28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Hükümet ombudsmanlıkta kararlı

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Haziran ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde olduğu şeklindeki değerlendirmelerin doğru olmadığını belirterek, "Tabii petrol fiyatlarındaki artışı da buna ilave ederseniz, böyle bir sonucun ortaya çıkması bizim açımızdan sürpriz olmamıştır. Bu beklediğimiz bir neticedir. Hatta belki de beklentimizin biraz daha altında gerçekleşmiştir" dedi. 

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yaptı. Hafta sonu Karadeniz Bölgesi'nde Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize'nin bazı bölgeleri ile Van'ın bazı ilçelerinde sel ve heyelan meydana geldiğini kaydeden Bakan Çiçek, bazı vatandaşların hayatlarını kaybettiğini, birçok vatandaşın ise mal kaybına maruz kaldığını kaydetti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın bölgede incelemelerde bulunduğunu hatırlatan Çiçek, Özak'ın hala bölgede incelemelerde bulunduğunu söyledi. İlk gündem maddesi olarak bu konuyu ele aldıklarını kaydeden Çiçek, acil ihtiyaçları karşılamak üzere bölgeye 1.5 trilyon lira gönderildiğini açıkladı. Valilikler tarafından hasar tespit çalışmalarının yürütüldüğünü kaydeden Çiçek, vergi, sigorta ve banka kredileri gibi konularda ne gibi kolaylıklar yapılabileceğinin ele alınacağını ve bu çerçevede vatandaşlar için bazı kolaylıklar getirileceğini söyledi. 

4. yasama yılının sona erdiğine işaret eden Çiçek, toplantıda bu yasama yılının bir değerlendirmesinin yapıldığını ifade etti. TBMM'nin, ilk 3 yasama yılında olduğu gibi 4. yasama yılında da çok özverili çalışmalar yaptığını vurgulayan Çiçek, 139 yasa tasarının bu yasama yılında yasalaştığını, bunun da TBMM'ye gönderilen yasa tasarılarının yüzde 80'ine tekabül ettiğini bildirdi. Toplantıda 5. yasama yılı başladığında biran önce çıkarılması arzu edilen tasarıların da ele alındığını dile getiren Çiçek, bunların arasında bulunan Kaçakçılık Kanunu'nun imzaya açıldığını belirtti. Bu tasarının Ceza Yasası'nı uyumu açısından yıl sonuna kadar çıkarılması gerektiğini kaydeden Çiçek, özellikle petrol kaçakçılığı konusunda güncel ihtiyaçları karşılayabilmesi açısından bu yasanın gözden geçirilmesine ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi. 

Türkiye'deki öğretmen açığını kapatabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı'nın sözleşmeli öğretmen ataması yaptığını hatırlatan Çiçek, bu öğretmenlerin sözleşmelerinin esas itibarıyla 10 aylık olduğunu, 10 aylık sürenin de Haziran sonu itibariyle dolduğunu kaydetti. Maliye Bakanlığı'nın Temmuz ve Ağustos aylarında sözleşme yapılmadığı için herhangi bir ödeme yapılamayacağını açıkladığını hatırlatan Çiçek, "1 Eylül itibariyle yeni bir sözleşme yapılacaktı. Bugün Bakanlar Kurulu'nda bunu öne çekmiş olduk. Dolayısıyla 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere sözleşmeler yenilenecek. Bu karar 18 bin kişiyi ilgilendiriyor. 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere sözleşmeler 12 aylık yapılmış olacaktır. Dolayısıyla Maliye Bakanlığı'nın bu yönde almış olduğu kararı 2 ay önceden başlatmış oluyoruz. Bu öğretmenlerimiz herhangi bir hak kaybına maruz kalmayacaklar" diye konuştu.

"TOPLANTIDA ORTADOĞU'DAKİ GELİŞMELER DE ELE ALINDI"
SSK ve Bağ-Kur'a borcu olan vatandaşların borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili daha önce bir kanun çıkarıldığını hatırlatan Adalet Bakanı Çiçek, bu kanunla verilen sürenin 30 Haziran'da dolduğunu belirtti. Bağ-Kur'lu 849 bin vatandaşın borçlarını yeniden yapılandırmak için başvurduğunu söyleyen Bakan Çiçek, 7.3 milyar YTL tutarında borcun yeniden yapılandırdığını ifade etti. Çiçek, şu ana kadar 1.3 milyar YTL'nin tahsil edildiğini açıkladı. SSK'da ise 300 bin vatandaşın başvurduğunu kaydeden Çiçek, yapılandırılan borç miktarının 3.2 milyar YTL, tahsil edilen borç miktarının ise 240 milyon YTL olduğunu bildirdi. Çiçek, toplam 1 milyon 149 bin kişinin yeniden yapılandırmadan istifade için başvurduğunu, yapılandırılan borç tutarının 10.5 milyar YTL, tahsil edilen miktarın ise 1 milyar 540 milyon YTL olduğunu açıkladı. Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin Bakanlar Kurulu toplantısında iletişim sektöründeki gelişmelerle ilgili bilgi sunduğunu belirten Bakan Çiçek, bu sektörde yaşanan gelişmeler ve önümüzdeki dönemde alınması gereken tedbirlerle ilgili bir sunum yapıldığını kaydetti. 

Toplantıda Ortadoğu'daki gelişmelerin de ele alındığını ifade eden Bakan Çiçek, Başbakan Erdoğan'ın yaptığı görüşmelerle ilgili bilgi sunduğunu, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün ise yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Gül'ün yarın ABD'ye gideceğine işaret eden Çiçek, burada yapılacak görüşmelerin ana gündem maddesinin de Ortadoğu'daki gelişmeler olacağını açıkladı. Bölgedeki her gelişmenin Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğine işaret eden Çiçek, Türkiye'nin bu defa konuya müdahil oluşunun, tarafların isteği üzerine gerçekleştiğine dikkat çekti. Arzu edilmeyen durumlar yaşandığ alındığını dile getiren Çiçek, bunların arına işaret eden Çiçek, bir taraftan bir askerin kaçırıldığını, öbür taraftan da ilk defa bakanların ve mahalli yöneticilerin tutuklandığını anlattı. Bunun ortaya koyduğu orantısız bir tepkinin söz konusu olduğunu dile getiren Çiçek, "Öbür taraftan zaten zor şartlarda yaşayan Filistin halkının elektrik santralleri dahil olmak üzere bir kısım altyapı tesisleri tahrip edilmiştir. Dolayısıyla tırmanan bir gelişme söz konusu. Türkiye iki tarafla da ilişkisini sürdüren bir ülke olarak bunun biran önce durdurulması, şu ana kadar olabildiğince elde edilen kazanımların ortadan kalkmasıyla sonuçlanabilecek gelişmelerin durması için tarafların isteği üzerine iki tarafla ve konuyla ilgili başka ülkelerle de görüşmelerini sürdürüyor. Ümit ederiz ki bu ihtilaf belli bir noktada durdurulur" şeklinde konuştu. 

Adalet Bakanı Çiçek, hükümet olarak yaz döneminde nasıl bir çalışma yapacakları konusunda da genel bir değerlendirme yaptıklarını açıkladı. Bakan Çiçek, açıklamalarının sonunda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Çiçek, Marmara Bölgesi'ndeki bazı illerle yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili bir soru üzerine Enerji Bakanı Güler'in bu konuda Kurul'a bilgi verdiğini kaydetti. Bir daha bu sıkıntıların meydana gelmemesi için alınması gereken tedbirler üzerinde Enerji Bakanlığı'nın çalıştığını bildiren Çiçek, Türkiye'ye resmi kanallarla iletilen ve özel sektör kanalıyla iletilen elektrik olduğuna işaret ederek, "Bunun değişik zaman dilimleri içindeki fiyat farklılıkları var. Bütün bunlar dikkate alındığında geçmişte yaşamadığımız bir sıkıntıyı yaşadık. Enerji Bakanlığı çok yönlü olarak bu tedbirler üzerinde çalıştığını bugün ifade etti" diye konuştu.

"HÜKÜMET OLARAK ORTAYA KOYDUĞUMUZ HEDEFLERDEN VAZGEÇMİŞ DEĞİLİZ"
Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Haziran ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde çıktığının hatırlatılması üzerine ise, "Bizim açımızdan beklenenin üzerinde bir rakam açıklanmış değil. Son zamanlarda para piyasalarında dış şartlara bağlı olarak meydana gelen bir dalgalanma var. Bunun içeride yarattığı psikolojik bir tesir var. Şimdi alınan tedbirlerle bu işin ateşi sönmüş gözüküyor. Ancak biz hükümet olarak ortaya koyduğumuz hedeflerden vazgeçmiş değiliz. Tabii petrol fiyatlarındaki artışı da buna ilave ederseniz, böyle bir sonucun ortaya çıkması bizim açımızdan sürpriz olmamıştır. Bu beklediğimiz bir neticedir. Hatta belki de beklentimizin biraz daha altında gerçekleşmiştir, diye değerlendirmemiz de mümkündür. Ancak hem Merkez Bankası'nın ortaya koyduğu hedefler hem de hükümetimizin ortaya koyduğu hedefler açısından baktığımızda zaman zaman bu süreçte inişler çıkışlar olabilmektedir. Ama esas itibariyle nihai noktada neyi düşünüyorsak o noktadaki kararlılığımızdan vazgeçmemiş olmamız gerekmektedir. Hem bütçe disiplininden hem de uygulanan para politikaları başta olmak üzere, mali politikalardan vazgeçmemiz kesinlikle söz konusu değil. Enflasyon en fazla önem verdiğimiz konudur. Zaman içinde beklenen hedefe doğru bir düşüş söz konusu olabilecektir. Bunu geçici bir durum olarak değerlendiriyoruz. Zaten Merkez Bankası alınması gereken tedbirleri kendi alıyor. Esasen olumlu sonuçların alınmasında siyasi kararlılık önemlidir. Bu kararın arkasında hükümet ne kadar duruyor ne kadar durmuyor neticeyi tayin edecek budur. Biz kararlılığımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde meyvelerini birlikte göreceğiz" açıklamasını yaptı. 

Bakan Çiçek, Ombudsmanlık Yasası'nın Cumhurbaşkanı tarafından veto edildiğinin hatırlatılması ve bu konuda nasıl bir yol izleneceğinin sorulması üzerine bu kanun tasarısını hazırlarken anayasaya aykırılık yönünü de düşündüklerini söyledi. Tasarı hazırlanırken pek çok hukukçudan görüş aldıklarını hatırlatan Çiçek, "Bizim yönümüzden bakıldığında bir anayasaya aykırılık söz konusu değil. Çünkü kamu denetçisinin yaptığı iş neticede bir yargılama faaliyeti değil. Nihai bir karar veriyor değil. Sonuçta idareyle vatandaş arasındaki ihtilaflara bir anlamda dostane bir çözüm bulmak adına tavsiyelerde bulunan bir kurumdur. Bu nedenle bizim yönümüzden bir anayasaya aykırılık söz konusu değildir. Sayın Cumhurbaşkanı'nın takdiri o yöndedir. Meclis açıldığında yasayı aynen parlamentodan geçirip yasalaşması için kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu yasayı önemsiyoruz. Bunun çıkmasında sayısız faydalar var. Bu bir tartışma konusu olabilir. Bizim yönümüzden anayasaya aykırılık gözükmüyor" şeklinde konuştu. 

Çiçek, sel felaketinin yaşandığı bölgelerde mağdur olan vatandaşlara ne tür yardımlar yapılacağı sorusu üzerine bölgeye acil olarak bir miktar para gönderildiğini belirterek, gerekirse tekrar gönderilebileceğini söyledi. Her bakanlığın, kendi yönünden vatandaşların durumunun iyileştirilmesi bakımından ne yapılması gerekiyorsa yapabileceğini kaydeden Çiçek, vilayetlerde bu çalışmaların yapıldığını belirtti.
.
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2006 Salı 00:08:15
Güncelleme :4 Temmuz 2006 Salı 00:45:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?