16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

İkinci sandık çok zor

Cumhurbaşkanını 22 Temmuz'da genel seçimle birlikte halkın seçmesi için hazırlanan Anayasa değişikliği paketinin kaderi Sezer'in ellerinde

AKP, seçim kararının alınmasının ardından Anayasa hamlesini Anavatan'la ortaklaşa yaptı. Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören değişiklik paketi iki partinin ortak önergesiyle dün akşam TBMM'ye sunuldu. Düzenlemelerin Cumhurbaşkanı Sezer'e takılması halinde, ikinci sandığın 22 Temmuz'a yetişmesi çok zor.
Anayasa değişiklik paketi dün muhalefet partilerine iletildi. Paket Anavatan'la AKP arasında uzun süren pazarlıklara yol açtı. Anavatan'dan "Sadece cumhurbaşkanını halkın seçmesine olanak tanıyan maddede mutabakat sağlanmıştır" açıklaması yapıldı. Bunun üzerine AKP'liler Anavatan'a giderek ikna etti. AKP, paketin bugün Anayasa Komisyonu'na getirilmesini ve hızla Genel Kurul'a taşınmasını planlıyor. Paketeki düzenlemeler şöyle:


Genel seçim dört yılda bir olacak.

TBMM'nin tüm toplantılarının ve yapacağı seçimlerin başlayabilmesi için 184 milletvekilinin katılımı yeterli olacak. Böylece, cumhurbaşkanını halkın seçmesi önerisi tek başına referanduma sunulup reddedilirse, TBMM'de yapılacak seçimde 367 aranmayacak.

Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Seçim iki turlu olacak.

Cumhurbaşkanının görev süresi yedi yıldan beş yıla indirilecek. Bir kişi iki kez cumhurbaşkanı seçilebilecek.

İlk turda adaylardan biri oyların yarısından fazlasını alamazsa iki hafta sonra ikinci tur yapılacak. Bu tura en çok oyu alan iki aday katılacak.

Cumhurbaşkanı seçiminde yetki Yüksek Seçim Kurulu'nda olacak.

Cumhurbaşkanı seçimi, cumhurbaşkanının görevinin bitmesinden önceki 60 gün içinde tamamlanacak.

Cumhurbaşkanlığına aday olabilmek için 20 milletvekilinin önermesi gerekecek. 20 milletvekili, parlamento içinden ya da dışından 40 yaşını doldurmuş, yükseköğrenim görmüş bir kişiyi aday gösterecek.

Son genel seçimde aldıkları oyların toplamı yüzde 10'u aşan partiler de bir araya gelip aday gösterebilecek.

Dokunulmazlık oyunu
Teklif metnine cumhurbaşkanına milletvekili dokunulmazlığı tanınması kuralı da konuldu. Ancak sadece CHP'ye iletilen taslakta bu hüküm yer aldı. AKP'liler farklı iki metin ortaya çıkınca, dokunulmazlık hükümlü metne sahip çıkmadı. AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, "CHP'ye yanlışlıkla taslak metin gönderilmiş" dedi. Dokunulmazlık girişiminin, muhalefetin 'Erdoğan Köşk'e çıkarsa yargılanır' tezinin ürünü olduğu öğrenildi.
Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin usullerin yasayla düzenleneceği de pakette yer alıyor. Pakete konulan bir geçici maddeyle bu amaçla seçim yasalarında yapılacak değişikliklerin, Anayasa'nın 67. maddesindeki "Seçime bir yıl kala yasalarda yapılan değişiklikler ilk seçiminde uygulanmaz" hükmünden etkilenmemesi hedefleniyor.
Bir başka geçici maddede ilk cumhurbaşkanı seçiminin 60 gün içinde yapılması öngörülüyor. Böylece Köşk seçiminin ilk turunun 22 Temmuz'da genel seçimle birlikte yapılması öngörülüyor. AKP'liler, bu hedef gerçekleşmezse ve referanduma gitmek zorunluluğu doğarsa da referandu
RADİKAL
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2007 Cuma 08:08:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?