binlerce insanın yardımına koştu. Tıpkı, Hz. Muhammed (sas) döneminde Medine'ye göç eden muhacirlerle birikimlerini paylaşan 'ensar' gibi. 2002 yılında milletvekili seçildiğinde çocuklarını etrafına topladı ve şöyle dedi: "Artık ben sizin değil, halkın malıyım."

22. dönem TBMM'de verilen toplam 23 bin soru önergesinin yaklaşık 7 bini Öğüt'ün imzasını taşıyor. Bölgenin tüm sorunlarını yakından takip ediyor ancak konu eğitim olunca daha gayretli çalışıyor. "Kur'an'ın ilk emri 'oku'dur. Okumak ve okutmak, insanları cehaletten kurtarmak hem dinimizin hem insanlığın emridir." diyor. Geçen yıl Doğu'daki okulların ısınma sorunlarını gündeme getirmek için TBMM'de elinde tezekle basın toplantısı düzenledi. Bu girişim sayesinde okullara 15 milyon YTL ek ödenek aktarıldı.

Öğüt, iktidar partisiyle iyi bir diyalog kurmuş. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i 22 genel müdürüyle birlikte Ardahan'a gitmeye ikna etmiş. Çelik, ilin sorunlarını yerinde görmüş. Öğüt'ün hedefi, seçim bölgesinde AB standartlarında yaşam koşulları oluşturmak. Geçtiğimiz yıl yaptığı bir araştırma, bölgenin içinde bulunduğu durumu ortaya koyuyor: "Doğu Anadolu'daki 16 ilde yaşayan toplam 6,5 milyon insandan 2,5 milyonunun tuvaleti, 1,8 milyonunun banyosu yok. Bu ihtiyaçları ya dışarıda ya da evlerin ahırında gideriyorlar." Öğüt, seçim bölgesinde gördüğü manzaralar karşısında gözyaşlarını tutamadığını belirtiyor: "Tek odalı evlerde hayvanlarla birlikte yaşayan insanları, su taşımaktan omuzları yara olmuş kadınları, kar üstünde ellerinde tezeklerle okula giden çocukları görüyorum. Oturup ağlıyorum." Öğüt, geçen 5 yılda bu manzaraların azaldığını belirtiyor. AK Parti iktidarının köylerin yol ve su sorunlarını gidermek için yürüttüğü KÖYDES projesini yüzde 50 oranında başarılı buluyor. Ancak gelir dağılımındaki dengesizliğin bir çırpıda ortadan kalkması mümkün değil. Geçen yıl yaşadığı bir olayı şöyle anlatıyor: "Ardahan'ın köylerinde vatandaşların dertlerini dinliyordum. Bir ev gördüm, bir yanı çökmüş. İçine girdim tek oda, evin fertleri oturmuş yemek yiyorlar ama sofrada sadece ekmek ve peynir var. Odanın bir köşesinde bir inek bulunuyor. Gözyaşlarımı tutamadım. Aynı günün akşamı bir arkadaşımın oğlunun düğünü için Hilton Oteli'ne gitmem gerekiyordu. Birkaç saat sonra uçakla döndüm, akşam düğüne yetiştim. Düğündeki şatafatı görünce, aklıma sabah köydeki manzara geldi. Lokmalar boğazımda kaldı, yutamadım. O gün sabaha kadar gözüme uyku girmedi."

Amacım, Allah'a kulluk, insana hizmet

CHP'li vekil, yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilmek için beslenmesine dikkat ediyor. Ardahan'ın balını, yağını ve peynirini bol bol yiyerek dinç kalmaya çalıştığını söylüyor. "Çalışmayı çok seviyorum, hayatımda hiç havlu atmadım." diyor. Başarısının sırrını 'herkesle iyi diyalog kurmak' şeklinde açıklıyor. Hayattaki amacını ise "Allah'a kulluk sorumluluğunu yerine getirmek için insanlara hayırlı hizmetler yapmak" olarak özetliyor. Bu konuda özellikle eşinden büyük destek görüyor. Hafız olan eşinin, iyi bir Zaman gazetesi okuru olduğunu sözlerine ekliyor.

CHP'nin vekil çıkaramadığı 36 vilayete de bakıyor

Ensar Öğüt, 22 Temmuz seçimlerinde Ardahan'da partisinin oy oranını yüzde 20'den yüzde 30'a çıkarttı. Oysa 16 ilin toplamındaki CHP oyu yüzde 9'un altına düşmüştü. CHP'nin bölgedeki toplam vekil sayısı sadece 3. CHP'nin geçen yasama döneminde Türkiye genelinde 25 ilde milletvekili bulunmazken, bu dönem sayı 36'ya çıktı. Öğüt, partisinin vekil bulunmayan tüm illerdeki sorunları gündeme getirme misyonunu da üstlenmiş. İl ve ilçe başkanları aracılığıyla sorunları TBMM gündemine getiriyor. Öğüt, CHP'nin Doğu'daki başarısızlığının partiden değil, aday gösterilen isimlerden kaynaklandığı görüşünde.

Zaman
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2007 Salı 16:46:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?