22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Hükümet'te 10 milyar $'lık alarm

Hükümet, Libananco'nun 10 milyar dolarlık tahkim davası için "alarma" geçti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Güney Kıbrıslı Libananco şirketi hakkında çeşitli belgelere ulaştıklarını belirterek, "Bu konuda korkumuz yok. hazırlıklarımızı sürdürüyoruz" dedi.

ÇEAŞ ve Kepez santrallerine, el konması ile zarara uğradığını öne süren Libananco şirketinin Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıklarını Çözüm Merkezi'ne (ICSID) açtığı 10 milyar dolarlık davada tahkim heyeti oluştu. Konuya ilişkin ANKA'nın sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Libananco şirketi hakkında incelemelerin sürdüğünü bu konuda önemli belgelere ulaştıklarını söyledi. Bakan Güler, "Bu konuda hukuki çalışmalarımız sürüyor. Bakanlık avukatlarının yanı sıra dışardan da hukuk desteği aldık. Bu konuda korkumuz yok. Hazırlıklarımız sürüyor" diye konuştu.

Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu en büyük tahkim davasında Hükümet çalışmalarına hız verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bütün kamu kurum ve kuruluşları ÇEAŞ ve Kepez'e ilişkin ellerindeki bütün belgeleri Enerji Bakanlığı'na gönderdi. Bu dava için yurtdışından da avukata başvuruldu.

TAHKİM KURULU OLUŞTU

Libananco şirketinin açtığı tazminat davasına bakacak tahkim heyeti de oluştu. Heyette, Singapurlu Michael Hwang, İngiliz Sir Franklin Berman QC ve Kanadalı Henri Alvarez bulunuyor. Türkiye'nin savunmasında, Güney Kıbrıs'ı tanımadığını gerekçe göstermesi bekleniyor.

Uluslararası tahkim alanında "Köpekbalığı" lakabıyla tanınan Crowell&Moring Hukuk Firması'ndan Libananco'nun avukatı Stuart H. Newberger ise, "Hükümetin ÇEAŞ ve KEPEZ'in malları ile gelirlerine el koymasından üç yıl sonra, uluslararası hukukun kabul edilemez ihlallerine karşı bir cevap vermek zorunda olduğunu" söyledi. Tahkim heyetinin ilk kararını 2007 yazında vermesi bekleniyor.





anka
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2007 Salı 13:56:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?