18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

'İHD insan haklarını savunmuyor'

**İnsan Hakları Derneği'nin kuruluş sürecinde çalışan İlhan Erdost, Akın Birdal'ın İHD Genel Başkanlığı'nı koruyarak etnik ağırlıklı bir siyasi partiden milletvekili adayı olması üzerine üyelikten ayrıldığını söyledi.

ANKARA  - Yayıncı-yazar Muzaffer İlhan Erdost , İnsan Hakları Derneği'nin (İHD), bazı yöneticilerin siyasi görüşlerinin ağır basması nedeniyle ''insan haklarını savunamaz duruma geldiğini'' söyledi.

Erdost, İHD ile ilgili tartışmalar konusunda sorularımızı yanıtladı. Erdost'a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

- İHD'yi geçmişte sizler hangi amaçlarla kurdunuz?

- İHD başlangıçta tutuklu ailelerinin kurmak istediği bir dernek olarak düşünülmüştü. 12 Eylül askeri yönetiminin sona ermesinden sonra da böyle bir derneğe gereksinim olacağı görüşü benimsendi. İnsan Haklarını Koruma Derneği önerisi ağırlık kazandı. Dernek, işkenceden cezaevlerindeki baskılara, yazar ve yayıncılardan basına yönelik baskılara, faili meçhul cinayetlere kadar etkin bir savaşım verdi.

- İHD'nin bir süre sonra çeşitli siyasi gruplar tarafından yönlendirildiği görüşlerine katılıyor musunuz?

- Ankara şubesi başkanı olduğum zaman, hangi siyasi görüşten gelirseniz gelin, ama bu derneğe siyasi görüşünüzle değil, insan hakları savunucuları olarak gelin, dedim. Her örgüt kendi adamlarını, örgütün dernekte egemen duruma gelmesi için doldurmaya başladı. Şu var ki dernek bir tüm olarak, tüm yöneticiler olarak değil, ama bazı yöneticilerin siyasi görüşlerinin ağır basmaya başlamasıyla, bu ağırlığın altında, insan haklarını savunamaz duruma geldi.

- Derneğin bugünkü durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Ben Ankara şube başkanlığından ayrıldıktan sonra İHD'nin hiçbir etkinliğine katılmadım. Akın Birdal 'ın İHD Genel Başkanlığı'nı koruyarak etnik ağırlıklı bir siyasi partiden milletvekili adayı olması üzerine üyelikten de ayrıldım. İHD ile hiçbir bağım kalmadı.

- İHD yöneticilerinin PKK'den 'silahlı örgüt' diye bahsetmesini nasıl karşılıyorsunuz?

- Eh.. silahsız örgüt olduğu ileri sürülemez doğal ki... Ama şunları bilmek de gerekiyor: Yurtlarını işgal etmiş, binlerce insanını işkencede, baskında öldürmüş, en ağır işkenceler uygulamış ve uygulayan ve ülkelerini yakıp yıkmış olan Amerika'ya karşı direnenler ile PKK'yi özdeşleştirirseniz, doğal ki 'silahlı örgüt' diyebilirsiniz.

- İHD için bugün neler yapılabilir?

- Beni hiç ilgilendirmiyor. Ben insan hakları savunucusuyum. Soyut insan haklarını değil, içinde binbir oyun, hile, canbazlık gizlenen insan haklarını değil.

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2005 Çarşamba 09:45:33
Güncelleme :10 Ağustos 2005 Çarşamba 10:19:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?