18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

İçişleri Bakanı Aksu'ya suikasti İngilizler önledi

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Irak'a komşu ülke bakanlarının yaptığı bir çalışma çerçevesinde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gitti. Aksu, Riyad'da bulunurken İngiliz gizli haberalma teşkilatı MI5'a ilginç bir bilgi geldi. Gelen bilgiye göre teröristler, Abdülkadir Aksu'nun Türkiye'ye dönüşünde bineceği uçağa bomba koyacaklar.

İngilizler, bu bilgiyi anında Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) iletti. El Kaide'nin çeşitli ülkelerde saldırılarını yoğunlaştırdığı bir dönemde gelen bu istihbarat MİT tarafından geciktirilmeden Riyad'da bulunan İçişleri Bakanı Aksu'ya aktarıldı. Bakan Aksu da yanında bulunan Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Nayif bin Abdülaziz'i haberdar etti.

Suudi Bakan hemen ülkesindeki güvenlik birimlerini alarma geçirdi. Riyad Havaalanı'nda uçuş saatini bekleyen THY uçağı, mürettebata bile haber verilmeden Suudi güvenlik birimleri tarafından didik didik arandı. Uçakta bir şey bulunmayınca havaalanında geniş güvenlik önlemleri alınarak uçağın yolcuları izlenmeye başlandı. Bakan Aksu'nun uçağına binecek bütün yolcular büyük bir gizlilik içinden güvenlik soruşturmasından geçirildi. Yolcuların bagaja verdikleri valiz ve paketler özel cihazlarla arandı. Yolcuların yanlarındaki eşyalar da X-Ray cihazlarında dikkatlice incelendi.

Elde edilen ter türlü bilgiyi Aksu'ya aktaran Suudi Bakan, Nayif bin Abdülaziz 'ne olur ne olmaz' diyerek kendi uçağını teklif etti. Bakan Aksu bunun şüphe yaratacağını ifade ederek Suudi Bakan'ın jestini kabul etmedi. Bakan Aksu, MI5 ihbarını uçak İstanbul Atatürk Havalimanı'na ininceye kadar hiç kimseye, eşine bile söylemedi.

Aksu'nun bu olayla ilgili olarak yakınlarına, 'Kimseye özellikle de yolculara bir şey hissettirmemek için sürekli espriler yaptım. Uçak havaalanına indikten sonra derin bir oh çektim' dediği öğrenildi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, İstanbul'a geldikten sonra da uzun süre gizli tutulan ihbarı öğrenen AKŞAM'ı doğruladı. Aksu, o günlerdeki hassasiyet nedeniyle gizli tutulan ihbarın global teröre karşı, gizli istihbarat servisleri arasındaki dayanışma ve bilgi paylaşımının iyi bir örneği olduğunu söylemekle yetindi.

Öte yandan, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, geçtiğimiz şubat ayında Riyad'dan dönerken içinde bulunduğu THY uçağına bomba ihbarı yapılmıştı. THY'nin Riyad-İstanbul seferini yapan TK 1245 sefer sayılı uçak, Atatürk Havalimanı'na inmek üzereyken, İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü'ne telefonla yapılan bomba ihbarı asılsız çıkmıştı.

Akşam
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2005 Salı 13:12:35
Güncelleme :16 Ağustos 2005 Salı 13:17:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?