19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

İlk temas Yahudi lobisiyle

Erdoğan New York'ta ilkin 50 Yahudi örgütüyle görüşürken, ADL Başkanı 'One Minute' krizini tarihe gömdüklerini söyledi. Başbakan, BM'nin iklim değişikliği zirvesinde de yerini aldı

 

BM Genel Kurul çalışmaları için New York’a giden Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki gece ilk temasını Yahudi lobisiyle yapmasının ardından, dün BM’nin liderler düzeyinde düzenlediği iklim değişikliği konferansına katıldı.

Erdoğan kaldığı The Plaza Oteli’nde aralarında Abraham Foxman’ın başkanlığındaki Anti-Defamation League-ADL’nin (İnkar ve İftiraya Karşı Birlik) de bulunduğu 50 Yahudi kuruluşunun temsilcilerini ağırladı. Özellikle İran’ı gündeme getiren Yahudi lobisi, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın Yahudi soykırımını yadsıdığı konuşmalardan ve Ortadoğu’da nükleer silah sahibi tek ülkenin İsrail olmasına rağmen bölgede kitle imha silahlarının yayılmasından kaygı duyduklarını anlattı.

‘Gündemde İsrail ziyareti yok’
Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada her tür kitle imha ve nükleer silaha karşı olduğunu belirten Erdoğan, İran ile yaptıkları görüşmelerde karşı tarafından nükleer programın barışçı amaçlı olduğu güvencesi verdiğini ve kendilerinin de nükleer silaha karşı oldukları uyarısında bulunduğunu aktardı.

İsrail’i yakında ziyaretinin gündemde olup olmadığı sorulunca, kesinleşmiş birşey olmadığını, ancak BM toplantıları sırasında Türk ve İsrail dışişleri bakanlarının her an görüşebileceğini söyleyen Erdoğan, İsrail’in Gazze saldırısı sebebiyle duran İsrail-Suriye görüşmelerini devam ettirme konusunda talep olursa Türkiye’nin elinden geleni yapacağını belirtti. Erdoğan ayrıca Ermenistan ile ilişkilerin geliştirilmesi sürecine ABD eşbaşkanlığındaki AGİT Minsk grubunun katkısının önemini dile getirdi.

Başbakan Yahudilerin yeni yılını kutlarken, Yahudi temsilciler de Türkiye’de okullarda ayrımcılığın kaldırılması ve ilk derste dil, din ve ırk ayrımcılığına karşı saygı, sevgi ve hoşgörü konusunun işlenmesiyle ilgili ‘ilk ders genelgesini’ çok olumlu karşıladıklarını iletti. Foxman, Davos zirvesinde yaşanan ‘One Minute’ krizi sonrası ilk kez Erdoğan ile biraraya geldiklerine dikkat çekip, “Toplantıda ne Erdoğan ne de biz bu konu açtık. Çok olumlu bir görüşme oldu. Biz unuttuk ve yaşananları tarihe gömdük” dedi. ADL Başkanı, “Bizim açımızdan en önemlisi, Erdoğan’ın New York’a gelir gelmez ilk bizi kabul etmesi. Bize ve Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilere önem verdiğini gösteriyor” vurgusu yaptı.

İran ile 5+1 görüşmesi Cenevre’de
AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İran ile BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’dan oluşan 5+1 grubu arasında 1 Ekim’deki görüşmelerin İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılacağını duyurdu. Solana daha önce toplantının İstanbul’da yapılabileceğini söylemişti.

AA - ANKA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2009 Çarşamba 18:23:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?