15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Hükümetin dokunulmazlık çıkmazı

Son olarak 8 askerin PKK tarafından kaçırılmasından sonra onları almak üzere Kuzey Irak'a giden üç DTP'li hakkında fezleke hazırlanmasıyla birlikte, DTP'lilerin dokunulmazlıklarının ne zaman kaldırılacağı tartışmaları başladı.

DTP'nin kapatılmasına olumlu bakmayan AKP, DTP'li milletvekilliklerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına da taraftar görünmüyor. Geçen beş yıllık iktidarı döneminde CHP'nin tüm baskılarına direnen AKP, ne AKP'lilerin ne de CHP'lilerin dokunulmazlıklarını kaldırmaya yanaşmadı. Anayasa-Adalet Karma Komisyonu, tüm dosyalar için “dönem sonuna ertelenmesi” kararı aldı.

HÜKÜMETİN ÇIKMAZI

DTP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının AKP'yi hem içerde hem de dışarıda sıkıntıya sokacağı düşünülürken, AKP'nin, muhalefet partilerinin bu yönde baskıyla karşılaşsa da bunu kolay kolay göze almayacağı ifade ediliyor.

Meclis aritmetiğine göre, AKP'nin destek vermemesi durumunda DTP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması mümkün olmayacak.

DTP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması, AB baskısına yol açarken Hükümet'in bu dönemde AB ile ilişkilerde böyle bir sorun yaşamak istemeyeceği belirtiliyor.

Öte yandan 2009 yılı Mart ayında yapılması beklenen yerel seçimler öncesi AKP'nin böyle bir adım atmasının, doğu illerindeki durumunu sıkıntıya sokabileceğine dikkat çekiliyor. 22 Temmuz seçiminde, DTP'yi geride bırakarak, büyük bir farkla Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde birinci parti olan AKP'nin, “umut” imajını yaralamak istemediği belirtiliyor.

DOKUNULMAZLIKLAR BİR BAŞKA BAHARA

Halen Meclis Anayasa Komisyonu'nda bulunan 53 milletvekiline ait 76 dokunulmazlık fezlekesinin görüşmelerinin yeni yıla sarkması kaçınılmaz görünüyor.

PKK tarafından kaçırılan 8 askeri almak üzere Kuzey Irak'a giden DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan ve DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik ile ilgili dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin fezlekelerin Başbakanlığa gitmesinden sonra Meclis'e gelse bile görüşülmesi bu sefer de yeni anayasa engeline takılacak.

AKP tarafından hazırlanan yeni anayasa taslağının Aralık ayından itibaren tartışılmaya başlanmasıyla birlikte, Anayasa-Adalet Karma Komisyon'un, karar vermek için dokunulmazlık konusundaki hükümlerde de değişikliğin olup olmayacağının netleşmesini bekleyeceği belirtiliyor. Bu durumda dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili kararın kısa vadede alınması beklenmiyor.

anka
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2007 Pazar 12:39:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?