19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Hükümetten orduya siyasi direktif

Hükümet Kuzey Irak’a yönelik olası bir sınır ötesi harekatın planlama ve hazırlıkları için Genelkurmaya, siyasi direktif verdi. Genelkurmay’ın yanı sıra Dışişleri Bakanlığı da olası harekatın politik risklerini belirlemek amacıyla ayrı çalışma yapacak. 

Terör eylemlerinin tırmanmasının ardından toplanan güvenlik zirvelerinde, özellikle askerlerin diplomatik ve askeri yönden PKK’nın Kuzey Irak’taki varlığının sona erdirilmesi için Irak ve ABD nezdinde baskı yapılması, sonuç vermezse tek yanlı askeri harekata girişilmesi önerileri değerlendirildi.

Bakanlar Kurulu’nda da, bu görüş ve öneriler masaya yatırıldı. Toplantıda Genelkurmay Başkanlığı’na olası bir sınır ötesi harekatın planlaması için “siyasi direktif” verilmesi kararlaştırıldı. Bu emir doğrultusunda Genelkurmay çalışmalarına başladı.

PKK K.Irak’tan temizlenmeli’
Genelkurmay, bölgedeki PKK hedeflerini, bunlara yönelik harekat şeklini ve olasılık planlamaları ile askeri risklerini belirleyerek, oluşturduğu seçenekleri hükümete sunacak. Dışişleri Bakanlığı da, Türkiye’nin tek yanlı bir harekata girişmesinin getireceği politik riskleri içeren ayrı bir çalışma yürütecek.

Ancak Ankara’nın böyle bir harekata Genelkurmay Başkanı’nın değişeceği Ağustos Şûra’sından önce girişmesinin zor olduğu belirtiliyor.


NTV
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2006 Salı 05:59:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?