24
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

Hükümet'ten askerin 'terör birimi' talebine red

Hükümet, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, Başbakanlık bünyesinde terörle mücadele birimi kurulması yönündeki talebine, "Şu anda yeni bir teşkilatlanmaya gerek görmüyoruz" yanıtını verdi.

Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısının ana gündem maddesi, Türkiye ve dünyada yaşanan terör eylemleri oldu. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek toplantının ardından yaptığı açıklamada, terör saldırılarına karşı tedbirler alınacağını ve bu konuda başlayan çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını söyledi.

Belli aralıklarla güvenlik zirveleri toplandığını da anımsatan Çiçek, Başbuğ'un talebi hatırlatılması üzerine de şöyle konuştu: "Ayrı bir bütçesi ve tüzel kişiliği olan yapı yerine, şu anki yapıyla bu işin yürütülmesinde yarar vardır. İçişleri Bakanlığı başkanlığında yapılan koordinasyon Başbakan'ın başkanlığında sürdürülebilir. Geçmişte OHAL valiliği ihdas edildi. Ne kadar faydalı oldu? Bu konuda ihtiyaç koordinasyonun daha hızlı yapılmasıdır. Yeni bir teşkilatlanmaya ve model ihdasına şu anda gerek görmüyoruz." Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın, TBMM'nin açılacağı tarihe kadar belirli bir noktaya getireleceğini de ifade eden Çiçek, "Son zamanlarda bazı Avrupa ülkelerinde de terörle mücadele konusunda düzenleme ihtiyacı duyuyorlar ve bu ülkelerden bazıları geçmişte bizim mücadelemizi insan hakları ihlali olarak niteliyorlardı. Hariçten gazel okuyorlardı. Ama ateş düştüğü yeri yakıyor" diye konuştu.

İçişlerine karışmaya niyetimiz yok
Çiçek, Türkiye'nin PKK'ya karşı sınır ötesi harekat gerçekleştirmesi konusunda Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin, "Harekatı kabul etmeyiz" açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Bizim kimsenin içişlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Ama Türkiye'nin içişlerine yönelik dışarıdan tehdit geliyorsa bunu bertaraf etmek de görevimiz" yorumunu yaptı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2005 Salı 09:56:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?