23
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

İlginç randevu

Yeniden başlayan PKK terörünün durdurulmasına ilişkin tekliflerin tartışılacağı toplantıya, geçtiğimiz günlerde İnsan Hakları Derneği’nden istifa eden yazar Adalet Ağaoğlu’nun da aralarında bulunduğu bir grup katılacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Diyarbakır gezisi öncesinde, bir bildiri yayımlayarak PKK’ya silahlı eylemlere derhal son verme çağrısı yapan aydınlardan oluşan bir heyetle görüşecek.

Adalet Ağaoğlu (yazar), Orhan Pamuk (yazar), Ercan Karakaş (Sosyal Demokrasi Vakfı Başkanı), Mehmet Bekároğlu (Eski Saadet Partisi milletvekili), Baskın Oran (öğretim üyesi), Ali Nesin (öğretim üyesi), Jale Parla (öğretim üyesi), Osman Kavala (işadamı), Yücel Sayman (avukat) dahil 200’e yakın kişi tarafından imzalanıp kamuoyuna açıklanan ve hemen arkasından Kürt aydınları tarafından da desteklenen ‘Aydınlar Bildirisi’ne hükümetten olumlu cevap geldi.

‘AĞAOĞLU DA GELSİN’

‘Aydınlar Bildirisi’nin kamuoyuna açıklanmasından sonra çağrıya destek veren bir grup aydın, bildirinin havada kalmaması için Başbakanlık’tan randevu talebinde bulunmuştu. Başbakanlık bu talebi uygun bularak, aydınlara çarşamba günü için randevu verdi. Başbakanlık, aralarında PKK’ya destek verdiği gerekçesiyle İnsan Hakları Derneği’nden istifa eden yazar Adalet Ağaoğlu ile Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan Çoşkun ve Yeni Şafak Gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu gibi isimleri aydınlar heyetinde özellikle istedi. Başbakanlık randevusunda yeniden tırmanan PKK terörünün durdurulmasına ilişkin teklifler tartışılacak. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de katılması bekleniyor. Randevunun, Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır gezisinin hemen öncesine denk gelmesinin sadece tesadüf olduğu belirtildi.

AYDINLAR TOPLANIYOR

Başbakanlık’tan randevunun verilmesinden sonra bildiriye imza koyan aydınların bir bölümü, bugün İstanbul’da bir araya gelecek. Aydınlar, çarşamba günü Başbakan Erdoğan’a sunulacak ‘öneriler paketi’ni ele alacaklar.

Önkoşulsuz ateşkes çağrısı

15 Haziran’da kamuoyuna açıklanan bildiride şu görüşlere yer verildi:

Aşağıda imzası bulunanlar, bulunduğumuz çatışma ortamından derin bir kaygı duymaktayız. Sadece geçen ay 50’ye yakın insanımızı yitirdik. 15 yıl süren ve 30 bin civarında insanımızın kaybına yol açan, taraflarca ‘düşük yoğunluklu çatışma’ veya ‘kirli savaş’ olarak adlandırılan dönemin acıları, milyonlarca insanımızı derinden yaraladı. Artık insanlarımız ölmesin, barış içinde ve adil bir yaşam sürelim. PKK’nın silahlı eylemlere derhal ve önkoşulsuz son vermesini istiyoruz. Hükümetin, kalıcı barışın sağlanması ve herkesin demokratik toplumsal hayata katılabilmesi için gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirmesini talep ediyoruz.

Heyette yer alanlar

Adalet Ağaoğlu (yazar-İHD’den istifa etti), Prof. Gençay Gürsoy (İstanbul Tabip Odası Başkanı), Ali Bayramoğlu (gazeteci-yazar), Tayfun Mater (Bianet yöneticisi), Osman Kavala (işadamı), Yücel Sayman (İstanbul Barosu eski Başkanı), Hakan Tahmaz (ÖDP Genel Başkan Yardımcısı), Yılmaz Ensarioğlu (Eski Mazlum-Der Başkanı), Nuray Mert (gazeteci-yazar), Mustafa Karaalioğlu (gazeteci-yazar), Oral Çalışlar (gazeteci-yazar), Şahin Alpay (gazeteci-yazar), Ahmet Hakan Coşkun (gazeteci-yazar)
HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2005 Pazar 03:05:52
Güncelleme :8 Ağustos 2005 Pazartesi 12:31:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?