19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Hükümet dövülen işçileri hatırladı

Başesgioğlu'ndan Kazak Çalışma Bakanı'na "dayak" mektubu ...Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Kazakistan Çalışma Bakanı’na bir mektup göndererek, yurt dışındaki Türk girişimcilerinin ve çalışanlarının can ve mal güvenliği her şeyin önünde geldiğini, bunun için gerekli tedbirlerin ivedilikle alınacağına inandığını kaydetti. Öte yandan Kazakistan'daki Türk işçilerinin dövülme olayı CHP tarafından TBMM gündemine taşındı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kazakistan’ın Tengiz bölgesinde 20 Ekim’de özel bir şirkette çalışan Türk işçilere yönelik Kazak işçiler tarafından yapılan saldırıya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. Olayın yaşandığı ilk andan itibaren Almatı Büyükelçiliği Çalışma Müşavirliği’nin, gerekli tüm girişimleri yaptığı ve konunun titizlikle takip edildiği ifade edilen açıklamada, saldırı sonrasında 280 işçinin çeşitli şekillerde yaralandığı ve Türkiye’ye getirilerek özel bir hastanede tedavi edildiği kaydedildi. 28 işçinin tedavisinin sürdürüldüğü, ancak kaygı verici bir durumları bulunmadığı vurgulanan açıklamada, tedavisine Kazakistan’da devam edilen bir işçi için bu ülkeye bir beyin cerrahı profesörün gittiği bildirildi. Açıklamada, söz konusu işçinin Türkiye’ye getirilerek tedavisine burada devam edileceği kaydedildi.
Açıklamada, söz konusu şirkette çalışan işçilerden şimdiye kadar 1150’sinin Türkiye’ye döndüğü, 70’nin daha bugün ülkeye dönmesinin beklendiği belirtildi.

BAŞESGİOĞLU’NDAN MEKTUP 

Açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu’nun da Kazakistan Çalışma Bakanı’na bir mektup göndererek, saldırıdan duyduğu üzüntü ve kaygısını dile getirdiği belirtildi. Başesgioğlu mektubunda, "Bizi derinden yaralayan bu olayın kardeş ülke olarak gördüğümüz ülkenizde gerçekleşmiş olması üzüntümüzü daha da artırmaktadır. Yurt dışındaki Türk girişimcilerinin ve çalışanlarının can ve mal güvenliği her şeyin önünde gelmektedir. Bu güvenin en üst seviyede sağlanması için gerekli tedbirlerin ivedilikle alınacağına inanıyorum" dedi.

Kazakistan'daki kavga TBMM gündeminde

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Kazakistan'da çıkan kavga nedeniyle bölgedeki 1300 Türk vatandaşının ölüm korkusuyla karşı karşıya kaldığını belirterek, “Bu olaya karşı Hükümet niçin duyarsız ve tepkisiz kalmıştır?” diye sordu.


Arıtman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, ENKA şirketinin Kazakistan'ın Tengiz bölgesindeki şantiyesinde çalışan Türk işçilerin, Kazak işçilerinin saldırısına uğradığını anımsattı.

Kazakistan'daki Türk işçilerin ve vatandaşların güvenliğinin sağlanması konusunda Türk hükümetinin duyarsız olduğunu ileri süren Arıtman, büyükelçiliğin girişimleri sonucu bölgeye gönderilen özel timin, Türklerin kampını değil, diğer kamptaki Amerikalıları koruma altına aldığını iddia etti.

Kazakistan'da Türk işçilerini koruyacak hiçbir güvenlik önlemi olmadığını savunan Arıtman, “Kazakistan'daki 400 vatandaşımızın dövülmesine, darp edilmesine, gasp edilmesine, çalışma özgürlüklerinin engellenmesine neden olan, bölgedeki 1300 Türk vatandaşının ölüm korkusuyla karşı karşıya kalmasına neden olan bu olaya karşı hükümet niçin duyarsız ve tepkisiz kalmıştır?” diye sordu.

Bu tür saldırılara karşı Hükümetin politikasını öğrenmek isteyen Arıtman, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Yurt dışındaki işçiler konusunda Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığının daha etkin bir politika izlemesi gerektiğini düşünüyor musunuz? Bu işçilerimizin mağduriyetini gidermek için ne yapacaksınız? Kazakistan Hükümetinden, Türk işçilerini darp ve gasp eden Kazakların yakalanıp adli makamlara sevk edilmesi talebinde bulunulmuş mudur? Kazakistan Hükümetince bunun gereği yerine getirilmiş midir?

Kazakistan'daki bu olayda hükümetin Türk vatandaşlarını ve Türk şirketlerini sahiplenmemesi, yurt dışında ihale alıp iş yapacak Türk şirketlerinin ve Türk vatandaşlarının ciddi endişe ve çekincelere uğramalarına neden olacak mıdır? Hükümet olarak bir daha bu tür olayların yaşanmaması için ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz?”




anka/aa
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2006 Cuma 12:03:28
Güncelleme :27 Ekim 2006 Cuma 13:01:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?