22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

İbre erken seçimi gösteriyor

Genelkurmay Başkanlığı'nın laiklik çıkışı ile hükümetin verdiği sert yanıt, uzun süredir gündemde olan erken seçim olasılığını yükseltti. Başbakan Tayyip Erdoğan, dün kurmaylarıyla yaptığı görüşmede, "Erken seçime hazır olun" talimatını verdi. AKP kulislerinde de erken seçim tarihi olarak temmuz ayı konuşulmaya başlandı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın da, "olası bir erken seçim için tüm hazırlıkların tamam olduğunu" söyledi.

CHP'nin cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun yok sayılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasının ardından Genelkurmay'ın sert açıklaması ile hükümetin sert yanıtı, erken seçimi Ankara'nın en önemli gündem maddelerinden biri haline dönüştürdü. 


DYP lideri Ağar, dün, "2005'ten beri erken seçim olmasını seslendiriyoruz. Demokrasilerde nihai çözüm millettedir. Temel çözüm her zaman seçimdir" açıklamasını yaptı.

ANAP Genel Başkanı Mumcu da, dünkü basın toplantısında, "Derhal seçim. Hemen seçim. Bu krizden çıkmanın yegâne yolu seçimdir. Geç kalınmıştır. Kim Çankaya'ya çıkmak istiyorsa seçim sürecinde adaylığını ilan etsin. Demokrasiyi kurtarmanın yolu budur" dedi.

Erdoğan'dan talimat 

Başbakanlık Konutu'nda dün gün boyu kurmaylarıyla Genelkurmay bildirisi ve CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığı cumhurbaşkanlığı seçim sürecini değerlendiren Erdoğan da, "Erken seçime hazırlıklı olun. Süreci bekleyeceğiz, zaten bu süreç durdurulamaz. Anayasa Mahkemesi olumsuz karar verirse seçime gidilir. Olumlu karar verirse de seçim yakın olabilir. Erken seçimde yine biz kazançlı çıkarız. Diğer partiler bize göre daha hazırlıksız. Bu olaylardan sonra barajı aşan parti ikiyi geçmez" değerlendirmesinde bulundu.

'Sürece girildi' 

CHP İstanbul Milletvekili Bülent Tanla da "Türkiye seçim dönemine girdi. Bunu artık germemek lazım" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ise bir soru üzerine bu konuda parti yetkililerinin karar vereceğini söylemekle yetinirken, AKP Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül, kararı hükümetin alacağını ve beklemek gerektiğini söyledi.

Yüksek Seçim Kurulu: 57 güne bakarız

Milliyet'e konuşan YSK Başkanı Muammer Aydın, "Mevzuata göre seçim takvimi 3 ay 15 gün sürüyor. Olağan takvim 20 Temmuz'da başlıyor, 4 Kasım'da bitiyor. Bizim bu süreyi kısaltma yetkimiz var. 3 ay olur, 2.5 ay olur. Eksiğimiz gediğimiz yok" dedi.
Milliyet İnternet
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2007 Pazar 08:29:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?