16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Hukuki karmaşa sürüyor

Anayasa Mahkemesi kararı, seçimden sonra yeni Meclis, yeni cumhurbaşkanı seçimi ve referandum nedeniyle tam bir karmaşa yaşanacak. Özellikle de 367 konusunda... Anayasa hukukçularına göre, mahkemenin son kararı "topu taca atmak" oldu.

11. Cumhurbaşkanını, mevcut anayasa maddesi yürürlükte olduğu için 22 Temmuz'da yenilecek meclis seçecek. Bu durumda daha önce Anayasa Mahkemesi'nin aldığı 367 şartı gündeme gelecek. Meclis'in üçte iki çoğunluk, yani 367 toplantı yeter sayısını bulması gerekecek.

Bu durumda Meclis'te uzlaşma şart... 30 gün içinde cumhurbaşkanı seçilemediği taktirde, parlamento seçimleri yenilenmek zorunda kalabilir.

367 ŞARTI ZORLAYACAK

Eski Adalet Bakanı ve hukukçu Hikmet Sami Türk de 367 düğümünü hatırlattı. Türk, "Yeni Meclis’in cumhurbaşkanını üçte iki çoğunluk, yani 367 toplantı yeter sayısı aramak suretiyle seçmesi gerektiğini belirtti. Türk “Bu noktada uzlaşma olmazsa Meclis yenilenmek durumunda kalabilir” dedi.

‘HUKUKİ KAOS SÜRÜYOR’

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu ise ret kararının bağlayıcı ve uyulmasının zorunlu olduğunu anımsatarak, eleştirilerin gerekçe yayınlanınca yapılabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde toplantı yeter sayısının 367 olduğunun kesinleştiğini belirten Yüzbaşıoğlu, "Cumhurbaşkanını yeni meclis mi, yoksa halk mı seçecek? Kaos bu noktada... İptal kararı bu hukuki kaosu çözerdi. Meclis 367’yle seçerdi. Başvuru reddedilince hukuki kaos devam ediyor” dedi.

TOP TACA ATILDI

Anayasa Mahkemesi’nin karmaşayı gidermeyerek, topu taca attığını savunan Yüzbaşıoğlu, “Çok bilinmeyen var. 40 gün içinde cumhurbaşkanı seçilmeli... Eylül başlarında yeni cumhurbaşkanı seçilmeli... Seçilmezse derhal seçimler yenilenir” görüşünü savundu.
Ajanslar
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2007 Cuma 03:09:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?